Drikke til sushi
Den norske fredagstacoen har fått en japansk utfordrer som både er sunn og næringsrik.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Sushi er nærmest en ny nasjonalrett
I Japan er de små bitene med fisk og ris som en egen kunstform å regne, men det betyr ikke at det trenger å være en kunst å velge drikke til. Der japanerne tyr til sake eller te som drikke, ønsker vi nordmenn gjerne øl eller vin til.
Det trygge eller prøve noe nytt
Valg av drikke kommer i stor grad an på hva du selv liker og hvor åpen du er for å prøve nye kombinasjoner. Det klassiske valget er tysk riesling. Vinenes fruktighet og gode syre, står godt til de friske og intense smakene i et sushi-måltid. Hvitvin av druen pinot gris fra Alsace har struktur og aroma som passer godt til. Musserende og perlende vin friskhet og aroma som går godt til sushi.
Sake lages av ris og har noen av de samme smakene som du finner i sushi. Det lavere syrenivået og den umamiaktige smaken av ris kan være uvant for mange. Junmai Ginjo er en fruktig sake-type som passer til sushi.
Oransjevin er en type hvitvin på rødvinsmåten, hvor grønne druer gjærer med skallkontakt. De mildeste av dem er et spennende og dristig valg til sushi. Et annet utradisjonelt drikkevalg er tørr sherry. Disse har et såkalte flor-preg fra lagringen kan minne om smakene i sake.
Drikketips
Hvitvin
Vinstil: Saftig og frisk
- Vin på druen riesling fra Tyskland eller Østerrike
- Vin på druen Grüner veltliner fra Østerrike
- Vin på druen weissburgunder (pinot blanc) fra Tyskland eller Frankrike
Musserende
- Crémant de Bourgogne
- Champagne noe lagringspreg
- Pét nat, for eksempel fra Italia, Frankrike eller Østerrike
Sake
- Junmai Ginjo
- Tokubetsu junmai
Øl
- Hveteøl
- Blonde
- Pils
Sherry & Oransjevin
- Sherry av typen fino eller manzanilla
- Oransjevin med litt til moderat skallpreg
Alkoholfritt
- Alkoholfri musserende
- Alkoholfri tedrikk, for eksempel kombucha
- Ingefærøl
Sist oppdatert: