6. november: Nyhetslansering

Novembernyhetene dreier seg om jul, nyttår og vintersesongen, med gode alternativer for drikke til julematen - inkludert juleøl.

Bord dekket til jul med julemat
Foto: Vinmonopolet

Lanseringslister

Produkter som er tilgjengelige i butikk og nettbutikk

Basis-, parti- og testutvalget (excel)
Basis-, parti- og testutvalget (pdf)

Produkter som kan bestilles

Bestillingsutvalget (excel)
Bestillingsutvalget (pdf)

Juleøl

Juleøl (excel)
Juleøl (pdf)

Hvordan handler du når det er nyhetsslipp?

Slik fungerer nyhetslanseringene

Gå til Lanseringsplanen for andre halvår 2024 for å laste ned en detaljert oversikt over kravspesifikasjonene.

Gå til Lanseringskalenderen for en oversikt over alle lanseringene i 2024.

Litt om produktene i novemberlanseringen

Chenin blanc

I november ringer vi julen inn med chenin blanc i alle former og fasonger. Vi lanserer tørr hvitvin fra Stellenbosch, musserende Cap Classique og søt dessertvin. Chenin blanc er Sør-Afrikas egne ikondrue, som har en lang historie i landet og passer flott til norsk julemat med sin modne frukt og solide friskhet. Kvaliteten er jevnt over meget høy i alle prisklasser og stiler. Lanseringene vil både bredde og dekke hull i sortimentet samt spenne over flere målgrupper.

Burgund

Klassikere fra Burgund er selvskrevne kandidater inn mot julesesongen og høytid. Herifra fokuserer vi denne gang på Viré-Clessé og Pouilly-Fuissé som begge er noe mindre kjente appellasjoner hvor man finner høy kvalitet til mer moderate priser sammenliknet med Côte d'Or. Fra lenger nord kommer det hvitvin av høy kvalitet fra landsbyen Saint-Romain. Av rødt kan vi tilby klassisk og elegant Volnay til våre bevisste og dedikerte kunder.

Les mer om vin fra Burgund

Les mer om vin fra Mâconnais

Chardonnay

Det er stor etterspørsel etter chardonnay fra kjente regioner som Burgund og California, men prisutviklingen i disse regionene har skutt kraftig fart. Vi ønsker derfor å tilby et knippe alternativer som er noe utenom de åpenbare valgene, som chardonnay fra Monterrey i California i USA og italienske Toscana.

Chardonnay og pinot noir fra Uruguay

Ikke minst lanserer vi vin fra en så langt mindre tilgjengelig opprinnelse, nemlig Chardonnay og Pinot Noir fra Uruguay. Med sin umiddelbare beliggenhet ved Atlanterhavet evner landet å produsere både friske og komplekse viner og tar således opp kampen mot sine større naboer.

Les mer om vin fra Uruguay

Musserende

Det skal også i 2024 skåles i bobler på nyttårsaften, og i denne lanseringsplanen bredder vi utvalget med en østerriksk Grosse Reserve sekt og musserende fra Anderson Valley i California med lang tid på bunnfall. Som følge av klimaendringene har praksisen i Champagne endret seg med bruk av reservevin i cuvéene. Der reservevin tidligere ble benyttet for å oppnå økt kompleksitet og forutsigbarhet, benyttes det nå også for tilførsel av syre og friskhet. For å illustrere denne utviklingen lanserer vi champagne basert på solerametoden. På motsatt side av prisskalaen lanserer vi for første gang både en prosecco og en tempranillo-basert rødvin fra Spania der resirkulert glass skal utgjøre minimum 80 % av glassmaterialet

Hva er forskjellen på champagne, crémant, cava og prosecco?

Verdt å vite om champagne

Sørvest i Frankrike

Sørvest-området i Frankrike er en av landets mindre kjente vinregioner, men har mye å tilby for vinelskere både i forhold til kvalitet, muligheten for å oppdage mindre kjente stedegne druer og prisgunstige alternativer sammenliknet med andre mer tradisjonelle franske klassikere. Regionen ligger mellom Pyrenéene og Spania i sør, Bordeaux i nord og Atlanterhavet i vest. Vi setter søkelyset på Fronton med druen négrette som gir delikate og parfymerte rødviner, samt Jurançon Sec der hvitvinene i hovedsak baserer seg på petit og gros manseng.

Rødvin

Til tross for at vårt marked har en dreining mot det lyse og det lette, representerer fremdeles fyldige og konsentrerte rødviner en viktig kategori for mange kunder, derfor er de spesielt aktuelle i butikkene som utgjør Rødt og Mørkt-profilen. Vinter er høysesong for denne type viner og vi lanserer Coonawarrra og Yarra Valley Shiraz samt California Zinfandel. Intensjonen med lanseringene er derfor å dekke faktisk etterspørsel samt tilby et attraktivt og relevant sortiment for alle våre kunder.

Våre drikketips til julematen

Akevitt og eplelikør

Norsk juleakevitt hører med til høytiden og blir selvsagt også i år å finne i hyllene. Som en alternativ avec til de som ikke ønsker fatmodnet brennevin lanserer vi dessuten norsk eplelikør som fanger selve essensen av smakfulle norske epler i glasset.

Verdt å vite om akevitt

Oppskrifter på akevittcocktails

Whisky

Whisky er et gjennomgående tema for brennevinslanseringene i november. Norsk whisky har vunnet popularitet de siste årene og kan med sitt brede spekter av smaker fra unike destillerier begeistre norske whiskyentusiaster. I tillegg lanserer vi whisky fra Islay, kjent for sin røykfulle og distinkte karakter, som kan heve kvaliteten i enhver samling. Som om det ikke er nok blir det også en flerforpakning bestående av ulike varianter av single malt whisky tilgjengelig i hyllene for de som er i det eksperimentelle hjørnet.

Verdt å vite om norsk whisky

En verden av maltwhisky

Norsk mjød

Norske produsenter av mjød har for alvor begynt å etablere seg de siste årene, og vi ønsker å vise denne utviklingen. Melomel er en mjød som er tilsatt frukt eller bær og vil i november representere et nytt og spennende dessertvinsalternativ i sortimentet vårt.

Lær om mjød

Øl

At den største salgsmåneden for lys lager er i desember kommer som en overraskelse for de fleste. For de kundene som foretrekker denne stilen fremfor tradisjonell mørk norsk juleøl lanserer vi et knippe bestående av en industriell europeisk variant og to kraftigere, ufiltrerte produkter som håndverkspils fra Norge og tysk kellerbier til den prisfokuserte og søkende kunden.

Ølstiler på Vinmonopolet

Verdt å vite om juleøl