Drueleksikon

Det finnes rundt 10 000 typer vindruer. I vårt drueleksikon har vi samlet omtrent 200 av de vanligste druetypene med synonymer.

  • Blå drue

    agiorgitiko

    Den mest plantede blå druen i Hellas. Gir alt fra lette, ferske roséviner og rødviner til kraftige rødviner med mye tannin og fatpreg som kan lagres lenge. De beste vinene kommer fra høytliggende vinmarker hvor druen får god friskhet.

    Synonymer:nemea

  • Blå drue

    aglianico

    Italiensk rødvinsdrue. Med god friskhet og mye tannin kan den minne om nebbiolo, men med mørkere og mer sødmefull frukt. Aglianico gir strukturerte, lagringsdyktige viner, selv om de også kan komme i lettere, friske og fruktige utgaver

    Høykvalitetsdrue i blant annet Taurasi i Campania og Aglanico del Vulture i Basilicata. . Druen har tykt skall og trives i høyden der den kan modne sakte og lenge. Den setter knopper tidlig om våren og druene modner ikke før langt utpå høsten. Store temperaturforskjeller mellom dag og natt i fjellområdene i Campania bidrar også til struktur og god utvikling av aroma. Brukes også til rosevin i regionen. Dyrkes også i California og Australia. De gode utvikles positivt med lang flaskelagring.

  • Grønn drue

    airén

    Spansk nøytral hvitvinsdrue og en av verdens mest dyrkede vindruer. Gir relativt enkle hvitviner fra la Mancha. Mye vin går til brandyproduksjon.

  • Grønn drue

    albariño

    Spansk/portugisisk hvitvinsdrue. Den gir tørre, friske, smaksrike og fruktige viner, som regel uten preg av fat. Dyrkes hovedsakelig nordvest i Spania i Rías Baixas og rett over grensen i Portugal under navnet alvarinho.

    Druen har ganske tykt skall, og selv med kort eller ingen skallkontakt kan vinen få et ørlite grep eller litt bitterhet i ettersmaken. Det tykke skallet kommer godt med i fuktig atlanterhavsklima, hvor sopp, råte og andre uhumskheter kan få feste. Blandes av og til med loureiro i Portugal og treixadura i Spania. Dyrkes også i Uruguay, USA, Sør-Afrika og Australia. I Galicia i Spania lages det også musserende vin på druen.

    Til mat
    Hvite viner laget på albarino passer veldig godt til sjømat. Prøv til fet grillet fisk, blekksprut og skalldyr som kamskjell eller reker.

    Synonymer:alvarinho

  • Grønn drue

    albillo

    Spansk hvitvinsdrue, som finnes i ulike varianter. Gir fyldige og rike, men tørre hvitviner som kan minne om hvit burgunder med et hint av honning.

    Albillo mayor vokser i Ribera del Duero og Castilla y León, mens albillo real er mer vanlig rundt Madrid og i Castilla-La Mancha.

  • Blå drue

    aleatico

    Søritaliensk rødvinsdrue som gir parfymert, sødmefull fruktighet med relativt lys farge. Brukes også i søt, rød dessertvin av tørkede druer. Mest utbredt i Puglia, Lazio og Toscana. Kjent også fra øya Elba utenfor Toscana.

  • Blå drue

    alfrocheiro

    Portugisisk rødvinsdrue. Gir viner med mye smak av bjørnebær og jordbær, god friskhet og god tannin. Genetiske likheter med trosseau (bastardo i Portugal). Et synonym for alfrochiero er bastardo negro, noe som gjør at disse ofte forveksles.

    Synonymer:tinta bastardinha

  • Blå drue

    alicante

    Se: grenache noir

  • Blå drue

    alicante bouschet

    Druen er en av svært få med rødfarget druekjøtt (teinturier-drue). Gir fyldige, mørke viner med sødmefull fruktighet. Selv om den er mye plantet gir den sjelden viner av god kvalitet, i blandinger kan den bidra med nettopp farge og fylde.

    Spesielt mye dyrket i Alentejo, sør i Portugal samt Spania og Frankrike.

  • Grønn drue

    aligoté

    Hvitvinsdrue fra Burgund, Frankrike. Gir veldig friske og ofte litt urtepregede viner. I appelasjonen Bouzeron i Côte Chalonnaise er den eneste tillatte drue, også viktig i musserende Crémant de Bourgogne.

    Nå vurderes det om topp-appellasjonen Meursault i Côte d’Or skal tillate at det plantes og blandes inn en liten andel aligoté i vinene, som en «forsikring» mot varmere klima og slappere viner. Vinen inngår i ekte kir, sammen med solbærlikøren cassis. Mye dyrketi Øst-Europa, spesielt Bulgaria og Romania.

  • Blå drue

    almuñeco

    Se: listán negro

  • Grønn drue

    alvarinho

    Portugisisk hvitvinsdrue, samme som alvarinho i Spania. Viktigste drue i Vinho Verde, hvor den av og til blandes med loureiro.‍​‍​‍‌‍‌​‍‌‍‍‌‌‍‌‌‍‍‌‌‍‍​‍​‍​‍‍​‍​‍‌​‌‍​‌‌‍‍‌‍‍‌‌‌​‌‍‌​‍‍‌‍‍‌‌‍​‍​‍​‍​​‍​‍‌‍‍​‌​‍‌‍‌‌‌‍‌‍​‍​‍​‍‍​‍​‍‌‍‍​‌‌​‌‌​‌​​‌​​‍‍​‍​‍‌​‌‍​‌‌‍‍‌‍‍‌‌‌​‌‍‌​‍‍‌‍​‍‌‍‌‌‌‌​‌‍​‌​‍‍‌‌‍‌‍‍‌‌‍‍‌‍‌‌‍‌‍‍‌‍‌​​‌‍‌‍​‌‍‌‌‌‌​​‍‍‌‍‍‌‍​‍‌​​‌​‍‌‍‌‍‌​‌‌‌‌‍​‌‌​‌‍‍‌‌‍‌‍‍​‍‌‍‍‌‌‍‍‌‌​‌‍‌‌‌‍‍‌‌​​‍‌‍‌‌‌‍‌​‌‍‍‌‌‌​​‍‌‍‌‌‍‌‍‌​‌‍‌‌​‌‌​​‌​‍‌‍‌‌‌​‌‍‌‌‌‍‍‌‌​‌‍​‌‌‌​‌‍‍‌‌‍‌‍‍​‍‌‍‍‌‌‍‌​​‌​​​​​​​​​‌‍​‍​​‍​‌‍‌‌‌‍‌​​‍‌‌‍‌‌‌‍‌​​​‌‌‍‌​​‍‌​‌​​‍‌‌‍‌​​​​​‍‌‌‍​‍​‍‌​​​‌‍‌‌​‍‌​‌​‌‍​‍​​‍‌‍‌‌‌‍‌‌​‍‌‌‍​​‍‌‌‍​‌​​‌​‌‌‍​​‍‌‌​‌‍‌‌​​‌‍‌‌​‌‌‍‌‌​‍‌‍​‌‌​​‌‍‌‌​‍‌​​‌‍​‌‌‌​‌‍‍​​‌‌‍‍‌‍​‌‌‍‌‌‍‌‌​‌‍​‍‌‍​‌‌​‌‍‌‌‌‌‌‌‌​‍‌‍​​‌‌‍‍​‌‌​‌‌​‌​​‌​​‍‌‌​​‌​​‌​‍‌‌​​‍‌​‌‍​‍‌‌​​‍‌​‌‍‌​‌‍​‌‌‍‍‌‍‍‌‌‌​‌‍‌​‍‍‌‍​‍‌‍‌‌‌‌​‌‍​‌​‍‍‌‌‍‌‍‍‌‌‍‍‌‍‌‌‍‌‍‍‌‍‌​​‌‍‌‍​‌‍‌‌‌‌​​‍‍‌‍‍‌‍​‍‌‌​​‍‌​‌‍‌​​‌​‍‌‍‌‍‌​‌‌‌‌‍​‌‌​‌‍‍‌‌‍‌‍‍​‍‌‍‌‍‍‌‌‍‌​​‌​​​​​​​​​‌‍​‍​​‍​‌‍‌‌‌‍‌​​‍‌‌‍‌‌‌‍‌​​​‌‌‍‌​​‍‌​‌​​‍‌‌‍‌​​​​​‍‌‌‍​‍​‍‌​​​‌‍‌‌​‍‌​‌​‌‍​‍​​‍‌‍‌‌‌‍‌‌​‍‌‌‍​​‍‌‌‍​‌​​‌​‌‌‍​​‍‌‍‌‌​‌‍‌‌​​‌‍‌‌​‌‌‍‌‌​‍‌‍​‌‌​​‌‍‌‌​‍‌‍‌​​‌‍​‌‌‌​‌‍‍​​‌‌‍‍‌‍​‌‌‍‌‌‍‌‌​‍​‍‌‌

    Se: albariño

  • Blå drue

    aragones

    Se: tempranillo

  • Grønn drue

    arinto

    Portugisisk hvitvinsdrue fra nord for Lisboa. Gir livlige, litt aromatiske, tørre og friske viner. Brukes også i vinho verde nord i Portugal.

    Synonymer:pedernã

  • Grønn drue

    arinto dos Acores

    Portugisisk hvitvinsdrue fra den forblåste øygruppen Azorene. Gir friske, slanke, mineralske og saltaktige hvitviner. Dette er forvirrende nok ikke samme arinto som brukes på fastlandet. DNA-profilering tilsier at verdelho er mulig foreldredrue.

  • Grønn drue

    arneis

    Italiensk hvitvinsdrue. Gir aromatiske viner med duft av tropisk frukt, pære og krydder med relativt lav syre. Hovedsakelig plantet i Roero, Piemonte. Ble tidligere brukt for å "mykne" rødviner på nebbiolo, også kjent som barolo bianco (hvit barolo).

    Synonymer:barolo bianconebbiolo bianco

  • Grønn drue

    aspirinio bianco

    Italiensk hvitvinsdrue, dyrkes primært i Campania og brukes i musserende vin. Særdeles syrerik og lite aromatisk. Nylige DNA-undersøkelse viser at den er identisk med greco, noe enkelte tviler på og de er fremdeles registrert som to ulike druer.

  • Grønn drue

    assyrtiko

    Gresk hvitvinsdrue opprinnelig fra Santorini, men dyrkes nå over hele landet. Druen gir intense, kraftfulle og stramme viner med en kombinasjon av moden frukt og sylskarp syre, og ikke minst den saltaktige signaturen.

    Mens assyrtikoviner fra fastlandet som oftest er mer fruktdrevne, er assyrtiko fra Santorini mineralske, strukturerte og komplekse.

    Øyene i Middelhavet preges av høy varme gjennom store deler av sommerhalvåret, men assyrtiko gir ikke den varme og tunge vinstilen man kan forvente. Alkoholnivået kan riktignok bli relativt høyt, men vinene har allikevel en livlig syre og preg av kjølig frukt.

    Druetypen er motstandsdyktig mot sykdommer og tørke, og vurderes i flere land som en mulig redning i klimakrisen i et stadig varmere Europa. Druen dyrkes nå i alt fra Alto-Adige i Italia til Clear Valley i Australia.

  • Grønn drue

    aubaine

    Se: chardonnay

  • Grønn drue

    auxerrois

    Hvitvinsdrue fra Alsace i Frankrike som ofte blandes med pinot blanc. Relativt lav friskhet og høstes derfor tidlig. Brukes også ofte i musserende crémant d’alsace. Forvirrende nok er auxerrois og et synonym for den blå druen malbec i Chaors.

  • Blå drue

    auxerrois noir

    Se: malbec

  • Grønn drue

    azal

    Portugisisk hvitvinsdrue. Den gir tørre, friske og fruktige viner. Dyrkes hovedsaklig i minho-regionen. Kan opptre alene, men oftest i blend med loureiro, trajadura og alvarinho.

  • Grønn drue

    bacchus

    Aromatisk hvitvinsdrue som er en krysning av silvaner, riesling og müller-thurgau. Den ble utviklet i Tyskland på 1930-tallet hvor den hovedsakelig dyrkes i Rheinhessen og Franken, men den trives også godt i engelsk klima.

    I tysk klima produserer druen viner med høyt sukkerinnhold og lav syre med lite struktur og balanse. I England derimot får den kortere vekstsesong og lavere avkastning og gir aromatiske viner med god friskhet og sammenliknes med sauvignon blanc.

  • Blå drue

    baga

    Portugisisk rødvinsdrue som gir mørke, tanninrike og friske viner av høy kvalitet som kan lagres lenge. Den dyrkes mest i Bairrada, men også i Dão hvor den trolig har sin opprinnelse. Benyttes til produksjon av rødvin, rosévin og musserende vin.

    Baga er å finne flere steder i sentrale Portugal, men gjør det aller best i det leirholdige jordsmonnet i Bairrada vest for Dão. Baga er en liten og tykkhudet drue. Dette gir mye tannin i mosten, og faste og friske viner med dybde og nyanser når druen for god modning og avkastningen holdes nede.

    Baga modner sent. Den trenger varme og ikke for mye vann. Planten kan få en voldsom grønn vekst hvis ikke skudd, greiner og bladverk holdes nede.

    "Old School-Baga" fremstår ofte som tørre og harde. Den moderne stilen er fruktigere, mer energisk og med bedre tannin-kvalitet. Men også her er det forskjeller basert på ulike syn på innhøstningstidspunkt, avstilkning eller ei, bruk av fat eller amfora, og lagringstid.

    Baga betyr ’bær’ på portugisisk

    Synonymer:tinta bairrada

  • Blå drue

    barbera

    Italiensk rødvinsdrue. Barbera gir fruktige, friske viner med moderat snerp og dyp farge med aromaer av kirsebær, morell og urter. Lages ofte i en fruktdreven og lettdrikkelig stil som drikkes unge.

    Selv om majoriteten er fruktdreven lettdrikkelig vin, er det økende interesse for å lage mer forseggjorte og lagringsdyktige varianter med mer struktur og lagring på fat.

    Barbera var den tredje mest plantede druen i Italia rundt 2000, men har nå rykket ned til en tiende plass. Dog er det den mest plantede druesorten i Piemonte. Det finnes få troverdige kilder på druen i Piemonte før 1798, og med tanke på den relativt nylige ekspansjonen av druen i området, så har den trolig opphav et annet sted. Det antydes at den kan stamme fra Oltrepò Pavese i Lombardia. Druen har for øvrig ingen relasjon til barbera bianca og barbera del Sannio (Campania).

    Barbera er en produktiv druesort som modner sent (senere enn dolcetto, men tidligere enn nebbiolo). Selv med full modning klarer den å holde på sine høye syrenivåer. Gir syrlige og friske viner, med lite til moderat med snerp (fasthet) og dyp rød farge. Noen produsenter legger barberavinen sin på eikefat, mens andre ønsker uforstyrret fruktighet.

    Alba vs Asti

    Det har vært en viss diskusjon om hvem som er best - barbera d'Asti eller barbera d'Alba. Med dagens gjennomgående høye kvalitetsnivå er dette en lite fruktbar diskusjon. Det vi derimot kan konstatere er at i Albaområdet brukes de beste vinmarkene til nebbiolo, mens i Astidistriktet er den hoveddruen som får boltre seg i de sydvendte åssidene.

    Produksjonsområdet for barbera d’Alba er et stort område rundt Alba og inkluderer både Barolo og Barbaresco by, mens produksjonsområdet for barbera d’Asti er nesten 3 ganger så stort.

    Barbera var tidligere en skikkelig bondevin. I 1970-80 årene begynte noen produsenter å lagre på barriques (små franske fat) og med en konsentrasjon man ikke hadde sett i barbera tidligere. I dag har de fleste produsentene en enkel fruktdreven barbera samt en versjon med lavere utbytte, eldre vinstokker og ofte lagring på små fat. Druen dyrkes også i Lombardia, Emilia-Romagna, og i USA, Argentina og Australia.

    Til mat

    De fruktige, friske og lette vinene er egnet til lettere retter som pasta med kjøtt eller fisk, lasagne, kylling eller pizza. De kraftigste passer bedre til mer smaksrikt vilt, okse eller lam.

    Synonymer:sciaabarberonegaietto

  • Blå drue

    barberone

    Se: barbera

  • Grønn drue

    barolo bianco

    Se: arneis

  • Blå drue

    bastardo

    Det portugisiske navnet på Trousseau

    Se: trousseau

  • Blå drue

    berbesino

    Se: grignolino

  • Grønn drue

    biancolella

    Italiensk hvitvinsdrue. Gir friske hvitviner med litt oljet munnfølelse og smaker av honningmelon, pære og mandel.

    Trolig gresk opphav og dyrkes nesten utelukkende i regionen Campania i talia. Blandes gjerne med andre druer på Amalfikysten og Sorrento, men det er alene på øya Ischia at den viser karakterfulle viner fra det vulkanske jordsmonnet.

    Synonymer:petite blanche

  • Grønn drue

    biancozita

    Se: falanghina

  • Grønn drue

    bical

    Portugisisk hvitvinsdrue som blandes med andre eller benyttes alene i hvitviner fra Bairrada og Dão midt i Portugal. Noen fatlagres og minner da mer om hvit burgund med eksotisk innslag. Brukes også i musserende vin.

  • Grønn drue

    blanc fumé

    Se: sauvignon blanc

  • Blå drue

    blauburgunder

    Se: pinot noir

  • Blå drue

    blauer portugieser

    Østerriksk rødvinsdrue. Plantet i blant annet Tyskland, Østerrike og Ungarn. Brukes til rosévin, eller til lite oppsiktsvekkende rødviner med relativt lav syrlighet og lite fylde.

  • Blå drue

    blauer wildbacher

    Østerriksk rosévinsdrue. Dette er druen bak de svært syrlige, litt drops- og solbærbladpregede rosévinene som kalles schilcher og som nordmenn elsker, men som resten av verden rynker på nesen av.

  • Blå drue

    blaufränkisch

    Østerriksk rødvinsdrue. Kan være lett og saftig, men også mørk og kraftig. På sitt beste gir den veldig god kvalitet, for eksempel i Leithaberg og Eisenberg i Burgenland. Kalles lemberger i Tyskland, kékfrankos i Ungarn.

    I middelalderen var alle druer som ble gitt tilnavnet fränkisch regnet som ekstra noble. Tyskerne kaller den lemberger, i Tsjekkia heter den frankovka, franconia i Friuli i Italia, i Ungarn kékfrankos, mens rumenerne kaller den burgund mare.

    Druen er blitt kalt Øst-Europas pinot noir, selv om den mest sannsynlig ikke har slektskap til druen, men noen av de samme egenskapene er likevel tilstede. Den minner kanskje mer om gamay fra Beaujolais. Man har lenge trodd at blaufränkisch var en klone av gamay, det kan forklare navnet bulgarerne har på druen. I Ungarn er den viktigste drue i blandingsvinen Egri Bikaver.

    Slik smaker den

    Se for deg at du rører sammen blåbær og bringebær. Så tilsetter du litt lakris, urter og et lett dryss av fiol. Da har du smaken av blaufränkisch! Kjenner du et hint av paprika fra øst? Ja, der har du kékfrankos!

    Synonymer:lembergerkékfrankosfrankovkafranconia

  • Blå drue

    bobal

    Spansk rødvinsdrue. Dyrkes mest i la Mancha og Valencia og kan gi mørke og svært gode, friske og saftige rødviner med preg av mørke bær. Brukes også i lavere kvaliteter blandet med andre druer.

  • Grønn drue

    bombino bianco

    Se: trebbiano d’Abruzzo

  • Blå drue

    bonarda Novarese

    For å gjøre forvirringen komplett blir også vespolina ofte omtalt ved navnet uva rara i Alto Piemonte. Derfor benevnes druen her som bonarda novarese.

    Den er tillatt som endruevin i Colline Novarese og Coste delle Sesia,og tilfører mykhet, parfyme og frukt i regionens typiske blanding.

  • Grønn drue

    bourboulenc

    Sørfransk hvitvinsdrue. Gir gode viner i Languedoc-Roussillon, ofte blandet med grenache blanc og macabeo. I blandinger bidrar den med struktur og friskhet.

  • Blå drue

    bovale de spagna

    Se: carignan

  • Blå drue

    bovale sardo

    Se: graciano

  • Blå drue

    brachetto

    Piemontesisk rødvinsdrue brukt til rosévin og søte, perlende viner. Aromatisk drue med karakteristisk duft av roder og jordbær. De perlende vinene har lavt alkoholinnhold og er et ideelt følge til jordbær, is eller sjokolade.

  • Blå drue

    braucol

    Se: fer

  • Blå drue

    brunello

    Se: sangiovese

  • Grønn drue

    bual

    Hvitvinsdrue som brukes til Madeira. Gir halvsøt til søt Madeira av topp kvalitet, som regel mindre søt enn Malvasia / Malmsey, men søtere enn Verdelho. Bual og skikkelig norsk brunost er en ny klassiker.

    Druen som vokser i varmere områder på sørsiden av Madeira. Bual høstes senere og med høyere sukkerinnhold enn verdelho og sercial. Brennevin tilsettes også på et tidligere stadium i gjæringen for å ha mer restsukker i den ferdige vinen. Bual er en intens og fyldig halvsøt vin. Høy syre som gir flott kontrast til sødmen. Aromaer som melasse, karamell, kaffe og tørket frukt er beskrivende for denne stilen. Ca 80-110 g/l sukker.

  • Grønn drue

    cabernet franc

    Fransk rødvinsdrue. De beste vinene er saftige og dype med et tydelig grønt urte- eller paprikapreg, men også viktig blandingsdrue i Bordeaux. Cabernet franc er foreldre-druen til cabernet sauvignon, merlot og carmenere.

    Cabernet franc er en drue som skyter knopp og modnes tidlig. Den trives godt i kjølig klima som bringer frem en saftig fruktighet og fin fasthet.

    Cabernet franc er en meget viktig blandingsdrue i Bordeaux, der den sammen med merlot og cabernet sauvignon står for noen av verdens mest ettertraktede viner.

    Men den er også viktig som endruevin i Loiredalen i Frankrike. Druen trives veldig godt i Saumur-Champigny og Chinon, altså den sentrale delen av Loiredalen. Her lages også flotte musserende roséviner på druen. I kjølig klima, som Loire, får man syrlige røde og mørke bær, kjølig frukt og svale urter. Utenfor Frankrike gjør cabernet franc det også veldig godt i kjølige områder i Sør-Afrika og Argentina.

    I varmere områder som Bolgheri i Toscana og California finner man aromaer som nærmer seg søte jordbær og noe tørket frukt. En «knagg» mange har på druen fra kjølig klima er aromaer av grønn paprika, i varmere klima finner man også paprika, men da gjerne noe søtere og mer mot bakt rød paprika, eller gjerne jalapeno i Argentina.

  • Blå drue

    cabernet pfeffer

    Obskur rødvinsdrue som dyrkes i svært små mengder i California. Det er lite som er sikkert kjent om druens opprinnelse – man tror den er en krysning mellom cabernet sauvignon og en annen ukjent drue (muligens trousseau).

    Det antas at den ble foredlet i Los Altos Hills, California, på slutten av 1800-tallet av fruktdyrker og vinmaker William Pfeffer. Om sorten ble oppkalt etter ham, eller på grunn av dens krydrede egenskaper ("Pfeffer" er tysk for pepper) er et ytterligere mysterium.

    For å gjøre saken enda mer komplisert, tror man at cabernet pfeffer enten er identisk med eller ofte forveksles med gros verdot, en obskur drue som er hjemmehørende i Bordeaux.

    Rene cabernet pfeffer-viner viser lyse, røde fruktkarakterer som kirsebær, urt og rikelig med sort pepper og krydder.

  • Blå drue

    cabernet sauvignon

    Fransk rødvinsdrue. Cabernet sauvignon gir fyldige og snerpende rødviner. Den dyrkes nesten overalt hvor det lages vin, men er mest kjent som hoveddrue i rød bordeaux

    I det relativt kjølige atlanterhavsklimaet i Bordeaux må druen streve litt for å bli moden. Det gir gode aromaer, mye syre og mye tannin og dermed friske og snerpende viner som kan lagres lenge.

    Cabernet sauvignon blandes gjerne med merlot, cabernet franc og flere druer som tilfører andre aromaer og en mykere munnfølelse. I California, Sør-Amerika, Sør-Afrika eller Australia blir druen moden nok til å kunne være alene i vinen.

    I Bordeaux blir aromaene ofte beskrevet med mørke bær, solbær og blåbær. Tre, blyantspiss, tobakk og grønn paprika er andre assosiasjoner. Lagring på nye eikefat gir i tillegg aroma av vanilje, nøtter, kryddere og ekstra snerp. I varmere klimaer får vinene mykere tannin, mer preg av godt modne bær og frukter og mindre vegetalt.

    Eksempler på andre gode regioner for cabernet sauvignon er Napa i California, Margaret River i Australia og Hawke’s Bay på New Zealand.

  • Blå drue

    cagnulari

    Se: graciano

  • Blå drue

    calabrese

    Se: nero d’Avola

  • Blå drue

    canaiolo

    Toskansk rødvinsdrue. Blandes som regel med en større andel sangiovese i for eksempel Chianti. Finnes av og til også i endrue-utgaver, blant annet fra Umbria. Viner på canaiolo blir fyldige med relativt bløt tannin.

  • Blå drue

    cannonau

    Se: grenache noir

  • Grønn drue

    caracol

    Drue fra øyen Porto Santo tilknyttet regionen Madeira i Portugal

  • Blå drue

    carignan

    Rødvinsdrue, opprinnelig spansk. Gir viner med mørk farge, mye tannin og syre, som smaker av mørke bær, pepper, lakris og krydder. Blandes gjerne med andre druer som grenache, syrah og mourvedre.

    Frankrike, med Languedoc-Roussillon, har den klart største beplantningen av carignan, men druen er antakelig opprinnelig fra Aragón i Nordøst Spania hvor den heter mazuelo. Navnet mazuelo er etter byen Mazuelo de Muñó i Castilla Y Léon. Navnet carignan stammer antakelig fra landsbyen Cariñena nær Zaragosa i Aragón. Mazuelo har en mengde synonymer i Spania og andre europeiske land, hvilket tyder på at det en veldig gammel drue.

    Andre navn og voksesteder er: Carignan noir / carignane (Languedoc-Roussillon); Carignano / bovale de spagna (Sardinia); mazuela/mollard (Rioja); cariñano/cariñena (Aragón). I Catalonia har cariñena vært det mest brukte navnet på druen, men siden Cariñena også er vinområde, en Denominación de Origen, så kalles den her også samsó. Og for å gjøre det ytterligere komplisert: Samsó er et synonym for cinsaut. Mazuelo er det offisielle navnet i Spania, og som stadig oftere ses brukt på etiketten.

    I Italia er carignano mest utbredt på Sardinia, som den antagelig ble inført til fra Spania av arragonerne.

    Dette er en høyproduktiv drue som kan gi 200 hl/ha hvis ikke avkastningen holdes nede. Druen knopper sent og bruker lang tid på å bli moden, så den trenger gode, varme forhold slik som i middelhavsområdet. Klasene henger godt fast på vinplanten hvilket gjør det vanskelig å høste druen maskinelt. Den regnes ikke som godt egent for fatlagring, og «myknes» ofte opp ved karbonmaserasjon eller ved å blandes med andre druer. Druen har vokst i anseelse takket være kvalitetsbevisste produsenter som har vist at mazuelo fra gamle vinstokker faktisk kan gi meget gode viner.

    De beste vinene på mazuelo/carignan kommer fra Frankrike (Languedoc-Roussillon, Corbières). Spania (Priorato, Monsant) og Sardinia. California og Maule i Chile kan også vise til noen veldig gode viner på carignan. Ruby cabernet er en krysning av carignan og cabernet sauvignon.

    Synonymer:cariñenamazuelocarignanebovale de spagnasamsócarignano

  • Blå drue

    carignane

    Se: carignan

  • Blå drue

    carignano

    Se: carignan

  • Blå drue

    cariñena

    Se: carignan

  • Blå drue

    carmenére

    Rødvinsdrue, opprinnelig fra Bordeaux, men nå mest utbredt i Chile. Gir mørke og litt urteaktige, faste og svale viner.

  • Grønn drue

    carricante

    Italiensk hvitvinsdrue og hoveddruen i Etna Bianco. Kan gi viner av veldig høy kvalitet med høy friskhet og aromaer av appelsin, grapefrukt, blomster og anis med god dybde. Blandes gjerne med catarratto.

  • Blå drue

    castelão

    Portugals mest utbredte rødvinsdrue. På sitt beste gir den lagringsdyktige, mørke og sødmefulle viner med mye og lang ettersmak. Brukes også i lettere, friskere viner lenger nord i Portugal og som ingrediens i musserende og rosévin.

    Synonymer:periquita

  • Grønn drue

    catarratto

    Italiensk hvitvinsdrue. Dyrkes mest i vest og nord på øya Sicilia. Kan gi viner med høy kvalitet, men brukes mest i blandinger til rimelige og enkle konsumviner.

  • Grønn drue

    caíño blanco

    Spansk/portugisisk hvitvinsdrue. En av 12 tillatte druer i Rias Baixas. Blandes stort sett med albarinho.

  • Blå drue

    cencibel

    Se: tempranillo

  • Grønn drue

    chardonnay

    Fransk hvitvinsdrue. Chardonnay regnes av mange som verdens beste hvitvindrue og den dyrkes nesten overalt hvor det lages vin. Vinene er som regel tørre, men varierer mye i stil. Fra syrlig og slank til fet og fatlagret.

    Noen av verdens flotteste (og dyreste) musserende og hvite viner lages på chardonnay, men det er i tillegg mange rimelige varianter.

    Hva smaker chardonnay?

    • Ganske nøytrale aromaer av eple, sitrus, tomat, melon og urter.
    • Klimaet, voksestedet og vinmakingsteknikker påvirker smaken mest (fatpreg, mineralitet og berme)
    • Moderat syre (lavere enn for eksempel Riesling). I kjøligere strøk blir vinene syrligere enn i varmere strøk.
    • Moderat til høy alkohol

    Hvor i verden finner vi Chardonnay?

    Frankrike. Druen er opprinnelig fransk og den er viktig i alle nesten over hele Frankrikes vinregioner, med unntak av Alsace, Bordeaux og Rhône

    Bourgogne og Champagne har gjort druen berømt, og vinene herfra er forbilde for mange chardonnay-dyrkere verden rundt. Chablis ligger helt nord i Bourgogne. Her finnes de slankeste og syrligste variantene. Druen skyter knopp tidlig og er utsatt for vårfrost så langt nord.

    Stilen endrer seg lenger sør i regionen, der bâtonnage (omrøring av gjærrester) og fatbruk gjør vinene fetere og rikere. De mest berømte chardonnay-vinene kommer fra landsbyer i hjertet av Bourgogne, Côte d`Or, men enda lenger sør ligger Mâcon og St. Veran som gir rimeligere viner i samme stil.

    De beste vinene kan lagres svært lenge og utvikle spennende aromaer over tid. I Frankrike fremhever de regionen eller vinmarken fremfor druen, derfor står ikke nødvendigvis chardonnay på etiketten.

    California (USA) er blitt kjent som regionen med fete og svære chardonnayer. De siste årene har det vokst frem en ny trend med Chardonnay fra kjøligere vinmarker. Etter at Oregon fikk innført kloner av Chardonnay fra Dijon, er vinen herfra blitt kjent som en slankere amerikansk chardonnay-stil.

    Argentinsk chardonnay kan fint sammenliknes med de amerikanske og det er gjort mange nyplantinger i høyereliggende, kjølige vinmarker i Mendoza.
    Australia satte chardonnay på kartet på 90-tallet med fruktige og rimelige viner med tydelig druenavn på etiketten.

    Melon Queue Rouge er en mutasjon av chardonnay som vokser i Jura i Frankrike. Navnet, som på norsk ville blitt noe sånt som rødsvans, henger sammen med at druestilken har et rødlig skjær. En gryende interesse har vokst fram for denne varianten av chardonnay, og flere produsenter tapper vin med navnet Melon Queue Rouge på etiketten. Smaken er ganske lik annen chardonnay.

    Synonymer:aubaine gamay blanc

  • Grønn drue

    chasselas

    Sveitsisk hvitvinsdrue. Gir friske og lite aromatiske viner. I rette forhold og med lav avkastning kan vinene bli konsentrerte og vise jordsmonnspreg. Kjent som fendant i Valais, Sveits.

  • Grønn drue

    chenin blanc

    Fransk hvitvinsdrue. Gir svært varierte viner i Loire og Sør-Afrika: De er som regel svært friske og kan ha aromaer av eple, kvede, fersk kantarell, fløte og nøtter. Hvis druene er angrepet av edelråte minner aromaene om honning, mandler og sopp.

    Chenin blanc er en litt undervurdert og for mange ukjent drue. Variasjon kunne vært dens synonym og de beste er i verdenstoppen. Friske, lett, musserende crémant de loire smaker temmelig ulikt fyldig og kompleks savenniers. Halvtørr, lett vouvray minner lite om intenst søt quarts de chaume, men alle er av samme drue, ja, til og med fra samme region, Loire. Chenin blanc står bak noen av verdens beste viner.

    Vinene kan ha litt rotete aroma, men som et mangfoldig virrvarr. De beste vinene kan lagres svært lenge. Loire er chenin blancs viktigste region. God vin kommer også fra Sør-Afrika som dyrker mest chenin blanc i hele verden, dyrkes også i California.

    Chenin blanc var blant de første druetypene som ble plantet i Sør-Afrika rundt 1655. Den gangen het den steen og ble klassifisert som en egen druetype helt frem til 1963. Da viste det seg altså at den var identisk med chenin blanc.

    Helt frem til i dag har druetypen stort sett blitt dyrket med høye avlinger og blitt brukt i bulkvin og destillasjon.

    Synonymer:pineau d’Anjousteen

  • Blå drue

    chiavennasca

    Synonym for nebbiolo i Lombardia. Vinene fra Valtellina har ofte lysere farge og mindre tannin sammenlignet med vinene fra Barolo.

    Se: nebbiolo

  • Blå drue

    cinsault

    Fransk rødvinsdrue, vanligst i Sør‑Rhone der den gir sødmefulle, relativt lyse og bløte rødviner med moden rødbærsfrukt, te-aroma med fine blomstertoner og saftig munnfølelse. Som regel blandet med carignan og grenache. Brukes ofte i rosévin.

    Cinsault dyrkes også i Beeka-dalen i Libanon, Nord-Amerika og Sør-Afrika. I sistnevnte blandes den noen ganger med cabernet sauvignon. Druen har en spesiell plass i Sør-Afrika og området Western Cape, siden den sammen med pinot noir er en av foreldredruene til landets egen drue pinotage.

  • Grønn drue

    clairette

    Fransk hvitvinsdrue, hovedsakelig dyrket i Rhone. Gir enkle og friske viner. Brukes i musserende vin, for eksempel i Crémant de Die.

  • Grønn drue

    coda di volpe

    Italiensk hvitvindrue fra Campania-regionen. Blandes ofte med andre druer men er hoveddrue i DOC vesuvio bianco. Gir oftest lette, fruktige og relativt aromatiske hvitviner. Navnet betyr revehale og henviser til drueklasens form og oranjsje farge.

  • Grønn drue

    colombard

    Fransk hvitvinsdrue. Gir fruktige, friske og relativt enkle hvitviner. Også brukt i Sør-Afrika, California og i brandy- og cognacproduksjon. Er en naturlig krysning mellom chenin blanc og gouais blanc.

  • Grønn drue

    cortese

    Italiensk hvitvinsdrue. Gir som regel ganske nøytrale, tørre og friske viner i Piemonte. De beste vinene kommer fra området Gavi og har gjerne litt tydeligere sitrus- og blomsteraromaer. Enkelte produsenter lager også oransjevin av cortese.

  • Blå drue

    corvina

    Italiensk rødvinsdrue. Brukes som blandingsdrue i valpolicella, amarone og bardolino. Corvina gir lite farge, men mye smak, friskhet og fasthet, og fruktighet preget av morell, kirsebær og urter. Blir lett angrepet av botrytis.

  • Blå drue

    corvinone

    Italiensk rødvinsdrue. Brukes som blandingsdrue i valpolicella, amarone og bardolino. Detter er den nye hoveddruen i amarone. Noen kaller den supercorvina. Corvinone gir dyp farge og mye fruktighet.

    Druen har tykt skall. Det gjør druen lite utsatt for råte og foretrekkes derfor av produsenter som lager en fruktigere amarone med lite eller ikke noe botrytispreg. Corvinone er veldig godt egnet til tørking siden druene er store og klasene luftige. Andelen Corvinone som er tillatt å bruke, har økt. I dag kan den erstatte Corvina fullt og helt.

  • Blå drue

    cot

    Se: malbec

  • Blå drue

    criolla chica

    Se: país

  • Blå drue

    crljenak kaštelanski

    Se: primitivo

  • Blå drue

    croatina

    Italiensk rødvinsdrue. Druen er mest kjent i Lombardia, men finnes også i Veneto og Emilia-Romagna, i tillegg til flere steder i Piemonte. Croatina tilfører farge som blandingsdrue. Druen kan også gi mye frukt og har medium tannin.

  • Grønn drue

    côdega do Larinho

    Portugisisk hvitvinsdrue, dyrket i Dourodalen. Gir viner med lav friskhet og moden, tropisk fruktighet. Blandes ofte med andre druetyper med høy friskhet, som rabigato og gouveio.

  • Blå drue

    dolcetto

    Italiensk rødvinsdrue. Dolcetto gir mørke, tette viner med god friskhet og varierende grad av snerp. De har ofte noe ”grønt” over seg, aromaene kan minne om urter, furunål, lakris og mandler i tillegg til røde (tyttebær) og mørke bær (krekling).

    Dolcetto er tillatt som blandingsdrue med barbera i mange av Piemontes DOCer, for eksempel langhe rosso, men som endruevin kommer de beste vinene fra Alba og Dogliani, hvor den hos sistnevnte har oppnådd DOCG-status i de sydvendte skråningene. Druen dyrkes også enkelte steder i USA, Australia og på New Zealand. Druen er reduktiv av natur, både most og vin har godt av litt oksygenkontakt.

    Synonymer:nibiòormeasco

  • Blå drue

    dornfelder

    Tysk rødvinsdrue, mest dyrket i Rheinhessen og Pfalz. Gir alene mørke viner med relativt høy friskhet, bløt tannin og blomsteraktig aroma. Inngår ofte i blandinger i enklere tyske rødviner.

  • Blå drue

    duras

    Fransk rødvinsdrue, mest brukt i Gaillac i Sør-Vest. Blandes ofte med fer og syrah. Gir faste viner med mørk farge, god snerp og urte- og pepperaktige aromaer i tillegg til mørke bær.

  • Blå drue

    durif

    Se: petite sirah

  • Blå drue

    edelvernatsch

    Se: schiava

  • Grønn drue

    elbling

    En av tysklands eldste hvitvinsdruer som tidligere ble dyrket i flere områder, men nå er begrenset til Mosel. Dyrkes også i Luxembourg. Gir lette og syrefriske hvitviner og musserende viner

  • Grønn drue

    encruzado

    Portugisisk hvitvinsdrue som gir vin med høy kvalitet. Dyrkes mest i Dão der den gir fyldige viner med lang ettersmak og aromaer som kan minne om blomster, paprika, sitrus og røyk, samt fat når det benyttes. De beste kan også lagres lenge.

  • Grønn drue

    erbaluce

    Italiensk hvitvinsdrue, fra Piemonte. Gir normalt friske og lette, tørre hvitviner, men noen produsenter lager mer smaksrike, fyldige og komplekse eksemplarer. Musserende viner og søte viner laget på tørkede druer lages også.

  • Grønn drue

    erbamat

    Den fjerde tillatte druen i musserende vin fra Franciacorta i Lombardia. Nøytral drue som modner sent og har svært høy syre. Tillat fra 2017 som et grep i å møte klimaendringene, kan utgjøre maks 10 % av blenden.

  • Grønn drue

    ermitage

    Se: marsanne

  • Grønn drue

    falanghina

    Italiensk hvitvinsdrue, hovedsaklig dyrket rundt Napoli i Campania. Gir friske viner, ofte med aromaer av gul stenfrukt, appelsinblomst, eple og sitrus. Navnet referer til at utseende på drueklasen minner om små fingre.

    Synonymer:biancozita

  • Grønn drue

    favorita

    Se: vermentino

  • Blå drue

    fer

    Fransk rødvinsdrue mest kjent fra appellasjonen Marcillac i Sør-Vest Frankrike. Gir litt ville, faste, mørke viner med preg av mørke bær, urter og paprika og kan minne litt om en cabernet franc laget av fullmodne druer.

    Synonymer:braucolmansois

  • Grønn drue

    fiano

    Italensk hvitvinsdrue. Gir viner i hele spekteret fra syrlige, friske og utpreget mineralske viner til dype, fruktintense og fete viner.

    For tiden pågår det et lite stilskifte; tidligere ble fiano laget i en rik og fet vinstil, men nå ser vi fremveksten av slankere, syrligere og mineralske utgaver.

    Blir best i regionen Campania som Fiano di Avellino DOCG, men det finnes også gode varianter i området Cilento. Det dyrkes også i regionen Basilicata og på Sicilia. Den lave avkastningen druen gir var også noe av grunnen til at mange byttet den ut med mer produktive sorter som trebbiano på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Druen var nesten utryddet på 1950-tallet. Økende beplanting av druen i Australia

  • Grønn drue

    fié

    Se: sauvignon gris

  • Grønn drue

    folle Blanche

    Fransk hvitvinsdrue. Syrlig og lite aromatisk drue som brukes mest i druebrennevinsproduksjon i Armagnac. Det lages også hvitvin av druen i Pays Nantais, vest i Loire.

  • Blå drue

    folle noir

    Se: négrette

  • Blå drue

    franconia

    Se: blaufränkisch

  • Blå drue

    frankovka

    Se: blaufränkisch

  • Blå drue

    frappato

    Italiensk rødvinsdrue. Gir lyse, saftige og bløte rødviner med lite tannin. Lukter av blomster, bringebær og jordbær. Til tross for høye temperaturer på Sicilia er vinene overraskende friske og kjølige.

    Blandes som regel med Nero d’Avola og da spesielt i Sicilias eneste DOCG, Cerasulo di Vittoria. DNA-analyser viser at den har slektskap til Calbrias gaglioppo og sangiovese.

  • Grønn drue

    friulano

    Se: sauvignonasse

  • Blå drue

    frühburgunder

    Se: pinot noir prècoce

  • Grønn drue

    fumé blanc

    Se: sauvignon blanc

  • Grønn drue

    furmint

    Ungarsk hvitvinsdrue som brukes i tokaji-viner. Gir tradisjonelt fyldige, søte, svært friske og komplekse viner, ofte med preg av edelråte (botrytis). Å lage tørre hvitviner av druen har økende popularitet.

    Druen er relativt nøytral i seg selv, noe som gjør at tørre viner gjenspeiler terroir på en god måte, de søte viser tydelig sent innhøstede og botrytiserte druer med aromaer som tørket aprikos, fersken, honning og marispan.

    Synonymer:moslersipon

  • Blå drue

    gaglioppo

    Italiensk rødvinsdrue. Dyrkes mest i regionen Calabria, lengst sør i Italia, og er viktig i blant annet klassifikasjonen DOC Cirò. Gir viner med fast tannin, moden fruktighet og ofte roseliknende aromaer. Dyrkes også i regionen Basilicata.

  • Blå drue

    gaietto

    Se: barbera

  • Blå drue

    gamay

    Fransk rødvinsdrue. Er druen bak de lette, lyse og saftige beaujolais nouveau-vinene, men kan også vise kraft, fasthet, mørk fruktighet og dybde i den høyeste klassifikasjonen Beaujolais Cru, for eksempel Morgon eller Moulin-à-Vent.

    Er tillatt å bruke i alle franske vinområder bortsett fra Bordeaux og Alsace. Men det er i Beaujolais, Burgund og Loire de beste og mest kjente gamay-vinene finnes.

    Det er kun én blå drue i Beaujolais, og det er gamay. Det fulle navnet til druen er gamay noir à jus blanc. Omtrent halvparten av all gamay i verden står med røttene i Beaujolais. Og grunnen kan være at rødvinsdruen visstnok fungerer bedre i surt jordsmonn med bergarter som stammer fra vulkaner. Granitt er et eksempel på en slik bergart.

    Gamay gir syrlig vin, og et surt jordsmonn senker syrenivået i druene. Nå viser det seg at flere av de beste områdene i Beaujolais består av sedimentære bergarter og basisk jordsmonn, som for eksempel kalkstein. Likevel fungerer det bra med gamay. Så hvor viktig det er med granitt, kan en lure på.

    Uansett fungerte gamay såpass dårlig i resten av Burgund at den ble forvist på 1300-tallet. Men i Beaujolais ville de ha den. Er også plantet i Anjou i loiredalen, i Savoie og i Sveits. Benyttes også i Cremant de Bourgogne og i rosévin.

    Gamay vokser villig og gir lett mye frukt, men er ikke like lett å få til å modne godt. Derfor står plantene tett, og de beskjæres ganske kraftig. Det er i det hele en del arbeid med druetypen - og i tillegg høstes den for hånd i Beaujolais.

  • Grønn drue

    gamay blanc

    Se: chardonnay

  • Grønn drue

    garganega

    Italiensk hvitvinsdrue, brukt i soave-viner i Veneto. På sitt beste gir druen relativt friske viner med litt fet munnfølelse og sitrus- og mandelaktige aromaer.

    Garganega er en av Italias eldste druesorter og har vært dyrket i Soave i over tusen år. Den er produktiv og avlingene kan bli store hvis den ikke begrenses i vinmarken. Soaveviner må være laget av minimum 70 prosent garganega, men det tillates opptil 30 prosent av trebbiano di Soave

  • Grønn drue

    garnacha blanca

    Se: grenache blanc

  • Blå drue

    garnacha tinta

    Se: grenache noir

  • Blå drue

    garnatxa

    Se: grenache noir

  • Grønn drue

    garnatxa blanca

    Se: grenache blanc

  • Grønn drue

    gewurztraminer

    Hvitvinsdrue som stammer fra Italia. Aromatisk drue som gir blomsterduftende viner med relativt lav friskhet, og intens duft av litchi, papaya, rose og krydder. Det er en populær drue til de søte vinene, men lages også som halvtørre og tørre viner.

    De dårlige vinene smaker gammel parfyme, mens de gode har sjenerøs fruktighet og dybde med aromaer ingen andre druer kan etterlikne. Aprikos, litchi, mango, roser og krydder er vanlige aroma-assosiasjoner.

    De er lavt til moderat friske, ofte fyldige og fargen går gjerne mot rosa og dypere gult på grunn av fargestoffer i drueskallet. De beste kan lagres og blir da litt tørrere, mindre aromatiske og med nye interessante aromaer.

    Druen, som er en aromatisk klone av savagnin, er mest dyrket i Alsace nordøst i Frankrike, og har trolig opprinnelse i Traminer i Nord-Italia. I tillegg er den relativt viktig i Tyskland, Australia, Ungarn, Nord-Italia, USA og Sør-Amerika. I Alsace er det økende interesse for oransjevin på denne druen

    Synonymer:traminer rotsavagnin rose aromatique

  • Grønn drue

    glera

    Italiensk hvitvinsdrue tidligere kalt prosecco. Glera er den grønne druen i populære prosecco fra Veneto og Friuli i Italia. Druen er ganske nøytral, den modner sent og har høy syre. Prosecco på glera smaker som regel pære, blomster og litt drops.

    I 2009 byttet druen navn til glera, mens vinen beholdt prosecco-navnet. Druen i seg selv gir ikke så mye preg til vinen. Produksjon og gjæringsprosesser bidrar i minst like stor grad. Musserende prosecco (spumante) smaker som regel pære, blomster og litt drops når vinen er laget med annengangsgjæring på store ståltanker. Unntaksvis lages vinen på gamlemåten, med gjæring på flaske (col fondo-metoden). Da blir den mindre pære og dropsaktig, og mer modent eple, urt og kjeks . Glera er hoveddruen også der. Til tross for proseccos svimlende popularitet, så er druen lite plantet utenfor Italia.

    Les mer om prosecco

    Synonymer:serpinaprosecco

  • Grønn drue

    godello

    Spansk hvitvinsdrue, mest dyrket i Galicia, nordvest i Spania. Vinene er friske, moderat aromatiske, litt fruktige og mange beskriver dem som mineralske. Kalles "Spanias chablis".

    Gir viner av høy kvalitet, spesielt når klassifikasjonene Valdeorras eller Ribeiro står på etiketten. Blandes også, under navnet gouveio, med andre druer til fyldige hvitviner i Dourodalen i Portugal.

    Synonymer:gouveio

  • Grønn drue

    gouveio

    Se: godello

  • Blå drue

    graciano

    Litt undervurdert drue da den ofte står i skyggen til tempranillo. På Sardinia lages høy kvalitet av kun graciano under to synonymer: Bovale sardo og cagnulari.

    Synonymer:morrastelcagnularibovale sardo

  • Grønn drue

    grauburgunder

    Se: pinot gris

  • Grønn drue

    grauer veltliner

    Se: grüner Veltliner

  • Grønn drue

    graševina

    i Kroatia

    Se: welschriesling

  • Grønn drue

    grechetto

    Grechetto refererer egentlig til to forskjellige druesorter, grechetto di orvieto og grechetto di todi. Begge dyrkes mye i Umbria og i Emilia-Romagna.

    Brukes stort sett som blandingsdrue, men det lages også flotte endrueviner i Umbria. Har tykt skall som gjør den motstandsdyktig mot råte og meldugg, det gjør at den kan høstes sent og brukes i dessertvinproduksjon.

  • Grønn drue

    greco

    Italiensk hvitvindrue, mest dyrket i Campania. Viner på greco har aromaer av eple, kvede, salvie, blomster, mandel og sitrus, og ofte en ru munnfølelse.

    Høyest kvalitet finner du i appelasjonen Greco di Tufo DOCG i Avellino-provinsen, men dyrkes i hele Campania-regionen. Kalles også asprinio og benyttes til musserende viner i Asprinio di Aversa.

  • Grønn drue

    grenache blanc

    Spansk hvitvinsdrue. Kan gi store, fete og rike hvitviner med smak av moden grønn og gul frukt, blomst og honning. I enkle viner blir de fort nøytrale og amyliske med smak av pære. Kan få ganske høy alkohol.

    Druen kan opptre i endrueviner, men liker også å blandes med andre, gjerne friskere druetyper. Garnacha blanca er mindre kjent enn de andre mer aromatiske spanske hvitvinsdruene som albariño og verdejo. Druen hadde tidligere et dårlig rykte i form av å gi høy alkohol og lav syre og viner som lett oksiderte.

    Produsenter plukker nå tidligere for høyere friskhet, noen oksiderer mosten før fermentering for bedre beskyttelse mot oksygen på et senere tidspunkt. De beste vinene karakteriseres gjerne av en steinete mineralitet, florale toner og en kremet tekstur. Det lages også flotte oransjeviner av druen.
    75 % av Spanias totale Garnacha blanca-beplantninger er i Terra Alta (høytliggende vinmarker og kalkholdig jordsmonn), som sammen med Priorat regnes for å gi de aller beste utgavene. Den er også viktig i Riojas hvite blandingsviner.

    I Frankrike er den vanlig rundt Middelhavet, hovedsakelig i Sør-Rhône og Roussillon. I Rhône finner du den i hvit Châteauneuf-du-Pape hvor den gjerne blandes med clairette, roussanne og bourboulenc. Den er også viktig i søtviner som 'vin deaux naturelles', Rivesaltes, Rasteau og Banyuls.

    Synonymer:garnacha blancagarnatxa blanca

  • Blå drue

    grenache noir

    Spansk rødvinsdrue. Gir viner med moderat tannin og friskhet, fruktige og relativt lyse på farge. Smaker av modne og sylta jordbær med hint av kanel, appelsin og søt lakris, eller viner med preg av ferske mørke bær og topptoner av blomst og urt.

    Druen knopper tidlig, men modner sent, den trenger derfor forholdsvis varmt klima. Potensielt mye sukker i druen, som igjen gir høy alkohol. Beskjæres som buskplanter som må plukkes for hånd. Den har sterk stamme som står av seg selv og den tåler tørke godt.

    Grenache/garnacha er en av de mest plantede druesortene i verden (den nest mest plantede blå druen i Frankrike og den tredje mest plantede blå druen i Spania). Noe av grunnen er nok at den trives i varmt og tørt klima, og med økende temperaturer vil den nok holde fast på sin posisjon. Men selv med dens popularitet er det sjelden grenache vises på etiketten.

    I Sør-Frankrike blir den ofte blandet med syrah og mourvedre, en drueblanding som ofte kalles GSM, for eksempel i Châteauneuf-du‑Pape. I Spania blandes den ofte med tempranillo, mazuelo (Carignan) og graciano i blant annet Rioja, Priorat og Monsant.

    Druen brukes også til søt sterkvin som maury og annen vin doux naturell i Sør‑Frankrike, Spania og California. Du får også god rosévin på grenache. Kalles cannonau på Sardinia.

    Synonymer:garnacha tintagarnatxacannonau alicante

  • Blå drue

    grignolino

    Italiensk rødvinsdrue, mest brukt i Piemonte. Vinene får en lys rubinrød farge, litt lysere enn pinot noir, litt mørkere enn de mørkeste roséene. Noen er tyngre og nesten litt plumpe på duft, andre er mer parfymerte og delikate.

    Kan minne om pinot men frukten går mer mot kirsebær, moreller og lakris, ikke helt ulikt nebbiolo heller egentlig.

    Funfact: Navnet kommer fra piemontesisk dialekt og ordet grignolé som betyr steiner. Grignolino har tre-fire ganger så mange druesteiner som andre druesorter

    Synonymer:berbesino

  • Grønn drue

    grillo

    Hvitvinsdrue fra Sicilia, Italia. Viktig drue i den italienske sterkvinen Marsala, men brukes nå mest til stille hvitvin. Gir fruktige, blomsteraktige, fyldige og relativt friske viner. Krysning mellom muscat of alexandria og cataratto

    Synonymer:riddurossese bianco

  • Blå drue

    grolleau

    Fransk rødvinsdrue fra Loire. Druen gir vin med mye farge, lite snerp, men masse friskhet og smaker saftig og ferskt av mørke bær og kirsebær.

    Den tredje mest plantede blå druen i Loire etter cabernet franc og gamay. Blandes gjerne med disse til tørr eller halvtørr rosévin i områdene Anjou og Touraine, men kan også gi gode rødviner på egen hånd.

    Synonymer:groslot

  • Blå drue

    gros auxerrois

    Se: valdiguié

  • Grønn drue

    gros manseng

    Sørvestfransk hvitvinsdrue som gir noen av Frankrikes beste søte viner, men og spennende tørre. Står det Jurançon eller Pacherenc du vic-bilh på etiketten, er vinen laget av petit- og / eller gros manseng.

  • Blå drue

    groslot

    Se: grolleau

  • Grønn drue

    grüner Veltliner

    Østerrikes egen hvitvinsdrue. Der gir den alt fra slanke, friske sitruspregede viner som til forveksling likner riesling til fyldige, fete, intense viner som minner mer om hvit burgund.

    Vinene har dempet fruktighet og aromaene kan minne om alt fra grønt eple og sitrus i de slankeste vinene, til mer ferskenpreget, og gjerne noe som minner om urter, hvit pepper og krydder i de fyldigste. Noen viner lagres på fat, men viner av grüner veltliner er sjelden svært fatpregede.
    Vinene er stort sett tørre, men innimellom finner man søte dessertviner, såkalt auslese eller trockenbeerenauslese.

    De beste områdene i Østerrike for Grüner Veltliner er Wachau, Kamptal, Kremstal, Weinviertel og Donauland. Få andre land satser på druen, men gode varianter har dukket opp både fra Oregon i USA og New Zealand.

    Synonymer:grauer veltlinerweissgipflerzöld veltlini

  • Grønn drue

    heida

    Se: savagnin

  • Blå drue

    hondarrabi beltza

    Spansk rødvinsdrue fra Baskerland, det eneste stedet den dyrkes. Gir saftige og friske viner med preg av krekling, bjørnebær, kirsebær, krydder og svale urter. Brukes til å lage txakoli-vin i både rød og rosa (rosado) utgave.

    Produksjonen av hondarrabi beltza – som allerede er liten – er forsvinnende liten sammenlignet med mengden hvitvin produsert i regionen, hovedsakelig fra Hondarrabi Zuri.

  • Grønn drue

    hondarrabi zuri

    Spansk hvitvinsdrue fra Baskerland. Txakoli (eller chacoli), som det ofte står på flaskene ned hondarrabi-vin, har vært brukt om vin er som er knusktørr, lett perlende med høy friskhet og middels fylde.

    De to grønne variantene er hondarrabi zuri (zuri betyr hvit) og hondarrabi zuri zerratia (petit courbu). Zuri dyrkes vanligvis nærmest kysten, ofte med bruk av pergola. Zuri zerratia dyrkes mer i innlandet. Altså ikke så ulikt vinho verde fra Portugal. Frem til 80-tallet var dette enkle viner som ble drukket lokalt. Men etter at området fikk DOC i 1989 har interessen og kvaliteten på vinene økt.

  • Grønn drue

    hárselevelü

    Ungarsk hvitvinsdrue som inngår i tokaji-viner. Gir aromatiske, krydrede og litt parfymerte viner. Både tørre og søte viner.

  • Grønn drue

    inzolia

    Italiensk hvitvinsdrue, mest utbredt på Sicilia. Gir lette friske viner med smak av eple, blomst og nøtt. Blandes ofte med andre sicilianske druer. Inngår også i sterkvinen marsala.

    Genetisk slekskap til frappato og grillo. Kalles ansonica når den dyrkes i Toscana, og der trives den best på øya Giglio i det Tyrrenske hav.

  • Grønn drue

    jacquére

    Fransk hvitvinsdrue. Dyrkes i høyden i Savoie og gir friske, lette og livlige viner med preg av blomster, sitrus og av og til mandler. Kan minne om en chablis krysset med grüner veltliner. Også viktig i Crémant de Savoie.

    Omtrent halvparten av vinmarkene i Savoie er beplantet med denne druen, og finnes stort sett bare her. Det er en produktiv plante som knopper tidlig, men druene modner relativt sent.

  • Blå drue

    jaen

    Se: mencía

  • Grønn drue

    johannisberg riesling

    Se: riesling

  • Grønn drue

    juhfark

    Ungarsk hvitvinsdrue. Ordet juhfark betyr sauehale, og viser til drueklasens tette og avlange form. Dyrkes mest i Somló, nord for Balatonsjøen. Tåler lagring godt, og kan gi fyldige viner med god friskhet og smak av modne epler.

  • Grønn drue

    kerner

    Tysk hvitvinsdrue som er kryssning av riesling og den blå schiava grossa / trollinger. Minner gjerne om blomsterpreget riesling, men er litt mindre frisk, aromabildet ligner mer på sylvaner og grüner veltliner.

    Populær i Pfalz og Rheinhessen. Dyrkes også i Trentino-Alto Adige i Nord-Italia.

  • Blå drue

    klävner

    Se: pinot noir

  • Grønn drue

    koshu

    Japans signaturdrue. Vin fra Japan er lite kjent, men de har dyrket druen i mer enn 1000 år. Gir hvitviner med god friskhet og preg av eple, sitrus, moden steinfrukt og kirsebærblomst. Dyrkes hovedsakelig i Yamanashi-distriktet utenfor Tokyo.

  • Blå drue

    kotsifali

    Gresk rødvinsdrue med oprinnelse fra feriefavoritten kreta. Druetypen har lite fargestoff, lite syre og tannin. Av den grunn brukes den ofte i blandinger med andre druer.

  • Blå drue

    kékfrankos

    Se: blaufränkisch

  • Grønn drue

    kéknyelü

    Ungarsk hvitvinsdrue. Kan gi svært gode og lagringsdyktige viner med mye smak og høy friskhet. Sjeldent tilgjengelig.

  • Blå drue

    lagrein

    Italiensk rødvinsdrue. Gir på sitt beste mørke, friske, og bærfruktige viner med relativt lite snerp og lang ettersmak. Gir også gode roséviner. Dyrkes mest i Trentino-Alto Adige. Krysning av schiava og teroldego.

  • Blå drue

    lambrusco

    Navn på en lang rekke druer som ikke nødvendigvis er beslektet. Inngår i stille, perlende eller musserende rosé- og rødviner fra Emilia-Romagna. Kjennetegnes på mørk farge, aromaer av mørke bær, urter og gress, god snerp og høy friskhet.

    Lambrusco-druene som er beslektet utgjør familie av 14 stedegne druer, hvor de mest fremtredende er sorbara, grasparossa, maestri og salamino. Den har gitt navn til DOC-appellasjonene

    • Lambrusco di Sorbara
    • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    • Lambrusco Salamino di Santa Croce

    man kan også lage lambruscovin under DOC Reggiano og et par andre lokale DOC’er og IGT Emilia.

  • Grønn drue

    laški rizling

    i Slovenia

    Se: welschriesling

  • Blå drue

    lemberger

    Tysk navn på druen Bläufrankisch

    Se: blaufränkisch

  • Blå drue

    liatiko

    Gresk rødvinsdrue med oprinnelse fra feriefavoritten Kreta. Druetypen har lite fargestoff, men ganske mye tannin. Aromaen kan ha noe blomsteraktige topptoner, i tillegg til fruktighet som minner om mørkere bær og noe dypere krydderaktig.

    De vinene som viser tydeligst druepreg har saftig munnfølelse og ingen eller diskret preg av fat eller ekstra maserasjon for å få mørkere farge.

  • Blå drue

    limnio

    Gammel gresk rødvinsdrue med oprinnelse fra øya Lemnos, men som i dag dyrkes mest på fastlandet. Gir lyse delikate rødviner med middels tannin, rødbørsfrukt, aromatiske urter og blomsteraktige topptoner.

  • Blå drue

    limniona

    Gresk rødvinsdrue med stort potenisale. Gir faste rødviner med dyp lilla farge, aromaer av røde bær, urter og noe dypere krydderaktig. Brukes også i rosé og musserende.

  • Blå drue

    listan prieto

    Se: país

  • Grønn drue

    listán blanco

    Spansk hvitvin- og sherrydrue som trives i vulkansk jord på Kanariøyene og kalkholdig jordsmonn i Jerez (Sherry). På Tenerife gir den mineralske og friske hvitviner med hint av flintrøyk. Går under navnet palomino fino i Jerez.

    Druen betegnes som "oppsiktsvekkende kjedelig", men gir interessante viner på nettopp Kanariøyene,der det vulkanske jordsmonnet gir karakter og konsentrasjon. På naboøya til Madeira, Porto Santos, lages også komplekse hvitviner av druen. I Jerez er palomino fino den mest utbredte sherrydruen av tre tillatte og brukes i alt fra fino, manzanilla og amontillado til oloroso og søt cream sherry, av og til også i vanlig hvitvin.

    Synonymer:malvasia reipalomino fino

  • Blå drue

    listán morado

    Se: listán negro

  • Blå drue

    listán negro

    Dyrkes for det meste på Kanariøyene, mest kjent i Tacoronte-Acentejo DO nordøst på Tenerife. Gir røde viner med moderat tannin og krydret preg med mørke bær. Noen karbonmassererer druene, som gir en stil mer lik beaujolais nouveau-viner.

    Synonymer:listán moradoalmuñeco

  • Grønn drue

    loureiro

    Portugisisk hvitvinsdrue som er viktig i vinho verde. Gir friske, urteaktige og lette hvitviner. Vinene har ofte en litt oljet tekstur, men mer enn nok friskhet til at dette ikke blir tungt. Aromaene går i retning av blomst, litchi og urt.

    Det er fristende å si at viner på loureiro lukter laurbærblad, siden det er dette loureiro betyr på portugisisk. Men det er visstnok laurbærblomsten, ikke bladene loureiro lukter som ifølge portugiserne.

    Denne druen ble tidligere blandet med andre druer som trajadura, arinto og alvarinho, men har i de senere årene vokst i både anseelse og kvalitet. Den er i dag en av Portugal sine kvalitetsdruer og klarer seg helt fint alene.

  • Grønn drue

    macabeo

    Spansk hvitvinsdrue. Gir friske og moderat aromatiske viner og litt fet munnfølelse. I spania brukes den i musserende cava, og i stille hvitvin i Rioja, samt i Sør-Frankrike hvor den inngår i både søte og tørre viner.

    Kalles viura i Rioja. I spania brukes den i musserende cava, og i stille hvitvin i Rioja (viura), samt i Languedoc-Roussillon i Frankrike hvor den inngår i både søte og tørre viner. De gode kan være litt rue og fete i munnen, med lang ettersmak.

    Synonymer:maccabeuviura

  • Grønn drue

    maccabeu

    Se: macabeo

  • Blå drue

    malagousia

    Gresk hvitvinsdrue. Gir aromatiske viner med rik munnfølelse, og aroma av fersken, melon, sitrus, urter og roseblader. Tåler varmt klima godt, og gir viner med relativt lav syrlighet.

    Blandes av og til med assyrtiko for å gi aromatiske egenskaper til den mer syrefriske og mineralske landsmannen.

  • Blå drue

    malbec

    Fransk rødvinsdrue. Kjent som Argentinas drue hvor den gir smaksrike, fyldige viner som smaker av fullmodne mørke bær og frukter, krydder, blomster og av og til blekk. Vinene er relativt friske og som regel med moderat snerp.

    I Cahors i Sørvest-Frankrike og området Cahors, hvor den hører hjemme, skinner ikke solen like sterkt, og temperaturen er lavere. Vinene smaker mer urte- og kreklingaktig, og ikke av fullt så fullmodne frukter som i Mendoza, Argentina. Vinene snerper mye, er friske og kan lagres lenge. De blandes gjerne med en liten del tannat eller merlot. Vinene kan minne, bortsett fra prisen, om god bordeaux. Malbec brukes også begrenset som blandingsdrue i Bordeaux og Loire.

    Malbec til mat

    Malbec med sødmefull frukt, mye smak og moderat snerp passer godt til grillet rødt kjøtt og annen smaksrik mat. Viner fra Cahors med mer snerp kan passe bedre til and, lammeskank eller rustikke kjøttgryter.

    Synonymer:cot auxerrois noir

  • Grønn drue

    malmsey

    Se: malvasia

  • Grønn drue

    malvasia

    Fellesbetegnelse for en rekke ulike druesorter, både grønne og blå. De grønne er syrlige og inngår ofte i søte viner, som søt madeira, men også aromatiske fruktige hvitviner i Italia og slanke, stramme og saltaktige hvitviner i Colares, Portugal

    Synonymer:malmsey

  • Grønn drue

    malvasia rei

    Se: listán blanco

  • Blå drue

    mansois

    Se: fer

  • Grønn drue

    marsanne

    Fransk hvitvinsdrue, spesielt viktig i Rhône. Gir fyldige og fete viner med mye og rik fruktighet, ofte med blomsterpregede aromaer. Har lav friskhet og blandes derfor ofte med rousanne og av og til viognier.

    Står bak viner som hvit hermitage, hvit saint-joseph og saint-péray i Rhône.

    Synonymer:ermitage

  • Blå drue

    marsanne noir

    Se: syrah

  • Blå drue

    marselan

    Fellesbetegnelse for en rekke ulike druesorter, både grønne og blå. De grønne er syrlige og inngår ofte i søte viner, som søt madeira, men også aromatiske fruktige hvitviner i Italia og slanke, sramme og saltaktige hvitviner i Colares, Portugal

    Druen ble utviklet tidlig på 60-tallet for å dyrkes i Languedoc sør i Frankrike. Den tåler både fukt/råte og tørre perioder godt. Druen er ganske liten, dermed blir det relativt sett mer skall og mindre saftig fruktkjøtt. Og hva kan vi da forvente av vinen? Jo, mørk farge og tydelig snerp. Likevel er de beste marselan-vinene saftige og livlige, med topptoner av blomster og kjølige urter – og med moden tannin og flere lag av ulike ferske røde og mørke bær.
    Dyrkes også i Uruguay, Spania og i Kinas gryende vinindustri.

  • Blå drue

    mataro

    Se: monastrell

  • Grønn drue

    mauzac

    Fransk hvitvinsdrue som brukes i stille og musserende vin fra Languedoc-Roussillon, både tørre og søte.

  • Blå drue

    mavrud

    Bulgarsk rødvinsdrue som gir faste, mørke og friske viner som gjerne fatlagres. Kan på sitt beste utvikle seg positivt ved lang lagring.

  • Blå drue

    mazuelo

    Se: carignan

  • Grønn drue

    melon de Bourgogne

    Fransk hvitvinsdrue, den eneste tillatte druen i vinen muscadet. Gir middels aromatiske, friske og ofte mineralske viner med god munnfølelse fra lang lagring på døde gjærrester (bermelagring).

    Opprinnelig fra Burgund, nå mest dyrket vest i Loire, i områdene rundt byen Nantes. Lokalt benyttes muscadet også tidvis som navn på druen. Muscadet Sèvre et Maine er en klassiker til blåskjell og østers. Kan lagres og utvikles positivt over lang tid. Gode utviklede viner smaker til forveksling som utviklet chablis, og kan brukes til liknende mat.

    Synonymer:muscadet

  • Blå drue

    mencía

    Spansk rødvinsdrue. Dyrkes nordvest i Spania, i Valdeorras og Ribeira Sacra i Galicia, og Bierzo nord i Castilla y Léon. Kalles jaen i Portugal. Gir delikate, konsentrerte, friske og mørke viner med pepper, bringebær- og urteaktige aromaer.

    Middels tanninrik, også middels friskhet i varme Dão der fruktaromaen kan bli mer sylta og sødmerik enn i Galicia.

    Synonymer:jaen

  • Blå drue

    merenzao

    Se: trousseau

  • Blå drue

    merlot

    Fransk rødvinsdrue. En av verdens mest dyrkede rødvinsdruer, men er som regel blandet med andre når den blir vin. Den er mest kjent som hoveddrue i Pomerol og Saint-Émilion i Øst-Bordeaux.

    Alene smaker vin på merlot gjerne av mørke bær og plommer, med moderat snerp og friskhet. Druen har et litt rufsete rykte, men på sitt beste, blandet med andre druer, gir den komplekse og flotte viner.

    På østsiden i Bordeaux blandes den med litt cabernet sauvignon slik at vinen blir fastere, mens på-Bordeauxs vestside blandes litt merlot inn med cabernet sauvignon for å myke opp sistnevnte. Bordeaux, Sørvest-Frankrike, California, New Zealand og Margaret River i Australia er i teten på gode merlot-blandinger.

    I Languedoc-Roussillon, Italia, Spania, Sør-Amerika, USA, Sør-Afrika og Australia får man både endrueviner og blandinger i alle prisklasser.

    I populærkulturen

    Den amerikanske fimen Sideways endret merlots anseelse i California til fordel for pinot noir. En av filmens karakterer var tydelig på sin misnøye for merlot (grunnen var egentlig at hans ekskone likte druen). Han uttalte:

    "No, if anyone orders merlot, I'm leaving. I am NOT drinking any f****** merlot!".

    Til mat

    Merlotblandinger fra Bordeaux eller California passer til entrecôte, lam eller vilt. Endrueviner er som regel myke og lette nok til å drikkes uten mat.

    Synonymer:merlot noir

  • Blå drue

    merlot noir

    Se: merlot

  • Grønn drue

    merwah

    Libanesisk hvitvinsdrue. Er sammen med obaideh en av Libanons to innfødte grønne druer. Friske og mineralske viner som smaker av sitrus, tropisk frukt og blomster. Blir brukt til å lage både vin og brennevinet arak.

    Mervah har vært dyrket i Libanon i flere hundre år, men fra begynnelsen på 2000-tallet har den vært en viktig drue i den fornyede interessen for å lage hvitvin på stedegne druer i Libanon. De beste vinene lages på druer fra gamle vinstokker og fra vinmarker som ligger mer enn 1000 meter over havet, hvilket er et godt utgangspunkt for å lage kvalitetsvin. Merwah har trolig genetiske relasjoner til den grønne druen semillon som brukes i Bordeaux og Australia.

  • Blå drue

    mission

    Se: país

  • Blå drue

    molinara

    Italiensk rødvinsdrue. Brukes som blandingsdrue i valpolicella, amarone og bardolino, men i begrenset omfang. Energisk drue som gir moderat alkohol og tilfører friskhet og urtepreg.

    Molinara var tidligere en obligatorisk del av blandingen i amarone, men i dag er det valgfritt om man vil bruke den eller ei. Noen velger ikke å ha den med, siden den gjør fargen på vinen mindre dyp og intens. Andre verdsetter friskheten den tilfører.

    Molinara brukes i dag mest i de lettere vinene bardolino og valpolicella, og til å lage rosévin. Den tåler frost dårlig, men med høyere gjennomsnittstemperatur i Valpolicella kan den kanskje gjøre comeback.

  • Blå drue

    monastrell

    Spansk rødvinsdrue som liker varme. Dyrkes derfor også i andre varme og middelhavsnære områder, for eksempel i Sør-Frankrike. Gir på sitt beste, som i Bandol, sjenerøs fruktighet og god tannin, gjerne med litt lakrispreg.

    Synonymer:mataromourvedre

  • Blå drue

    mondeuse

    Fransk rødvinsdrue, vanlig i Savoie i Øst-Frankrike. Er i slektskap med syrah, og har aromaer som kan minne om sin mer kjente slektning. Vinene har høy syre, fast og saftig munnfølelse, dyp farge og et godt lagringspotensiale

    Mondeuse er en aromatisk drue med innslag av balsamiske overtoner, og kan beskrives som en blanding av syrah og dolcetto eller blanding av syrah og cabernet franc. Vinene er tydelige uten å være veldig kraftige.

    Druen var etablert og dyrket i Savoie allerede før romerne invaderte området. Den romerske skribenten Columella beskriver det som sannsynligvis er Mondeuse allerede i det første århundret: «Druen som modner i snøen»

  • Blå drue

    montepulciano

    Italiensk rødvinsdrue, fra Abruzzo. Må ikke forveksles med vinen vino nobile di Montepulciano, som lages av sangiovese rundt byen Montepulciano i Toscana. Best kjent for saftige og møre viner fra DOC Montepulciano d'Abruzzo.

  • Blå drue

    morrastel

    Se: graciano

  • Grønn drue

    moscatel

    Se: muscat

  • Grønn drue

    moschofilero

    Gresk hvitvinsdrue. Gir aromatisk og frisk vin, ofte med lett fylde og relativt lav alkohol. Brukes også i musserende og søt vin.

  • Grønn drue

    mosler

    Se: furmint

  • Blå drue

    mourvedre

    Se: monastrell

  • Grønn drue

    mtsvane kakhuri

    Georgisk hvitvinsdrue. Gir tørre, friske hvitviner med aroma av sitrus og moden frukt, ofte blandet med en liten andel rkatsiteli. Noen produsenter lager vin med skallkontakt i tradisjonelle leirkrukker, "qvevri".

    Navnet betyr regelrett "grønn fra Kakheti". Kalles også bare Mtsvane

  • Grønn drue

    muscadelle

    Fransk hvitvinsdrue som kan gi tørre, men som oftest søte viner fra for eksempel monbazillac. Står også bak topaque, en svært søt australsk, fatlagret sterkvin.

  • Grønn drue

    muscadet

    Se: melon de Bourgogne

  • Grønn drue

    muscat

    Hvitvinsdrue dyrket over store deler av verden. En av få druer som også gir vin med druearoma, i tillegg til blomster og krydder. Mest kjent for søte hvitviner, sterkviner og perlende moscato d’asti.

    Det finnes flere muskatelltyper, og det har vist seg at mange druesorter med muscat i navnet, genetisk ikke er i muskatellfamilien. De største muskatellsortene er muscat à petit grains og muscat de alexandria, som er en naturlig krysning mellom muscat à petit grains og axina de tres bias.

    På Sicilia går muscat de alexandria under navnet zibibbo hvor navnet kommer fra arabisk zibib, som betyr rosin. På Sicilia brukes druen ofte til passito-viner på nettopp tørkede druer.

    Muscat kan brukes for å lage brennevinet pisco og grappa i tillegg til at det er en av få vindruer som også er søte nok til at de kan spises som frukt.

    Synonymer:muscat blanc à petit grainsmuskatellmoscatelzibibbomuscat de alexandria

  • Grønn drue

    muscat blanc à petit grains

    Se: muscat

  • Grønn drue

    muscat de alexandria

    Se: muscat

  • Grønn drue

    muskatell

    Se: muscat

  • Grønn drue

    müller-Thurgau

    Tysk krysning mellom riesling og madelaine royale. Druen bak 80-talls vinen liebfraumilch. Gir fruktige, ganske bløte og stort sett halvtørre viner med aromaer som fersken, drue og blomst. Som regel rimelige viner og ofte blandet med andre druer.

  • Grønn drue

    nascetta

    Italiensk hvitvinsdrue som hovedsaklig dyrkes i Langhe i Piemonte. Ganske vanskelig å dyrke med uberegnelig avkastning. Gir komplekse, fyldige og relativt aromatiske viner med moden tropisk frukt, eple, sitrus og honning.

    Druen har egen DOC, Nascetta/Nas-cëtta del Comune di Novello.

  • Blå drue

    nebbiolo

    Italiensk rødvinsdrue. Gir friske viner med lys farge, men mye snerp og konsentrert smak med mange nyanser, for eksempel aromaer som minner om fioler, roser, høstløv, kamfer og krydder i tillegg til røde og mørke bær.

    Ved lagring blir tanninstrukturen bløtere og aromaene går mot fin marmelade, tørket frukt, sopp, trøffel og skogbunn.

    Druen er Piemontes, om ikke Italias, ubestridte kronjuvel som står bak verdenskjente viner som Barolo, Barbaresco, Gattinara og Ghemme. Kalles også spanna (Alto Piemonte) og chiavennasca (Lombardia).

    Nebbiolo er svært vanskelig å dyrke og trives i kjølig klima. Den knopper tidlig om våren, noe som gir fare for vårfrost. Navnet nebbiolo kommer trolig fra det italienske ordet for tåke, nebbia. Kanskje fordi druen blir moden sent i oktober - akkurat når den berømte piemontetåken kommer sigende ned fra Alpene. Sen modning gir fare for undermodne druer. Kun 10 % av druearealet i Piemonte er dyrket med Nebbiolo.


    Drue med tykt skall, men har ikke så mye farge i skallet. Fargen er også ustabil. Vin på Nebbiolo mister mye farge ved lagring, selv etter noen få år. De kan altså se gamle ut, selv om de er unge.
    Gir viner med høy syre og tannin (snerp), gode lagringsviner. Trenger ofte lang lagring for at tanninene skal modnes.

    Til mat

    Perfekte matviner. Et tradisjonelt laget lammelår med hvitløk, rosmarin og fløtepoteter er en perfekt match. Utviklet Nebbiolo med aromaer av sopp og skogsbunn liker godt sopp i tilbehøret eller hva med en sopprisotto? Moden parmesan og nebbiolo er en klassiker, gå helst for en skikkelig parmesan 20 mnd +

    Synonymer:spannachiavennascapicotener

  • Grønn drue

    nebbiolo bianco

    Se: arneis

  • Blå drue

    negramoll

    Portugisisk rødvinsdrue, dyrket på øyene i Atlanterhavet. Vinene er som regel ganske lyse, lette og bløte. Brukes mest i madeira av generisk kvalitet, men unntaksvis, i rett jord og i de rette hender, gir druen vin av høy kvalitet.

    Synonymer:tinta negra mole

  • Blå drue

    negroamaro

    Italiensk rødvinsdrue. Gir bløte og sødmefulle rødviner med mørk farge og godt med tannin, navnet betyr nemlig "den bitre svarte". Mest utbredt i Puglia i sør, hvor det også lages flotte roséviner av druen.

  • Blå drue

    nemea

    Se: agiorgitiko

  • Blå drue

    nerello cappuccio

    Italiensk rødvinsdrue. Liker seg best i høyden på vulkanen Etna på Sicilia. Brukes gjerne som blandingsdrue med "storebror" nerello mascalese. Dyrkes også i Calabria på fastlandet.

  • Blå drue

    nerello mascalese

    Italiensk rødvinsdrue. Liker seg best i høyden på vulkanen Etna på Sicilia, og regnes som en av øyas beste sorter. Gir lyse, men smaksrike og friske viner med markante tanniner. Aromar av skogsbær, kirsebær og plommer.

    Omtales som en blanding av nebbiolo og pinot noir, og i likhet med disse druene verdsettes den for sin evne til å formidle jordsmonnet den vokser i.

  • Blå drue

    nero di troia

    Se: uva di troia

  • Blå drue

    nero d’Avola

    Sicilias mest dyrkede rødvinsdrue. På sitt beste gir den mørke, faste og friske viner med sødmefull fruktighet og lang ettersmak. Blandes også ofte med frappato eller nerello mascalese. Mest utbredt øst på Sicilia, men dyrkes over hele øya.

    Synonymer:calabrese

  • Blå drue

    nibiò

    Se: dolcetto

  • Blå drue

    niellucio

    Synonym for sangiovese på Korsika.

    Se: sangiovese

  • Blå drue

    nocera

    Italiensk rødvinsdrue. De beste vinene kjennetegnes av røde og mørke bær, fine topptoner, fokusert sunn frukt og jordsmonnskrydder. De er uanstrengte og transparente fremfor muskuløse. Tykt skall gir faste viner med en del tannin.

    En gammel druesort som hovedsakelig finnes i den nordøstlige delen av Sicilia. I Faro DOC blandes den med nerello cappuccio og nerello mascalese. Den har tradisjonelt blitt dyrket i provinsene Messina og Reggio Calabria.

  • Grønn drue

    nuragus

    Italiensk hvitvinsdrue. Sardinias nest mest utbredte hvitvinsdrue etter vermentino. Relativt nøytral drue bak viner som kommer i stille, musserende, tørre og søte varianter.

  • Blå drue

    négrette

    Fransk rødvinsdrue. Mest utbredt i appellasjonen Fronton i sørvest der den gir urteaktige, fruktige og mørke viner med tydelig snerp. Blandes ofte også med syrah eller malbec (cot).

    Synonymer:folle noir

  • Grønn drue

    obaideh

    Libanesisk hvitvinsdrue som har ubekreftede relasjoner til chardonnay, den har høyt sukkerinnhold og lav på syre. Gir viner med aromaer retning honning og sitron. Blandes ofte med libanons andre stedegne drue, merwah.

  • Grønn drue

    olaszrizling

    i Ungarn

    Se: welschriesling

  • Blå drue

    ormeasco

    Se: dolcetto

  • Blå drue

    oseleta

    Italiensk rødvinsdrue. Brukes mest for farge og tannin til valpolicellablandinger, men sjeldne endrueviner finnes. Vinene har mørk farge, mye tannin og gjerne urte- og blomsteraktige aromaer. Var nesten utryddet, men ble gjenoppdaget på 1970-tallet.

  • Grønn drue

    palomino fino

    Se: listán blanco

  • Grønn drue

    parellada

    Spansk hvitvinsdrue, som regel brukt i cava. Gir lyse, lette og friske viner. Den mest aromatiske av cava-druene. Macabeo og xarello er de andre.

    Druen er tørketålig og har tykt skall som gjør den motstandsdyktig mot sykdom og utøy. Den er derfor et bærekraftig valg for cavaprodusentene. At druen klarer å opprettholde lav alkohol og friskhet selv i varmt klima gjør den godt egnet til musserende vin i Spania.

  • Blå drue

    país

    Chilensk navn på den spanske druen listán prieto, kjent som mission i Nord-Amerika og criolla chica i Argentina. Páis er druenes svar på Neil Armstrong. For páis er nemlig den første europeiske druetypen som satte sine røtter på et annet kontinent.

    Den første vitis vinifeira druen som ble eksportert fra "gamle verden" (Spania) til "nye verden" (Mexico) på 1500-tallet. Fader Junipero Serra introduserte druen til California i 1769 for å lage altervin. Druen, med sin lave syre og høye avkastning, har lenge vært ansett for å produsere vin av lav kvalitet.

    De siste årene har derimot chilenske vinprodusenter sett potensiale i druen. Gjæringsmetoden karbonisk maserasjon, som benyttes i Beaujolais, har vist seg spesielt gunstig. I Chile er druen spesielt utbredt i de sørlige områder Maule og Bio-Bio. Pais dyrkes også i Peru hvor den benyttes som råstoff til brennevinet pisco.

    Synonymer:criolla chicalistan prietomission

  • Grønn drue

    pecorino

    Gammel, italiensk hvitvinsdrue fra Marche og Abruzzo. Gir tørre, friske og moderat aromatiske viner av god kvalitet. De kan minne om god verdicchio, gjerne med et sitrus- og urtepreg.

  • Grønn drue

    pedernã

    Se: arinto

  • Grønn drue

    pedro ximénes

    Spansk grønn sherrydrue. Inngår i tyktflytende, svært søte sherryer av tørkede druer og kalles ofte bare PX. Brukes mest til å søte amontillado og cream sherry. Av og til også brukt i stille, tørr hvitvin.

  • Blå drue

    pelaverga

    Italiensk rødvinsdrue fra Piemonte. Gir lyse rødviner, gjerne med preg av pepper, urt, jordbær og blomster. Kan snerpe like mye som nebbiolo, men er ofte moderat på tannin.

  • Blå drue

    per' e palummo

    Se: piedirosso

  • Blå drue

    periquita

    Se: castelão

  • Grønn drue

    petit manseng

    Sørvestfransk hvitvinsdrue som gir noen av Frankrikes beste søte viner, men og spennende tørre. Står det Jurançon eller Pacherenc du vic-bilh på etiketten, er vinen laget av petit- og / eller gros manseng.

  • Grønn drue

    petit meslier

    Svært sjelden, men tillatt grønn champagnedrue. Bidrar med svært høy friskhet og aromaer som kan minne om rabarbra og nesle.

  • Blå drue

    petit verdot

    Fransk rødvinsdrue. Som regel brukt i blanding med andre druer som i Bordeaux, men finnes også som endrueviner. Fargen på vinen er da mørk og den smaker av sødmefulle, mørke bær og har god snerp.

    Dyrkes for eksempel i Languedoc-Roussillon i Frankrike, i Chile, Italia, Spania, Portugal og California.

  • Grønn drue

    petite blanche

    Se: biancolella

  • Blå drue

    petite sirah

    Opprinnelig sørvestfransk, men i dag mest kjent som californisk rødvinsdrue. Vinene er fyldige, mørke, med god snerp og de gode har litt blomsteraktig preg i tillegg til bjørnebær, sjokolade, lakris, og litt pepper. Krysning av syrah og peloursin.

    Selv om "petite" betyr liten, så betyr ikke det at det er en dårligere versjon av syrah, men hensviser til de små druene som sorten har. Synonymet durif, kommer fra Dr. Durif som først oppdaget druesorten i Rhone i 1880.

    Synonymer:durif

  • Grønn drue

    picolit

    Italiensk hvitvinsdrue fra Friuli-Venezia Giulia (Italia) som nesten utelukkende brukes til dessertvin. Druen er krevende og gir et naturlig lavt utbytte. Sukkernivået er høyt og druen passer godt til produksjon av søte viner.

    Picolit har i tidligere tider opplevd stor popularitet og var på 1700-tallet anerkjent ved Europas hoff. Senere falt populariteten. På grunn av det lave utbyttet var det få som ønsket å dyrke den og picolit var nær utryddet. I dag er picolit klassifisert som DOCG i appelasjonen Colli Orientali.

  • Blå drue

    picotener

    Se: nebbiolo

  • Blå drue

    piedirosso

    Søritaliensk rødvinsdrue fra området rundt Napoli i Campania. Forholdsvis sjelden, men god drue med et karakteristisk urte- og krydderpreg, samt røde bær. Gir relativt lyse og friske viner. Blandes ofte med aglianico

    Inngår i DOC-viner fra Campi Flegrei, Vesuvio, Ischia, Capri og Penisola Sorrentina. Piedirosso betyr røde føtter, mens på den lokale napolitansk dialekten er navnet på druen per' e palummo, som betyr duefot. Henspiller på drueklasens røde stilker.

    Synonymer:per' e palummo

  • Grønn drue

    pigato

    Se: vermentino

  • Grønn drue

    pineau d’Anjou

    Se: chenin blanc

  • Blå drue

    pineau d’aunis

    Fransk rødvinsdrue fra Loire. Gir friske, relativt lyse og saftige rødviner med et fast grep og pepperpreg som kan minne om syrah. Brukes også i rosévin og musserende vin fra Loire.

  • Grønn drue

    pinot bianco

    Se: pinot blanc

  • Grønn drue

    pinot blanc

    Fransk hvitvinsdrue. Kjent i Tyskland og Østerrike som weissburgunder, og i Italia som pinot bianco. Dette er kanskje en litt undervurdert drue, som på sitt beste kan gi friske viner med god munnfølelse og aroma av modne epler og sitrusfrukter.

    Alsace er druens "hjem" i Frankrike, hvor den er viktig i cremant, men det er nok i Tyskland druen nyter høyest respekt.

    Synonymer:weissburgunderpinot bianco

  • Grønn drue

    pinot grigio

    Se: pinot gris

  • Grønn drue

    pinot gris

    Fransk hvitvinsdrue, men som for mange er best kjent fra Italia som pinot grigio. Kommer i to hovedstiler: en aromatisk, litt fet og fyldig (fra Alsace) og en slankere, friskere og mer nøytral stil, slik italienerne lager den.

    Vinene fra Alsace blir relativt tørre, forholdsvis friske og med tydelig og god aroma av modne frukter, fersken, eple og krydder. Denne stilen finner du også igjen i viner fra New Zealand, Australia, Oregon og California.

    Står det derimot pinot grigio på etiketten kan det indikere at det er den slanke, aromagjerrige stilen som har blitt svært populær i det internasjonale markedet.

    Produsenter verden over bruker ofte ”gris” eller ”grigio” på etiketten for å indikere vinstilen, men dette er på ingen måte noen fasit.

    Pinot gris er egentlig en fargemutasjon av pinot noir og får gråblå til brunrosa farge når moden. Både roséviner og oransjeviner kan lages på druen. I friuli-Venezia lages en stil som heter "ramato", som betyr kobber. Avhengig av hvor lenge vinen er i kontakt med drueskallet så kan vinene variere fra lakserosa roseviner til dypt oransje komplekse oransjeviner.

    Heter grauburgunder i Tyskland.

    Til mat

    Pinot Gris-stilen er svært anvendelig matvin. På grunn av nok friskhet, fylde og mye smak passer den til alt fra smaksrike fiskeretter, skalldyr og bakt kylling til krydret og sterk asiatisk mat, svinekjøtt og grillet lam. Pinot grigio passer bedre til reker, grønn salat eller som aperitiff.

    Synonymer:szürkebaragrauburgunderpinot grigiotokay

  • Blå drue

    pinot meunier

    Fransk, blå drue som er vanlig i champagne og annen musserende vin i blanding med pinot noir og chardonnay der den tilfører fruktighet og rundere munnfølelse. Står det blanc de noirs på etiketten er den brukt alene eller sammen med pinot noir.

    Druen dyrkes hovedsakelig i champagneregionen i Frankrike. Dens utbredelse i resten av verden er gjerne områder som lager musserende viner på de tre nevnte druene, for eksempel England.
    I Tyskland er den kjent under navnet schwarzriesling eller müllerrebe, hvor den i mindre grad brukes til stille rødviner.

  • Blå drue

    pinot nero

    Se: pinot noir

  • Blå drue

    pinot noir

    Fransk rødvinsdrue, men også svært viktig i musserende vin. En av verdens mest prestisjetunge druer. Den er meget vanskelig å dyrke og trives godt i kjølige områder, spesielt i Champagne og Burgund.

    Pinot noir er en litt vrien type verken kan ha det for kaldt eller for varmt, og den krever mye arbeid i vinmarken for å modnes godt. Men når man lykkes blir vinene svært gode, ja. mange vil si verdens beste. De gode er leskende i munnen med høy friskhet og en rekke nyanserte og delikate aromaer. Ofte kan aromaene minne om blomster, bringebær og krydder. Noen snerper ganske kraftig, andre er mykere i munnen. Mislykkede versjoner er skrinne og tråe, med lite fruktighet.

