Bakte beter med geitostkrem og endive
Beter og geitost er en kombinasjon som er skapt for hverandre
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Søtt, salt og syrlig
Aromatisk er dette en ganske dempet rett som smaker høst og noe jordlig. Bringebærevinaigretten er en aromatisk kontrast til de andre ingrediensene. Sødmen fra betene blir til en viss grad utliknet av salt og syrlighet.
Dempet fruktighet
De gode drikkevalgene har god konsentrasjon og syrlighet til felles, men ellers er det flere veier å gå. Både kontraster og likheter i aroma fungerer fint, men fatpreg blir forstyrrende.
Hvitvin med litt dempet fruktighet var det beste valget. Viktigere enn druetypen blir det å finne en vin med nok konsentrasjon, altså av god nok kvalitet.
Raske drikketips
Hvitvin
- Vin på druetypene grüner veltliner fra Østerrike og silvaner fra Tyskland av god kvalitet.
Sider og øl
- Håndverksidere tilsatt røde bær er også et godt valg som forsterker vinaigretten.
- Fruktig norsk sider blir en kontrast
Alkoholfritt
- Det samme gjelder god eplemost tilsatt røde bær.
Betesalat med bringebærvinaigrette, geitostkrem og endive
Porsjoner: 4
Betesalat
- 12 små beter i forskjellige farger
- 2 dl grovsalt
- 1 pakke endive
- 1 boks ertespirer eller karse
Hell grovsalt i en form og legg betene på toppen. Bak i ovnen ca. 45–60 minutter til de så vidt er møre. Kjøl ned før du fjerner skallet. Forsøk å holde på formen til betene når du tar av skallet. Ta bort roten på endiven og plukk fine blader. Ha bladene i en bolle og bland inn vinaigretten. Legg opp beter med syrlig salat og geitostkrem, og pynt med spirer
Geitostkrem
- 175 g geitost (chèvre)
- 1 boks Snøfrisk naturell
- 2 dl fløte
- litt salt
Skjær bort hinnen på chèvren og bryt den i biter. Kjør den i en foodprosessor sammen med Snøfrisk mens du sper med fløte og smaker til med salt. Pass på å ikke kjøre den for lenge, da vil kremen bli for fast og til slutt sprekke. Hell blandingen i en sprøytepose når den er glatt og luftig.
Vinaigrette
- 3 ss honning
- 3 ss sennep
- 3 ss bringebæreddik
- 1,5 dl olivenolje
- salt
Bland alt utenom olje. Oljen skal vispes inn litt og litt, så vinaigretten emulgeres (blandes).
Først publisert i Vinbladet 2024-3 (pdf, 6.6 MB)Sist oppdatert: