Gyoza med svin og reker

Lær å lage dumplings på en, to, tre

Fat på bord med gyoza, spisepinner og soyasaus.
Foto: Getty images.

Japanske godbiter

Denne populære dumplingretten kommer egentlig fra Kina, men har så godt som blitt statsborger i Japan. Den lages ved å fylle ark med farse av svinekjøtt, aromater og reker som brettes sammen i en vifteform. Etterpå blir den både dampet og stekt. Det kan være en fordel å lage mange av gangen, for de kan også fryses.

Denne oppskriften er relativt enkel å lage fordi du kan kjøpe ferdige ark. Det vil si at du slipper bryet med å først lage deig, kjevle ut og forme deigen. Arkene får du kjøpt i asiatiske matvareforrentninger og ligger gjerne i frysedisken. Du kan selvfølgelig ta deg bryet med å lage deigen selv. Den består av kun mel og vann. Det finnes utallige oppskrifter på internett hvis du bare søker litt.

Med litt trening på å brette dumplingen går dette lett som en lek. Husk at det ikke smaker noe av fasongen om du skulle være litt uheldig med de første. Det viktigste er at de er tette, og at du klarer å gjennomsteke de med en sprø skorpe på undersiden.

Gyoza

Dumpling som brettes med hender.
Foto: Getty images.

Porsjoner: 4-5

  • 400 g svinekjøttdeig
  • 15 stk rå scampi kutta grovt
  • 1/2 bnt vårløk (kun det grønne)
  • 50 g finhakka ingefær
  • 3 fedd finhakka hvitløk
  • 1 stk liten gul finhakka løk
  • 1 ss sesamolje
  • 4 ss brødsmuler
  • 4 cl sake
  • 8 cl soya
  • 2 ts salt
  • 1 pk (35 stk) gyoza-ark

Ta ut gyoza-arkene fra frysen og la de tine på kjøkkenbenken før du begynner. Det er viktig at kjøttdeigen og rekene er kjøleskapskalde. Røre sammen alle ingrediensene i en bolle slik at farsen binder seg. Dette tar ca. 2-3 minutter.

Fyll i arkene med farse (ca. en spiseskje) før de brettes sammen i vifteform, eller den formen som passer deg best. Halvmåne er enklest. Husk å bruke vann på fingeren og stryk over halve kanten så den limer seg sammen før du bretter. Legg på et brett med bakepapir med litt sikta maisenna over.

Varm opp en stekepanne på medium høy varme med litt solsikkeolje eller sesamolje og fyll den med gyoza. La de steke litt et minutt eller to før du heller over 2-3 dl vann og setter på lokk. Etter 4 minutter skal vannet ha fordampet og du kan ta av lokket, men la de frese 3 minutter ekstra til de er sprø på undersiden. Legg en tallerken på toppen og snu panna opp ned så stekeflaten kommer opp. Server med det du vil av saus. En enkel variant er soyasaus med riseddik og ingefær. Eller soyasaus med crispy chilli i olje.

Oppskriften er nok til en pakke gyoza-ark som gir deg ca 35 stk dumplings.