    Før var Burgund best på pinot noir. Nå kan du få svært gode viner fra blant annet California, Oregon, Tyskland, Australia og New Zealand som reelt utfordrer både kvaliteten og stilen fra Burgund, men ofte til en hyggeligere pris.

    Pinot noirs fremste kvalitet er aromabildet med fine topptoner og godt fokuserte nyanser. Aller finest blir kanskje vinene når klimaet er slik at vi kjenner sødmerik, men likevel kjølig bærfrukt sammen med noe urteaktig - så lenge konsentrasjonen er høy nok til å gi saftighet og lengde.

    Til mat

    Når vinene er friske og snerper fint er de svært matvennlige og passer til blant annet fransk entrecôte, italiensk salami, norsk torsk eller kinesisk peking-and.

    Synonymer:spätburgunderblauburgunderpinot neroklävnersavagnin noir

  • Blå drue

    pinot noir prècoce

    Mutasjon av pinot noir som modner tidligere. Populær i England og Tyskland hvor den går under navnet frühburgunder. Har mindre bær, tettere klaser, lavere avling og modner 2 uker tidligere enn pinot noir.

    Lenge var frühburgunder en spesialitet for Ahr-regionen i Tyskland, i dag finnes den flere steder. Frühburgunder viser gjerne en noe større fruktintensitet enn spätburgunder (pinot noir). Den gjør det godt alle steder spätburgunder trives, men siden den modner tidligere, er den mer interessant for kjøligere klimasoner.

    Synonymer:frühburgunder

  • Blå drue

    pinotage

    Sørafrikansk rødvinsdrue som er en krysning mellom pinot noir og cinsaut. Gir mørke viner med preg av mørke bær, krydder og en del snerp. Har lenge hatt et imageproblem på grunn av dårlig vinmaking, men kvaliteten er stigende.

    Krysset frem i 1924 av professor Abraham Izak Perold ved universitetet i Stellenbosch i Sør-Afrika. Navnet kommer av pinot og hermitage – et navn cinsault var kjent under i områdene rundt Cape Town på 20-tallet. Angivelig ble navnet herminoir også vurdert. Det ble ikke laget vin av druen før i 1959.

    En ny generasjon vinmakere, "The Young Guns", har valgt å ta druen på alvor og hevet kvaliteten. Blant annet bruker de en del hele klaser i gjæringskaret, noe som gir vinen ekstra livlige aromaer. Dette har igjen inspirert de tradisjonelle pinotageprodusentene til å lage mer elegante og fruktdrevne viner.

    Pinotage-stiler fra Sør-Afrika

    Man kan si at pinotage-viner fra Sør-Afrika kommer i tre stiler:

    1. Den klassiske stilen: Mørk farge, rik og moden fruktighet med toner av syltetøy. I tillegg en aroma som kan minne om gummi, røyk eller maling, og bitterhet i ettersmaken.
    2. Den lyse og lette stilen: Et nikk til pinot noir på morssiden, med lys farge og fine, aromatiske nyanser av røde bær og blomster.
    3. Kaffestilen: Ved hjelp av brente eikefliser eller eikestaver som får ligge og trekke i vinen, blir det laget en rødvin med toner av kaffe, mokka og vanilje.

    "Kaffe-pinotage" har vært en kommersiell suksess i Sør-Afrika og enkelte eksportmarkeder, men er utskjelt blant mange fagfolk4. Tonene av maling eller gummi i den klassiske stilen er i alle fall en tydelig signatur, selv om ikke alle er like begeistret. Og kritikerne av den lyse og lette stilen mener at pinotage prøver å være som mor sin, pinot noir, men ikke helt får det til.

  • Grønn drue

    piquepoul

    Sørfransk hvitvinsdrue. Frisk og gjerne med et svalt urte- og sitruspreg. Vanlig i Languedoc-Roussillon under klassifikasjonen picpoul de pinet.

  • Blå drue

    poulsard

    Fransk rødvinsdrue fra Jura. Gir lyserøde, friske, saftige og litt parfymerte rødviner. Brukes også til rosévin og musserende vin eller intense dessertviner.

    Poulsard kalles også ploussard og dyrkes nesten bare i Jura. Tidlig knoppskyting gjør den utsatt for vårfrost, og den får lett meldugg. Drueklasene er løse med ganske store, tynnhudede druer med lite pigment.

    Årganger med mye sol og tørke kan derfor gi innskrumpede og solbrente druer som ikke egner seg for vin. De siste årene har produsenter mistet store deler av avlingen, og kanskje står denne tradisjonelle druetypen i fare for å bli valgt bort i framtiden?

    I vinmarkene trives poulsard i de leirholdige delene. Omtrent 14 prosent av det dyrkede arealet i Jura er poulsard. Nesten halvparten går til rødvin, men den er også viktig i den søte vin de paille. Rene poulsardviner blir veldig lyse på fargen og kan nesten se ut som mørk rosévin. Noen produsenter merker dem med rosé, men det er altså snakk om vin laget på rødvinsmetode med flere dager på skall og stein.

    Hvordan smaker vinene på poulsard?

    Viner av poulsard er lyserøde, ofte med et brunskjær. Fruktigheten minner om tyttebær, syltede jordbær og hint av nyperose og rognebær. De kan virke litt utviklet allerede som unge slik nebbiolo også kan, men poulsard har en bløtere og mindre pågående munnfølelse med mindre snerp. Poulsard har lett for å gi reduktive viner med aroma som minner om flintrøyk, avbrent fyrstikk eller en nyåpnet pakke med kokt skinke. Les mer om reduktivitet.

  • Blå drue

    primitivo

    Primitivo og zinfandel er samme drue. Den er mest kjent fra Puglia i Italia og California, og gir viner med sjenerøs, sødmefull fruktighet, bløte tanniner og moderat friskhet.

    Druen liker varme, og vinene smaker ofte av fullmodne mørke skogsbær, krydder, sviske og rosin. Klassifikasjonen Primitivo di Manduria i Puglia gir litt strammere viner med mer tannin, høyere friskhet og mindre tørket fruktpreg. Druen blandes ofte med petite sirah i USA og negroamaro i Italia.

    Opprinnelseslandet til primitivo er Kroatia hvor den heter tribidrag, men druen er kjent som primitivo i Puglia i Sør-Italia eller som zinfandel i California. Den dyrkes også i Australia og Sør-Afrika. Brukes også i mindre omfang i DOC Falerno del Massico i Campania.

    I USA er zinfandel best kjent fra vindistriktene Sonoma og Napa Valley i California. Den brukes til mange vintyper, både hvitvin, rosévin og såkalte «blush wines». Mest vellykket er de kraftige rødvinene, ofte omtalt som amerikanernes signaturvin.

    Til mat

    Viner med sjenerøs fruktighet og moderat snerp og friskhet kan godt drikkes uten mat eller til biff eller lam med litt brent grillsmak. De litt fastere utgavene kan passe til en fetere entrecôte.

    Synonymer:tribidragcrljenak kaštelanskizinfandel

  • Grønn drue

    prié

    Gammel, norditaliensk hvitvinsdrue fra fjellsidene i Valle d’Aosta hvor vinlusa phylloxera ikke kan leve. Rotstokkene er dermed de opprinnelige, upodede. De sjeldne vinene er friske, som regel tørre og med fine blomsteraromaer og en lang ettersmak.

  • Grønn drue

    prosecco

    Tidligere navn på druen Glera

    Se: glera

  • Blå drue

    prugnolo gentile

    Se: sangiovese

  • Blå drue

    prunelard

    Gammel fransk rødvinsdrue som har fått en liten renessanse i Gaillac i sørvest. Gir mørke og fyldige viner med fast tannin og preg av modne bær, plommer og krydder.

  • Grønn drue

    rabigato

    Portugisisk hvitvinsdrue, dyrket i Dourodalen. Kan gi svært gode viner med høy friskhet og moden fruktighet med lang og dyp ettersmak. Blandes ofte med andre og mindre friske druetyper. Brukes også i hvit portvin.

  • Blå drue

    raboso

    Italiensk rødvinsdrue, hovedsakelig plantet i Veneto. Mye farge og tannin. I tillegg til å gi faste og fyldige rødviner brukes den også i rosa musserende vin.

    En teori om navnet er at det stammer fra det italienske ordet rabbioso, som betyr sint, med henvisning det høye tannin- og syrenivået i druen. En mer sannsynlig teori er at navnet stammer fra Reboso-elven som renner gjennom østre del av Veneto.

  • Blå drue

    ramisco

    Portugisisk rødvinsdrue, kjent fra det snart utrydningstruede vinområdet Colares ved kysten nord for Lisboa. Her dyrkes druen tradisjonelt langs bakken, plantet dypt i sandjorda hvor vinlusa Phylloxera ikke kan leve.

    Druen gir relativt alkoholsvak vin som kan være svært krevende som ung, men som er velegnet til lagring. Med alderen blir vinen kompleks og får spennende aromaer som både er jordlige og preget av tørket frukt og kan minne om nebbiolo.

  • Blå drue

    rebo

    Italiensk rødvinsdrue, og er krysning av merlot og teroldego. Vinene har mørk farge, god fylde og friskhet og sødmefull smak av bær som blåbær og morell, med innslag røyk, lakris og tjære. Vinene får som regel litt lagring på eik.

    Druen har navn etter sin opphavsmann, Rebo Rigotti, som krysset frem druen i 1948 ved San Michele all’Adige-forskningssenter i Trentino. Druen modner sent til middels sent, den viser god sykdomsresistens og gir god kvalitet ved relativ høy avkastning. Rebo er mest å finne i Trentino og andre regioner i Nord-Italia, som Lombardia.

  • Grønn drue

    rebula

    Se: ribolla gialla

  • Blå drue

    refosco

    Norditaliensk rødvinsdrue. Dyrkes i Friuli-Venezia Giulia og i Veneto, samt i Slovenia. Gir aromatiske, friske og ganske faste rødviner med preg av plommer og mandler. Den rødlige stilken gir druen det fulle navnet Refosco dal Peduncolo Rosso.

  • Grønn drue

    rheinriesling

    Se: riesling

  • Grønn drue

    ribolla gialla

    Italiensk-slovensk hvitvinsdrue. Ikke veldig aromatisk, men gir noen fine aromaer av blomst og sitrus i tillegg til en god friskhet. Kan gi mineralske og komplekse viner. Økende interesse for oransjevin på druen i Friuli og Slovenia.

    Høy syre som gjør den populær i blandinger og i musserende vin. Druen er plantet over hele Friuli, men de mest anerkjente kommer fra DOC Collio. Den modner sent, og er blant de siste druene som høstes.

    Synonymer:rebula

  • Blå drue

    ribolla nera

    Se: schioppettino

  • Grønn drue

    riddu

    Se: grillo

  • Grønn drue

    rieslaner

    Tysk hvitvinsdrue og en krysning mellom riesling og silvaner. Relativ sjelden og undervurdert, men kan gi friske og flotte både tørre og søte viner.

  • Grønn drue

    riesling

    Tysk hvitvinsdrue som gir svært varierte viner - fra knusktørre og slanke til de mest intense og søte. Vinene er alltid friske, uansett sødmegrad og ofte er vinene fruktige med tydelige aromaer som kan minne om epler, fersken, sitrus og blomster.

    Klima og voksested påvirker smaken, derfor er druen vanskelig å kategorisere. Noen smaker som stein som slås mot hverandre, andre har mer krydder. Noen minner dessuten om gummistøvler eller diesel, det som ofte kalles petroleum. Søte viner laget på druer med edelråte smaker i tillegg honning, mandler eller sopp.

    Riesling fra Alsace skiller seg fra tysk riesling med mer moden frukt, mer fylde og litt høyere alkohol. Mens riesling fra Mosel i Tyskland smaker syrlige grønne epler og lime, smaker Alsace riesling mer av moden gul frukt, som gult eple, fersken og blomst. Det kan best sammenliknes med tysk riesling fra Pfalz.

    Mens tysk riesling lages med varierende sødmenivå, er riesling fra Alsace nesten alltid tørr. Riesling liker seg best i kjølig klima og er en hardfør druetype som er motstandsdyktig mot kulde. Den modner relativt sent og må derfor plantes i varme skråninger med mye sol og varme.

    De beste vinene kan lagres like lenge som god, rød bordeaux. Tyskland er mest kjent for riesling, men den er også viktig i Alsace, Østerrike, Australia, USA, Ungarn og New Zealand.

    Til mat

    Tørre, fyldige viner er svært anvendelig til alt fra sushi, skalldyr, svinekjøtt, får-i-kål, pølser, thaimat og entrecôte. Halvtørre viner passer til sterk thai- eller kinesisk mat, mens de søteste er best til kaker og fruktdessert. Tørre, slanke viner er godt som aperitiff.

    Synonymer:white rielsingrheinrieslingjohannisberg riesling

  • Grønn drue

    riesling italico

    I Italia

    Se: welschriesling

  • Grønn drue

    rizling italyanski

    i Serbia

    Se: welschriesling

  • Grønn drue

    rkatsiteli

    Gammel, georgisk hvitvinsdrue. Lages tradisjonelt med skallkontakt som gir kompleks aroma, en del snerp og dyp guloransje farge. Kalles da oransjevin.

  • Grønn drue

    rolle

    Se: vermentino

  • Blå drue

    rondinella

    Italiensk rødvinsdrue. Brukes som blanding i valpolicella, amarone og bardolino. Gir fruktige viner med moderat snerp. En liten hardhaus som tåler både tørke, kulde, råte og sykdommer. Like fullt tilfører den vinen delikate aromaer av fiol og roser.

  • Blå drue

    rossese

    Italiensk rødvinsdrue som nesten bare dyrkes i Liguria. I virkelig god rossese finner vi et svært fokusert og nyansert aromabilde med topptoner av blomster og balsam, litt grønne urter sammen med en kjerne av røde bær, ofte med et streif av pepper.

    Mest kjent for endruevinene fra Dolceacqua DOC. Provence kalles den Tibouren, og brukes mye til rosévin.

    Synonymer:tibouren

  • Grønn drue

    rossese bianco

    Se: grillo

  • Grønn drue

    rossola brandisca

    Se: trebbiano

  • Grønn drue

    roter veltliner

    Østeriksk hvitvinsdrue. Til tross for navnet er den ikke i slekt med grüner veltliner. Kan minne om grüner med pepperaktig smak, men blir ofte fyldigere og får en mandelaktig aroma ved lagring.

  • Grønn drue

    roussanne

    Fransk, aromatisk hvitvinsdrue som sammen med marsanne inngår i hvite viner fra Rhône, for eksempel hvit châteuneuf-du-pape, crozes-hermitage, saint-joseph og saint-peray. Druen gir fyldige, friske og aromatiske viner, ofte med et fint blomsterpreg.

  • Blå drue

    ruby cabernet

    Amerikansk rødvinsdrue som gir bløte viner med sødmefullt fruktpreg. Utviklet ved Davis University i California og er en krysning mellom cabernet sauvignon og carignan.

  • Blå drue

    rufete

    Portugisisk rødvinsdrue. Gir potensielt gode viner alene, men blandes ofte med andre portugisiske rødvinsdruer til svakvin og portvin. Trenger en varm vinmark for å modnes.

    Gir viner med moderat alkoholinnhold, men rikelig med både friskhet og tanniner. En sjelden drue som har fått økt interesse, også for å lage musserende vin og rosévin.

  • Grønn drue

    sacy

    Fransk hvtvinsdrue som hovedsalkig dyrkes i området rundt Chablis, men som ikke er godkjent i appellasjonen. Gir lette, syrlige viner med lav alkohol. Brukes også cremant de bourgogne.

  • Blå drue

    sagrantino

    Italiensk rødvinsdrue. Dyrkes primært i Montefalco i Umbria i det sentrale Italia. Gir svært snerpende og mørke rødviner av høy kvalitet som er egnet for lagring. Anvendes også i søt passito-vin på tørkede druer.

  • Blå drue

    samsó

    Se: carignan

  • Blå drue

    sangiovese

    Italiensk rødvinsdrue. Gir fyldige, friske og matvennlige rødviner og er druen i chianti og brunello di montalcino fra Toscana. Aromaene minner ofte om moreller eller kirsebær, gjerne med nyanser av blomster og tørket urt. Varierende preg av fat.

    I appellasjonene Brunello di Montalciono og Vino nobile de Montepulciano er det krav til lang lagring på å eikefat som gir vinen mer snerp og aromaer av vanilje, sjokolade, nøtter og treverk. Såkalte supertoscanere er ofte en blanding av sangiovese og cabernet sauvignon.

    Sangioves muterer lett og det finnes ca 118 offisielle kloner. Dette har ført til forvirring rundt synonymer og undertyper og de deles gjerne inn i to grupper; sangiovese grosso og sangiovese piccolo

    Italia er størst på Sangiovese og druen inngår i også i montepulciano d’abruzzo, montefalco rosso og rosso piceno. Korsika, Australia og California lager også god vin på sangiovese.

    Til mat

    Friskhet, god snerp og tydelige aromaer passer til smaksrike, friske eller fete retter, for eksempel lammestek, éntrecote, grillet kjøtt og tomatbaserte kjøttgryter.

    Synonymer:nielluciobrunelloprugnolo gentile

  • Blå drue

    saperavi

    Gammel georgisk rødvinsdrue. Gir fyldige, friske, tanninrike og mørke viner som gjerne kan lagres lenge. Georgias viktigste rødvinsdrue og er en teinturierdrue - blå drue hvor fruktkjøttet og druesaften er farget.

    Saperavi er en hardfør sort, kjent for sin evne til å håndtere ekstremt kaldt vær, og er populær for dyrking i høyden og innlandsområder som Kakheti. Druen dyrkes også i små mengder i Finger Lakes, New York.

  • Grønn drue

    sauvignon blanc

    Fransk hvitvinsdrue bak populære Sancerre, men også tørre og søte viner i Bordeaux. Vinene er som regel tørre og friske med tydelige aromaer. Minner om asparges, solbærbusk, sitrus, stein, røyk, eple, blomster, pasjonsfrukt eller tropisk frukt.

    Dyrkes over hele verden, men New Zealand og Loire er mest kjent for druen. På New Zealand blir vinene mer aromatiske enn i Loire (f.eks. Sancerre). Tropisk fruktighet, asparges og solbærbusk er vanlige assosiasjoner. I Loire minner aromaene oftere om urter, sitrus, gress og kanskje noe røykaktig.

    De friske, aromatiske vinene er viktige også i Languedoc-Roussillon, Østerrike, USA, Chile, Sør-Afrika og Bordeaux. I Bordeaux blandes druen som regel med Sémillon og lagres på fat og gir komplekse hvitviner i Pessac-Leognan eller intense søtviner angrepet av botrytis i Sauternes og Barsac.

    Til mat

    Tørre, friske viner er gode til laks og torsk, gjerne med smør- og urtesauser. De letteste vinene passer til reker, mens kraftigere viner er egnet til krabbe eller mer smaksrike skalldyr. Søt sauternes og roquefort er en klassiker.

    Synonymer:fumé blancsauvignon fuméblanc fumé

  • Grønn drue

    sauvignon fumé

    Se: sauvignon blanc

  • Grønn drue

    sauvignon gris

    Fransk hvitvinsdrue. Sauvignon gris er en mutasjon av sauvignon blanc som også går under navnet fié i Loire. Drueskallet er tykt med en tydelig rødrosa farge.

    Den opptrer sjelden som endruevin, men er i økende grad å finne i tørre hvite bordeauxviner. I tillegg til i Frankrike finnes den også i Chile, Argentina, Uruguay, California og New Zealand.

    Synonymer:fié

  • Grønn drue

    sauvignonasse

    Hvitvinsdrue, mest dyrket i Nord-Italia. Mindre aromatisk og frisk enn sauvignon blanc, men kan minne noe med sine ”grønne” aromaer. Fullmodne druer kan gi veldig gode viner.

    I 2007 ble det forbudt å bruke navnet tocaj friuliano på druetypen som nå går under navnet friulano i Friuli. Årsaken er at druenavnet var til forveksling likt den ungarske vinen Tokaj

    Synonymer:friulano

  • Grønn drue

    savagnin

    Fransk hvitvinsdrue, utbredt i Jura. Brukes i vin jaune, en sherryliknende svakvin. Vinene kommer ellers i en tradisjonell oksidativ versjon med nøttepreg og dyp farge eller i en mer frisk, fruktig og fersk versjon. Blandes tidvis med chardonnay.

    Savagnin er en av verdens eldste druetyper. Den har med tiden mutert til flere kloner som smaker så ulikt at de regnes som egne druetyper, som for eksempel gewürztraminer. Jura dyrker klonen med navnet savagnin blanc, eller bare savagnin. Der gewürztraminer gir vin med krydret, tropisk fruktighet og moderat syre, gir savagnin blanc en forsiktig fruktighet, men tydelig syrlighet. At mutasjoner av en druetype kan bli så forskjellig, er nesten ikke til å tro.

    Savagnin har sannsynligvis sin opprinnelse i Jura, og den trives i den leirholdige jorda der. I dag er 22 prosent av vinmarkene i Jura plantet med savagnin. Det meste går til produksjon av stille hvitviner, og savagnin er den eneste druetypen tillatt i den spesielle og sherryliknende vin jaune.

    Savagnin modner sent, og innhøstningen kan ofte drøye et par uker etter de andre druetypene. Druene er små med tykt skall som gjør dem robuste mot vær og råte. Produsentene i Jura virker oppriktig imponerte og stolte over vitaliteten til savagnin blanc og kaller den på kjærlig vis et lite monster.

    Hvordan smaker vinene på savagnin?

    Smaken av Savagnin er syrlig og livlig, men ikke spesielt aromatisk. Du kjenner kanskje noe som minner om moden sitron med hint av persille og sitronskall. Fordi druen blir brukt til vin med preg av flor og oksidativ vinmaking, har den også fått rykte på seg for å stå bak krydder og nøttearomaer, men dette henger nok mer sammen med metoden enn druen. I Jura kan druen også gå under synonymene naturé og naturel. To navn som kan bli forvirrende i en vinverden der naturvin har blitt et begrep.

    Til mat

    I Jura brukes vin på savagnin og henholdsvis blandet med chardonnay, laget under flor til flere kjente oster. De franske ostene Comté og Mont d'or er klassisk gode kombinasjoner til disse vinene. Gruyere fra den sveitsiske delen kan brukes i stedet for Comté.

    Synonymer:traminerheida

  • Blå drue

    savagnin noir

    Se: pinot noir

  • Grønn drue

    savagnin rose aromatique

    Se: gewurztraminer

  • Grønn drue

    scheurebe

    Tysk, undervurdert hvitvinsdrue. På sitt beste gir den friske og smaksrike viner, i tørre lette eller søte, kraftige utgaver. Aromaene er muskatellaktige og minner om blomster og fersken. Dyrkes også i Østerrike.

    Scheurebe og rieslaner er begge to fremkryssede tyske druesorter. Slike druesorter var populære på 60-tallet. De ble fremkrysset for å være motstandsdyktige mot råte og sykdommer og gi høye sukkerverdier. I ettertiden har noen få gode druesorter blitt en del av den tyske vinfloraen.

    Scheurebe og rieslaner gir begge vin med høy sødme og ren fruktighet. De lages ofte som en søt vin og kan være Erste Lage i Baden og Pfalz. Scheurebe kan også gi flotte tørre viner. Spesielt anerkjent i sørlige delen av Mittel-Haardt i Pfalz. Her må de dog etiketteres som landsbyvin (Ortswein).

  • Blå drue

    schiava

    Norditaliensk rødvinsdrue. Gir friske, lyse, fruktige og blomsterpregede rødviner med middels tannin i Süd-Tirol / Alto Adige og Lombardia. brukes for fire druetyper som som ikke er i slekt, men som sensorisk ligner hverandre.

    De heter schiava gentile, schiava grossa (mest dyrket, også i Tyskland der den kalles trollinger), schiava grigia og schiava lombarda (mest i Lombardia).
    Schiavas viktigste kvalitet er aromabildet: Tydelige topptoner med mest blomster og litt balsam

    Synonymer:edelvernatschvernatschtrollinger

  • Blå drue

    schioppettino

    Italiensk rødvinsdrue. Brukes i Friuli nord i Italia, og gir flotte rødviner med dyp rød farge, og en saftig munnfølelse. Aromaer av blomst og pepper sammen med mørke, modne bær er typisk. God friskhet og en tydelig tanninstruktur

    Etter andre verdenskrig holdt denne druen på å forsvinne helt, og den er fremdeles utrydningstruet.

    Schioppettino på italiensk bety "liten eksplosjon" og referer til druenes størrelse og tykke skall. Druen har mest betydning for appelasjonen Colli Orientali del Friuli DOC men skal ha sitt hav mellom Prepotto i Italia og den slovenske grensen.

    Til mat

    Prøv gjerne til svineribbe eller aller helst italiensk porchetta

    Synonymer:ribolla nera

  • Blå drue

    sciaa

    Se: barbera

  • Grønn drue

    sercial

    Syrlig, portugisisk hvitvinsdrue, mest kjent for druen bak de tørreste madeiraene og som kan lagres i evigheter med sine konsentrerte aromaer og høye syre.

    Druen stammer fra Bucelas-regionen nær Lisboa, hvor den tradisjonelt dyrkes under navnet esgana cão (hundekveleren). Drueklasene er middels store, med tynt skall, og er utsatt for råte. Den modner svært sent og er motstandsdyktig mot meldugg, og er vanligvis den siste druesorten som høstes. Basevinen på sercial oppnår sjelden mer enn 11% alkohol før forsterkning.

  • Grønn drue

    sercialinho

    Portugisisk hvitvinsdrue, som er krysning mellom vital og alvarinho. Sjelden og hovedsakelig brukt i blandinger hvor den bidrar med friskhet. Endrueviner har tydelig aroma av sitrus, grønne epler med hint av honning og voks.

  • Grønn drue

    serpina

    Se: glera

  • Blå drue

    shavkapito

    Georgisk rødvinsdrue. Dyrkes på et lite område i Georgia, etter å ha gått under radaren i mange år. Enkelte vinmakere bruker den tradisjonelle qvevri-metoden, der vinen gjæres og modnes i amforaformede leirkrukker under bakken.

  • Blå drue

    shiraz

    Syrah og shiraz er samme drue, men beskriver gjerne to stiler. Shiraz brukes gjerne om druen i et varmere klima som Sør-Afrika og Australia.

    Se: syrah

  • Grønn drue

    silvaner

    Opprinnelig østerriksk hvitvinsdrue, men mest kjent fra Tyskland og Alsace i Frankrike. Gir tørre, ikke så veldig aromatiske viner, som ofte er friske, av og til litt fete.

    Gode viner bør ha en kjerne av moden frukt, tydelige nyanser av sval urtearoma, og ofte streif av krydder og mineraler. Alkoholinnholdet blir moderat, også i vin fra fullmodne druer.

    Tyskland

    I Tyskland dyrkes den mange steder og gjør det best på kalkjord. Spesielt anerkjent er silvaner fra Franken, som er eneste region som kan gi Grosses Gewächs. Druen kan gi Erste Lage i Baden og Württemberg og er spesielt anerkjent fra den uoffisielle regionen Taubertal (offisielt delt mellom Franken, Baden og Württemberg). Silvaner er også en mye dyrket drue i Rheinhessen, hvor den kan gi gode resutalter. Her må de beste utgavene tappes som landsbyvin (Ortswein).

    Frankrike

    Druen har tapt terreng i Alsace og har nå bare 7,5 % av vinmarksarealet. Er ikke tillatt i crémant og kun tillatt i én grand cru-vinmark, noe som kan være grunn til at den er byttet ut med andre druetyper. Dyrkes også i Alto Adige i Nord-Italia

  • Grønn drue

    sipon

    Se: furmint

  • Grønn drue

    solaris

    Tysk hvitvinsdrue, en hybrid som er laget for å tåle råte og andre sykdommer (såkalt piwi-drue) - og som modner tidlig. Derfor er den velegnet for kaldt klima, som her i Norge.

    Det lages ikke mye vin av druer i Norge, men en av produsentene på Østlandet lager musserende vin av Solaris. Druen er også plantet i Danmark, Sverige, Belgia, Tyskland og Sveits.

  • Blå drue

    spanna

    Lokalt navn på druen nebbiolo i Gattinara og Alto-Piemonte.

    Se: nebbiolo

  • Blå drue

    spätburgunder

    Tysk navn på druen pinot noir. Tradisjonelt dyrket mye i Baden og Ahr, men nå dyrkes den i store deler av Tyskland.

    Se: pinot noir

  • Grønn drue

    steen

    Chenin Blanc kalles ofte Steen i Sør-Afrika.

    Se: chenin blanc

  • Blå drue

    sumoll

    Rødvinsdrue fra Catalonia i Spania, brukes stort sett bare her. Gir friske viner med smak av røde og mørke bær, blomster og urter.

  • Blå drue

    syrah

    Syrah og shiraz er samme drue, men beskriver gjerne to stiler. Syrah knyttes til Nord-Rhône i Frankrike og kjøligere klima. Shiraz vokser gjerne i et varmere klima som Sør-Afrika og Australia.

    Klimaet i Nord-Rhône bidrar til at vinene smaker av mørke fjellbær, pepper, urter, salt lakris og blomster, er friske og med tydelig snerp. Pepperaromaen i syrah skyldes aromastoffet rotondon (som er pepperaromaen i pepper) og kommer til uttrykk i kjølig klima, med varmere klima er det sjeldnere og sjeldnere å finne pepper i syrahviner.

    Syrah er kongen av Nord-Rhone og er hoveddruen i viner fra Croze-Hermitage, St. Joseph, Cornas, Hermitage og Cote Rotie

    Shiraz fra Australia, og andre områder med varmt klima, får aromaer som minner mer om sjokolade, bjørnebær, søt lakris og sviske og virker mykere i munnen.

    Begge stilene gir fyldige viner med mye smak. Mer kostbare versjoner har ofte tydelig preg av fat. Du finner Shiraz på etiketter fra Australia, Sør-Afrika, California og andre varme steder utenfor Europa. Unntakene er produsenter som lager vin i en mer ”europeisk” stil fra kjølige underområder som Yarra Valley i Australia, Hawke’s Bay på New Zealand, Santa Cruz i California eller Salta i Argentina. De skriver som regel syrah på etiketten.

    Druen blandes ofte med grenache, mourvèdre eller carignan i Sør-Afrika og Sør-Frankrike og cabernet sauvignon i Australia.

    Til mat

    Viner med mye smak og god friskhet passer til rustikke kjøttgryter eller til smaksrikt vilt, lam eller entrecôte av okse, gjerne med kraftig tilbehør. Halvfaste oster som comté eller gryère er også mat for Syrah.

    Synonymer:marsanne noirsérineshiraz

  • Grønn drue

    szürkebara

    Se: pinot gris

  • Grønn drue

    sémillon

    Fransk hvitvinsdrue som er druen bak søt, hvit bordeaux og monbazillac, samt tørre hvite bordeaux-viner, da blandet med sauvignon blanc. Kan gi sitrusaktige, friske, litt fete og oljete tørre viner, med aroma av litt våt ull, som ofte er fatlagret.

    Druene i de søte har i stor grad vært utsatt for edelråteangrep (botrytis) som gir aromaer av marsipan, nøtter og sopp, samt en enda tykkere konsistens. Hunter Valley i Australia er også kjent for sine tørre, syrlige viner uten fatlagring og med relativt lav alkohol som kan lagres lenge på flaske. Gode viner lages også i Sør-Afrika.

  • Blå drue

    sérine

    Se: syrah

  • Blå drue

    tannat

    Fransk rødvinsdrue som gir kraftige og snerpende, ofte undervurderte viner. Var tidligere svært rustikke og nesten udrikkelige som unge, men moderne produksjonsteknikk og kunnskap i vinmarken gjør de fleste vinene også gode som unge.

    Druen forbindes med viner med mye struktur og en fast munnfølelse. Tannat er tannin. Slik har det i hvert fall vært frem til nå. Bøkene sier at de franske variantene har mye tannin og som regel høy alkohol. Aromatisk er det vanligere å finne flere nyanser av røde bær i tillegg til røyk, krydder og lakris. Det er vanlig å lagre på fat og blande inn små andeler av andre druer for å bryte opp strukturen litt.

    Madiran er hovedregionen for druen, men også Uruguay lager spennende viner på tannat. Siden slutten av 1800 tallet har uruguayanerne trykket druen til sitt bryst, og mer enn en tredjedel av druene i Uruguay er tannat. Kan ofte lagres lenge.

  • Blå drue

    tauberschwarz

    Tysk rødvinsdrue. Gammel og lite dyrket drue som gir svært gode resultater lokalt i Taubertal i Tyskland. En god tauberschwarz er aromatisk og elegant, men kan også ha kraft og struktur nok til å tåle lagring.

    Kvalitetsmessig må den regnes blant Tysklands beste blå druesorter, men er ikke tillatt som grosse eller erste lage.

  • Blå drue

    tazzelanghe

    Lokal rødvinsdrue fra Friuli, Italia. Blandes ofte med merlot og cabernet sauvignon. Druen gir tanninrike viner med høy syrlighet. Navnet tazzelenghe, som betyr tungekutter, vitner om den krevende stilen druen kan gi.

  • Blå drue

    tempranillo

    Spanias viktigste drue og hoveddruen i Rioja, Ribera del Duero og Navarra. Viner på tempranillo varierer i stil fra unge og fruktige med tydelig bærpreg til fatlagrede og utviklede med tydeligere krydder-, tobakk- og fataromaer.

    Vinene er relativt friske med alt fra snerpende til bløt munnfølelse. De ferske og fruktige vinene smaker ofte av kirsebær, mørke bær, urter og blomster. De er middels fyldige, friske og med god snerp.

    Tradisjonell reserva og gran reserva fra Rioja lagres lenge på fat og flaske før salg. Da får vinene mer krydret aroma og preg av tørket frukt, vanilje, nøtter og lær i tillegg til røde eller mørke bær. De virker litt fyldigere og snerper ofte mindre enn de unge, men er fortsatt friske.

    Portugal er også viktig for tempranillo. Der kalles den tinta roriz eller aragones og blandes med andre druetyper til portvin og rødvin i Douro, Dâo og Alentejo. Argentina, California og til en viss grad i Australia, New Zealand og Sør-Frankrike dyrker også druen.

    Til mat

    Tempranillo til mat: Ung tempranillo dominerer lite og passer derfor til lettere retter som kylling, pasta, spekemat og svinekoteletter. Fatpreget og utviklet vin passer godt til mer smaksrik and, lam og entrecôte, men også umamipreget kinesisk mat og modne, faste oster.

    Synonymer:tinto finoull de llebretinta rorizaragonescencibeltinta del país

  • Blå drue

    teran

    Se: terrano

  • Blå drue

    teroldego

    Italiensk rødvinsdrue. Mest kjent fra klassifikasjonen Teroldego Rotiliano i Trentino-Alto Adige. Gir mørke, friske og saftige viner med egenart, men kan også bli for syrlige, snerpende og grønne om vinmakeren og årgangen ikke spiller på lag.

  • Blå drue

    terrano

    Italiensk rødvinsdrue som kan gi veldig syrlige viner med høy konsentrasjon og preg av blå- og sort frukt, urt, nykvernet sort pepper og en saftig munnfølelse. De beste er transparente og jordsmonnspregede med topptoner og fokus.

    Hovedområdene for Terrano i Italia er Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia og Puglia. Teran er det slovenske navnet på druen. Terrano er en variant av Refosco-Nostrano. Når den dyrkes på Carso distinkte og jernholdige "terra rossa" (rød jord), gir den lilla/blekkfargede viner med mer "villskap" og mineralitet enn ellers i Friuli.

    Appellasjonen Carso ligger langs grensen mot Slovenia, helt nordøst i Italia, ned mot byen Trieste. Det er få produsenter og kun 60 hektar med vinmark. Over grensen i Slovenia er det et vesentlig større vinmarksareal. Her er appellasjonen kjent som Kras.

    Synonymer:teran

  • Grønn drue

    terrantez

    Sjelden, grønn madeira-drue. Finnes dessverre svært få hektar igjen av druen på Madeira, men den gir søt og livlig sterkvin som kan lagres i evigheter. Ikke synonymt med Torrontés.

  • Blå drue

    tibouren

    Se: rossese

  • Grønn drue

    timorasso

    Norditaliensk hvitvinsdrue fra Piemonte. Kan fås som endrueviner i DOP Colli Tortonesi og DOP Monferrato. Gir gode viner og aromaene kan minne om honning, blomster, krydder og sitrus og vinene får gjerne en litt fet tekstur med god friskhet.

  • Blå drue

    tinta amarela

    Se: trincadeira

  • Blå drue

    tinta bairrada

    Se: baga

  • Blå drue

    tinta barocca

    Portugisisk rødvinsdrue, mest brukt som blandingsdrue til portvin. Som svakvin blir den fyldig og smaksrik med relativt høy alkohol, bløt tannin og relativt lav friskhet. Finnes også i Sør-Afrika.

  • Blå drue

    tinta bastardinha

    Se: alfrocheiro

  • Blå drue

    tinta del país

    Se: tempranillo

  • Blå drue

    tinta negra mole

    Se: negramoll

  • Blå drue

    tinta roriz

    Portugisk navn på druen tempranillo

    Se: tempranillo

  • Blå drue

    tinto cão

    Portugisisk rødvinsdrue, regnet blant de fem beste portvinsdruene. Rødvinene er ofte blandinger med andre portvinsdruer og kan bli svært gode og ganske friske med blomster- og rødbærspreg, Tinto cão betyr forresten rød hund, hvis etymologi er ukjent.

  • Blå drue

    tinto fino

    Se: tempranillo

  • Grønn drue

    tokay

    Se: pinot gris

  • Grønn drue

    torrontés

    Argentinsk, aromatisk hvitvinsdrue. Vinene minner om muskatellviner og har tydelig krydrede, blomster- og drueliknende aromaer. De er lette, fruktige og relativt friske.

  • Blå drue

    touriga franca

    Portugisisk blå drue som gir port- og rødvin av høy kvalitet i Douro-dalen. Er kvalitativt på høyde med touriga nacional, men gir litt mindre intensitet og har fruktighet med tydeligere rødbærspreg.

    Vinene blir fyldige med en god fasthet fra moden tannin. Benyttes som regel i blanding med andre portvinsdruer. Druen ble tidligere kalt touriga francesa.

  • Blå drue

    touriga nacional

    Portugisisk blå drue som gir port- og rødvin av høy kvalitet. Den bidrar til høy konsentrasjon og tydelige og flotte aromaer av mørke bær, rosmarin, bergamott og fiol, samt mye, men god tannin som gir vinen fast struktur.

    Druen gir i tillegg god friskhet. Dão sin signaturdrue for rødvin, og lages både som endrueviner og blandinger. Portvinene er alltid er blandet med andre druer, selv om dette er stjernen blant portvinsdruene.

  • Grønn drue

    trajadura

    Portugisisk navn på druen Treixadura

    Se: treixadura

  • Grønn drue

    traminer

    Se: savagnin

  • Grønn drue

    traminer rot

    Se: gewurztraminer

  • Grønn drue

    trebbiano

    Navn på gruppe av grønne dryteyper som ikke nødvendigvis er i slekt, dyrkes over hele verden. Inkludert ugni blanc, som brukes til cognac- og armagnacdestillering. Gir nøytrale viner med høy syre.

    Selv om druen har sin opprinnelse i Italia, så er det ca 90 000 hektar med ugni blanc i Frankrike – over dobbelt så mye som Italia. Mye av det franske vinmarksarealet er konsentrert i Cognac-regionen og omkringliggende deler i sørvest-Frankrike.

    Det antas at trebbiano toscano ble introdusert til Frankrike på 1300-tallet, da pavehoffet flyttet fra Roma til Avignon i sørlige Rhône-dalen. På 1400- og 1500-tallet ble druetypen brukt i ulike deler av sørøst-Frankrike under navnet Ugni Blanc. Druens popularitet avtok i de påfølgende århundrende, og det finnes lite igjen i Frankrikes middelhavsvinregioner.Den har derimot hatt stor suksess på den atlantiske siden av Frankrike, spesielt i Charentais (Cognac) og Gascogne (Armagnac). Her brukes den til å produsere store mengder lett, frisk og relativt nøytral hvitvin, hvor mesteparten destilleres til brandy.

    Ugni blanc er godt tilpasset behovene til Cognac- og Armagnac-brandyprodusenter, som trenger høy syre, lavt sukkerinnhold og god sykdomsresistens. Charentais-regionen er kjølig og våt med stort råtepress.

    Synonymer:rossola brandiscaugni blanc

  • Grønn drue

    trebbiano di soave

    Se: verdicchio

  • Grønn drue

    trebbiano d’Abruzzo

    Italiensk hvitvindrue fra Abruzzo, sentralt not øst i Italia. Står stort sett bak relativt friske og fruktige viner som bør drikkes unge, med noen få unntak. Antakeligvis samme drue som bombino bianco.

    Italiensk hvitvindrue fra Abruzzo, sentralt not øst i Italia. Står stort sett bak relativt friske og fruktige viner som bør drikkes unge, med noen få unntak. Antakeligvis samme drue som mombino bianco.

    Synonymer:bombino bianco

  • Grønn drue

    treixadura

    Iberisk hvitvinsdrue som dyrkes nord i Portugal og over grensen i Spania. Har relativt lav syre og blandes derfor gjerne med friskere druetyper, som albariño og godello. Smaker av modne epler, pærer og fersken.

    Trajadura er navnet i Portugal og her er den en av de viktigste druesortene i de friske vinho verde-vinene. Den blandes ofte med loureiro, alvarinho (albarino) og arinto, og trajadura bidrar med fylde og alkohol til disse vinene, samt friske sitruskarakterer med innslag av steinfrukter og eple. Druesorten blir i økende grad brukt til å lage høykvalitetsviner på egenhånd.

    I tillegg til Vinho Verde brukes druen også mye i Galicia, Spania, hvor den er kjent som treixadura. Her er den hoveddruen i DO Ribeiro, hvor den brukes endrueviner og blandinger med andre tillatte druesorter, inkludert godello, albarino, palomino og macabeo (viura). Den kan også være blandet med albarino i Rias Baixas.

    Trajadura er en kraftig voksende drue som produserer kompakte drueklaser. Disse må plukkes ganske tidlig for å beholde friskheten. Noen få søte viner lages også, kjent som tostado og lages av tørkede druer.

    Les mer om Galicia

    Synonymer:trajaduratrincadente

  • Blå drue

    trepat

    Blå spansk drue som brukes mest til rosa cava og rosévin. Kan gi gode rødviner også, i det lette og friske segmentet. Dyrkes mest i Catalunya i nordøst.

  • Blå drue

    tribidrag

    Se: primitivo

  • Blå drue

    trincadeira

    Portugisisk rødvinsdrue. Gir kraftige, mørke viner med mye moden mørk fruktighet og krydder med myk tannin. En del viner har også fatpreg. Blir god i de varme delene av Alentejo, Douro og Dão.

    Synonymer:tinta amarela

  • Grønn drue

    trincadente

    Se: treixadura

  • Blå drue

    trollinger

    Se: schiava

  • Blå drue

    trousseau

    Fransk rødvinsdrue, kjent fra regionen Jura. kalles bastardo i Portugal og merenzao i Spania. Druen gir friske, relativt faste rødviner som er lyse på farge. Aromaer som minner om modne jordbær og kirsebær og topptoner av blomst og moden appelsin.

    I løpet av få år utvikler vinene seg gjerne med aroma av syltede og tørkede røde bær, urter, skogbunn, høstløv – ikke ulikt nebbiolo. Druen er opprinnelig fra Jura og ikke vanlig å finne andre steder i Frankrike. Den blir regnet som litt krevende i Jura selv om produsentene trykker den til sitt bryst. Aller helst vil den ha de litt varme vinmarkene med litt mindre leire. Trosseau konkurrerer dermed med chardonnay og til en viss grad pinot noir.

    Drueklasene er tette og kompakte. Fuktig vær sent på sommeren kan gi problemer med råte inne i klasene fordi det ikke blir nok luftsirkulasjon. De små druene har ganske tykt skall som kan bidra med både en del tannin og farge. Den dyrkes i California, er tillatt i Rioja, og er en av de mindre betydningsfulle portvinsdruene i Douro.

    På Madeira var det ikke uvanlig å bruke bastardo i sterkvinsproduksjonen i gamle dager, men nå er det få vinstokker igjen på øya i Atlanterhavet. Det lille som dyrkes, høstes tidlig og brukes til rosévin.

    Synonymer:merenzaobastardo

  • Grønn drue

    turbiana

    Italiensk grønn druesort som benyttes lokalt i Lugana DOC, Lombardia. Gir friske hvitviner med en lett og tiltalende bitterhet, og drikkes ofte lokalt av turister som besøker Gardasjøen.

    Turbiana kan imidlertid også lagres og kan over tid utvikle en dypere og mer interessant karakter. Den gikk lenge under navnet trebbiano di Lugana og tidligere antok man at dette var en variant av trebbiano. Nyere DNA-profilering viser til at turbiana er identisk med verdicchio.

  • Grønn drue

    ugni blanc

    Brukes til cognac- og armagnacdestillering i Frankrike, men mest brukt som vindrue i Italia.

    Se: trebbiano

  • Blå drue

    ull de llebre

    Se: tempranillo

  • Blå drue

    uva di troia

    Italiensk rødvinsdrue, mye brukt i Puglia. Har det siste tiåret opplevd kraftig oppblomstring og interesse som endruevin. Gir viner med veldig mye farge og smaker av bringebær, kirsebær, skogsbær, lakris og krydder.

    Modner sent, vanligvis i oktober, og har derfor ikke det bakte fruktpreget mange viner får i Puglia, da druene høstes når det er på det varmeste.

    Synonymer:nero di troia

  • Blå drue

    valdiguié

    Fransk rødvinsdrue. Mye plantet under navnet Napa gamay i California på 1980-tallet, men har nå forsvunnet i stor grad. Det produseres fremdeles noe Valdiguié i California, gode viner blir komplekse og livlige.

    Synonymer:gros auxerrois

  • Grønn drue

    verdejo

    Spansk hvitvinsdrue mest kjent fra klassifikasjonen Rueda i nord. Gir tørre viner med god friskhet og tydelig aroma av sitrus, epler, krydder, nøtter og laurbærblad. Noen produsenter fatlagrer de beste vinene sine.

  • Grønn drue

    verdelho

    Hvitvinsdrue som dyrkes i hele Portugal, men mest assosiert med øya Madeira og kompleks oksidativ sterkvin. Gir også saftige, friske og mineralske hvitviner på Madeira, Azorene og fastlandet i Portugal.

    På Madeira er det den mest dyrkede av de fire edle madeiradruene. Gir som regel halvtørre sterkviner med høy syre (søtere enn Sercial, men tørrere enn Bual og Malvasia) som kan lagres i evigheter.

    Verdelho som sterkvin er veldig godt til retter med karamellisert og sødmefull aroma som løksuppe eller løkterte

  • Grønn drue

    verdicchio

    Italiensk hvitvinsdrue, kjent fra Marche i appellasjonene Verdicchio dei Castelli di Jesi og Verdicchio di Matelica. Gir friske viner med sitrus- og eplearomaer, de beste med en god dybde og lang ettersmak. Vinene er svært anvendelige til sjømat.

    Synonymer:trebbiano di soave

  • Grønn drue

    vermentino

    Italiensk hvitvinsdrue som blir best ved kysten i Nord-Italia, Provence, Korsika og Sardinia. Vinene er som regel aromatiske, ganske friske, mineralske, ofte med blomster- og krydderaromaer og tydelig fruktighet.

    De mest dyrkede druene er vermentino og pigato. Mye har vært sagt og skrevet om disse druenes slektskap eller ikke i de senere årene. DNA-prøver viser at druene, ampelografisk sett, er identiske. Likevel adskilles druene i lovverk og produksjon.

    I Piemonte kalles druen favorita. Samme druetype kan vise tydelige variasjoner mellom det vi kaller ulike kloner, så det er ikke rart om man tidligere trodde de var ulike druetyper. Samme druetype betyr at de har samme opphav/foreldre (ofte langt tilbake). Kloner er resultatet av mutasjoner (endringer) som skjer spontant og som kan føre til tydelige forskjeller.

    Smaksmessig finnes det både likheter og forskjeller. Generelt gir pigato mer interessant og dypere vin. Druen er mest dyrket i Liguriaprovinsen, området fra Dolceacqua til Genova. Det kan være overraskende stor forskjell på pigato fra Dolceacqua og fra Albenga.

    Pigato dyrket lenger vest er ofte slankere, syrligere og mer krevende, mens pigato dyrket øst i sonen er rikere og fetere i stilen. Førstnevnte har mer til felles med riesling, mens sistnevnte kan nærme seg viognier parfymert aroma og fet munnfølelse.

    Synonymer:rollefavoritapigato

  • Grønn drue

    vernaccia di san gimignano

    Italiensk hvitvinsdrue som dyrkes rundt middelalderbyen San Gimignano i Toscana. Gir relativt lette og friske viner med sitrus- og urtepreg og kan ha en fin ruhet hvis druene er godt modne og vinene får litt skallkontakt under gjæringen.

  • Blå drue

    vernatsch

    Se: schiava

  • Blå drue

    vespolina

    Italiensk rødvinsdrue i slekt med nebbiolo, mest dyrket i Gattinara i Alto Piemonte. Blandes som regel med andre druer, blant annet for fargens skyld, og gir alene mye snerp og krydret og fruktig aroma.

  • Grønn drue

    vidal blanc

    Hybrid av trebbiano og seibel 4986 (rayon d'or) og derfor ikke tillatt i kvalitetsvin i EU. Tåler frost godt, og benyttes derfor blant annet i Sverige, deler av USA og Canada til søt isvin (icewine) som er laget av frosne druer.

  • Grønn drue

    viognier

    Aromatisk hvitvinsdrue fra Rhône i Frankrike. Dyrkes over hele verden, men mest kjent som middels friske, intense, aromatiske og fylde hvitviner fra klassifikasjonene Condrieu og Chateau Grillet i Rhône.

    Vanligst å se som enklere, lettdrikkelige viner fra Languedoc-Roussillon. Gode viner kommer også fra Sør-Afrika, USA og Sør-Amerika.

  • Grønn drue

    viosinho

    Portugisisk hvitvinsdrue, dyrket i Dourodalen. Gir aromatiske og friske viner av høy kvalitet med godt lagringspotensiale. Blir også kalt "Portugals sauvignon blanc". Blandes ofte med andre druetyper. Brukes også i hvit portvin.

  • Grønn drue

    vitovska

    Italiensk/slovensk hvitvinsdrue. Benyttes ofte til oranjevin og kan snerpe som en rødvin. Frisk syre og aromaer som minner om kvede, sitrus, blomst og er noen kjennetegn.

  • Grønn drue

    viura

    Samme drue som Macabeo, men kalles viura i Rioja.

    Se: macabeo

  • Grønn drue

    voltis

    Voltis er en PiWi-drue, en hybrid av vitis vinifera og andre vitis-typer. Helt nytt innslag i regelverket over tillatte druer champagne AOC for å møte utfordrinegene med klimaendringer. Kun liten andel av druen er tillatt i blenden med andre druer.

    Motstandsdyktig mot meldugg (downy og powdery mildew)

  • Grønn drue

    weissburgunder

    Tysk navn på pinot blanc

    Se: pinot blanc

  • Grønn drue

    weissgipfler

    Se: grüner Veltliner

  • Grønn drue

    welschriesling

    Semi-aromatisk hvitvinsdrue mye dyrket i Østerrike og Øst-Europa. Heter olaszrizling i Ungarn, laški rizling i Slovenia, rizling italyanski i Serbia og riesling italico i Italia. Har dog ingenting med riesling å gjøre

    Kan gi gode viner, både tørre og søte, om den blir tatt seriøst i vinmarken og vinkjelleren. Druen er produktiv, blomstrer og modner sent, og får flott friskhet hvis utbyttet holdes nede. Gir viner med aromaer som kan minne om sitron, eple, mandel og blomst. De mer sofistikerte variantene er mer jordsmonnspregede og mineralske med aromaer av moden fersken og mandarin.

    Welschriesling fra Østerike, hovedsakelig fra Burgenland og Styria, gir lette, slanke, tørre viner med god friskhet (den benyttes også i østerisk sekt).

    Olaszrizling er Ungarns mest plantede grønne drue og dyrkes en rekke steder i Sentral-Europa. Forvirrende nok har druen ingen relasjon til riesling ei heller er den italiensk.

    Noen forfattere har antydet en italiensk relasjon ved at den sammenlignes med den romerske druen greco (eks greco di tufo, Campania), men DNA-profilering avviser dette. Ungarerne forsøkte å rydde opp i misforståelsen for noen år siden og foreslo en navneendring – nemes, oris og mandula. Men det ble bare med ideen, og olaszrizling består.

    I Ungarn blir den gjerne sett på som enkel husvin, ofte funnet i barer og restauranter som det billigste alternativet, og er ofte vinen som blir brukt i ungarernes spritz, fröccs, vin blandet med soda.

    Synonymer:olaszrizlinglaški rizlingriesling italicorylink vlašskýrizling italyanskigraševina

  • Grønn drue

    white rielsing

    Se: riesling

  • Grønn drue

    xarel-lo

    Spansk hvitvinsdrue, ofte brukt i cava. Den druen som gir mest syre og fylde til cavaen, hvor den gjerne blandes med macabeo og parellada. Som hvitvin gir den ikkes spesielt aromatiske viner, men de gode kan lagres lenge.

  • Blå drue

    xynomavro

    Gresk rødvinsdrue. Også kjent som xinomavro. Gir rødvin av høy kvalitet, med mye tannin og syre. Aromaer av røde bær og plommer, tørket tomat, oliven, urter, blomst og krydder. Kan minneom vin på druen nebbiolo.

    Xynomavro betyr "den svarte sure", og er den nest mest plantede blå druen i Hellas etter agiortiko. Best kjent som endruevin i Naoussa-området oppe i fjellene, her er klimaet kjølig sammenlignet med de varme turistplassene og vinene er nyanserte med kjølig fruktkarakter.

    De siste årene har det blitt større fokus på kvalitet i viner laget på xynomavro og flere vinmakere har høstet internasjonal annerkjennelse blant vinpressen.

  • Grønn drue

    zelen

    Hvitvinsdrue fra Slovenia. Best kjent fra Vipava-dalen (Vipavska Dolina). Gir tørre, slanke hvitviner med aroma av kvede, sitrus, mineraler og svale urter som rosmarin og laurbær.

  • Grønn drue

    zibibbo

    Siciliansk navn på druen muscat

    Se: muscat

  • Grønn drue

    zierfandler

    Østerriksk hvitvinsdrue. Tykkskallet drue som gir viner med litt rødskjær og ganske kraftige aromaer av fersken, honning, appelsin og krydder. Kan kjennes litt fet eller ru i munnen.

  • Blå drue

    zinfandel

    Amerikansk navn på primitivo-druen

    Se: primitivo

  • Blå drue

    zweigelt

    Østerriksk rødvindrue som er en krysning av blaufränkisch og saint-laurent. Stilene varierer fra lyse, saftige og lette uten fatpreg, til mørke og kraftige, ofte med lang fatlagring. Dyrkes kuriøst nok også i Japan.

  • Grønn drue

    zöld veltlini

    Se: grüner Veltliner