Vin fra Savoie
Øst i Frankrike finner vi Savoie - Rhônedalens litt ville fjellfetter. Det er en stolt liten vinregion med høye fjell og grønne åssider, druer som «ingen» andre bruker og et intrikat appellasjonssystem.

Fakta om Savoie
Hvor: Øst i Frankrike, grenser til Italia i øst.
Vinmarksareal: Over 2000 hektar.
Produksjon: 130 000 hektoliter.
Viktigste druer: Jacquère, altesse, mondeuse og persan.
Kjent for: Skiturisme, smeltet ost og jacquère, Alpenes svar på muscadet.
En sjelden mulighet
Ved foten av de franske alpene, der Frankrike møter Sveits og Italia, finner vi Savoie. De fleste forbinder denne kroken av Frankrike med skiturisme og osteretter, men nå har vi en sjelden mulighet til å utforske hva vinene deres er gode for.
Nærmere 90% av vinen som produseres her selges og drikkes lokalt, men i de siste har vingeeks rundt om i verden vist interesser for hva som skjer i alpene. Det henger både sammen med at vinstilene herfra passer rett inn i lyst og lett- trenden, men også at dedikerte og interesserte vindrikkere mer enn noen gang er åpne for å prøve ukjente og særegne druetyper.
Et virvarr av stein, druer og dalfører
I Savoie dyrkes det hele 23 lokale druesorter spredt flekkvis utover et område på størrelse med Viken fylke. Vinmarkene er nøye plassert mellom fjell og elver. Druene dyrkes naturligvis ikke i slalåmbakkene, men i de lavereliggende, sørvendte skråningene (200 – 500 moh). Her er klimaet såpass behagelig at både mandler og oliventrær trives. Jordsmonnet er sammensatt for å si det mildt, men en grei huskeregel er at de fleste vinmarkene er kalkrike.
Appellasjonene i Savoie
Grovt sett kan området deles i tre deler: Nordøst, rundt Genevesjøen og ved elven Arve, nordvest, ved Rhône-elvens bredder, og i et bomerangformet område i sør ved byen Chambéry. I sør er det flere AOP'er som samlet går under navnet Combe de Savoie. Combe er et ord med keltisk opprinnelse som betyr trang dyp, dal, og vinene fra dette området regnes som de beste.
Vin de Savoie AOP
16 cruer som produserer hvit, rosé, rød og musserende viner:
Hvitviner: (Les) Abymes, Apremont, Chignin, Chautagne, Cruet, Jongieux, Montmélian, Saint-Jeoire-Prieuré, Crépy, Marin, Marignan, Ripaille, Chignin-Bergeron, Ayze
Rød/Roséviner: Arbin, Saint-Jean-de-la-Porte, Chautagne, Chignin, Jongieux
Roussette de Savoie AOP
Hvitviner laget av 100% altesse-druer. Totalt 4 cruer; Frangy, Marestel, Monthoux, Monterminod
Seyssel AOP
Tørre hvitviner og musserende viner laget hovedsakelig av altesse og chasselas fra kommunene Seyssel og Corbonod.
Crémant de Savoie AOP
Dette er en relativt ny appellasjon fra 2014, men tradisjonen med å lage musserende vin i Savoie er mye eldre.
Druetyper: Blenden skal bestå av minst 60 % jacquere og altesse, hvor minst 40 % av dette skal være jacquere. Også chasselas, aligote og chardonnay er tillatt. De tillatte blå druene er pinot noir, gamay og mondeuse, men de må utgjøre mindre enn 20 % av totalen.
Det er ikke utviklet noe eget regelverk for høyere kvalitet – enda. Men regelverket for cru'ene på stillevin gjelder også for crémant. Det finnes også egne appellasjoner for underområdene Sayssel og Ayse.
De viktigste druene
Selv om Jacquère er den mest brukte hvitvinsdruen kan blant annet altesse (som lokalt kalles roussette), roussanne (som vi kjenner fra Rhône, men som kalles bergeron her) og chardonnay produsere kvalitetsvin i området.
Mondeuse er den mest brukte blå druen, men det er mange flere som brukes til rød og rosévinsproduksjon. De viktigste er gamay, pinot noir, poulsard og persan
Jacquère
Omtrent halvparten av vinmarkene i Savoie er beplantet med denne grønne druen som er den viktigste i Savoie, og ikke-eksisterende i resten av verden (bortsett fra et par hederlige unntak i Portugal og Condrieu). Det er en produktiv plante som har fått kjælenavnet robinet, kran, som viser til at det er en plante som kan gi mange druer.
Jacquere knopper tidlig, men modner relativt sent. Vinstilen er middels aromatisk, som regel tørr med høy friskhet og ofte lave alkoholnivåer. Kan minne om en chablis krysset med grüner veltliner, eller alpenes muscadet om du vil.
Akkurat som chablis og muscadet er dette gode viner til sesongens lettere retter. Her er det bare å slå seg løs. Prøv dem til fisk og skalldyr naturell, lette salater eller hva med en jacquère til vårens asparges?
Polkokkens oppskriftVårsalat med potet og asparges

Mondeuse
Mondeuse har slektskap med syrah, og har aromaer som kan minne om sin mer kjente slektning. Vinene har høy syre, fast og saftig munnfølelse. Det er faktisk ikke ofte vi ser så friske rødviner.
Mondeuse er en aromatisk drue med topptoner av balsam, blomst, pepper og urter, og kan beskrives som en blanding av syrah og dolcetto eller blanding av syrah og cabernet franc. Vinene er tydelige uten å være veldig kraftige.
Druen var etablert og dyrket i Savoie allerede før romerne invaderte området. Den romerske skribenten Columella beskriver det som sannsynligvis er mondeuse allerede i det første århundret: «Druen som modner i snøen»
Dette er flotte viner å bruke til grillmat med ferskt og lett tilbehør, eller til fiskemiddagen. Friskhet i vin passer godt til salt mat, og for de som helst vil ha rødvin til spekematen er dette et godt valg.
Sist oppdatert: