Drikke til sild

Silda er feit og god, men preges mest av det vi gjør med den. Til både jul og midtsommer liker vi den speket og lagt i lake, det er krevende for vinen.

fat med ulike typer sild, rugbrød og knekkebrød.
Foto: Tommy Andresen

Her til lands hører sild stort sett julen til, mens i våre naboland Sverige og Danmark er denne tradisjonskosten like populær året rundt. Og sild er obligatorisk til svenskenes store midtsommerfest.

Søtt, salt og syrlig

Sild er fet fisk, men det er tilberedningen som preger fisken mest. Spekingen gjør den salt og smaker litt utviklet, deretter legges den i lake med eddik, sukker og krydder, eller den blandes med sennepsaus eller tomatsaus. Her er det altså en del umami, sødme og eddik. Alle krevende elementer for vin.

Utfording

Tradisjonelt er det øl og akevitt som serveres til sild i Skandinavia. Øl er robust drikke og maltsødmen i øl passer godt til salt og sødmefull fisk. Mørkt rugbrød kan åpne for mørkere maltpreg.

Akevitt tar mye plass i kombinasjonen, men akevitter med fokus på krydder fremfor fat fungerer best, for eksempel taffel. Sommerakevitten med preg av dill er like godt til jul som til sankthans.

Sødme er den store utfordringen i nedlagt sild. Sødmen stripper vinen for frukt og kan få vinen til å virke skrinn og sur. Noe restsødme i vinen hjelper vinen, hvis ikke må vinen ha god konsentrasjon og moden sødmefull frukt, det finner du i Alsace.

Raske drikketips

Øl og sider

  • Pils eller viena lager med gyllent maltpreg
  • Saison eller farmhouse ale
  • Norsk kveikøl

Les om kveik

Brennevin

  • Lys akevitt med preg dill og karve

Les om akevitt

Hvitvin

  • Vin på druen riesling med litt sødme (feinherb) fra Tyskland
  • Tørr vin på druen pinot gris eller riesling, Alsace
  • Vin på druen chenin blanc med litt sødme, for eksempel Vouvray demi sec, Frankrike

Alkoholfritt

  • Lyst eller mellommørkt øl
  • Alkoholfri håndverkssider
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag