Drikke til sushi

Den norske fredagstacoen har fått en japansk utfordrer som både er sunn og næringsrik.

spisepinner som holder en bit sushi over soyasaus.
Foto: Getty Images

Sushi er nærmest en ny nasjonalrett

I Japan er de små bitene med fisk og ris som en egen kunstform å regne, men det betyr ikke at det trenger å være en kunst å velge drikke til. Der japanerne tyr til sake eller te som drikke, ønsker vi nordmenn gjerne øl eller vin til.

Det trygge eller prøve noe nytt

Valg av drikke kommer i stor grad an på hva du selv liker og hvor åpen du er for å prøve nye kombinasjoner. Det klassiske valget er tysk riesling. Vinenes fruktighet og gode syre, står godt til de friske og intense smakene i et sushi-måltid. Hvitvin av druen pinot gris fra Alsace har struktur og aroma som passer godt til. Musserende og perlende vin friskhet og aroma som går godt til sushi.

Sake lages av ris og har noen av de samme smakene som du finner i sushi. Det lavere syrenivået og den umamiaktige smaken av ris kan være uvant for mange. Junmai Ginjo er en fruktig sake-type som passer til sushi.

Oransjevin er en type hvitvin på rødvinsmåten, hvor grønne druer gjærer med skallkontakt. De mildeste av dem er et spennende og dristig valg til sushi. Et annet dristig valg er fino eller manzanilla sherry.

Drikketips

Hvitvin

Vinstil: Saftig og frisk

  • Vin på druen riesling fra Tyskland eller Østerrike
  • Vin på druen grüner veltliner fra Østerrike
  • Vin på druen weissburgunder (pinot blanc) fra Tyskland eller Frankrike

Les om vinstilene for hvitvin

Musserende

  • Crémant de Bourgogne
  • Champagne med noe autolysepreg (spesielt hvis du er mest glad i tempura-maki)
  • Pét nat, for eksempel fra Italia, Frankrike eller Østerrike

Hva er pét nat?

Rosévin

  • Tørr vin på druen pinot noir / spätburgunder fra Tyskland eller New Zealand
  • Tørr vin på druen nebbiolo fra Italia

Sake

  • Junmai Ginjo
  • Tokubetsu junmai

Les om sake

Øl

  • Hveteøl
  • Blonde
  • Pils

Alkoholfritt

  • Alkoholfri musserende
  • Alkoholfri tedrikk, for eksempel kombucha
  • Ingefærøl
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag