Karamellisert løkterte
Denne retten er inspirert av en kjent dessert og kan få den selv kjedeligste løken nederst i kjøleskuffen til å skinne.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Karamelliserte aromaer
Terten har mye sødme, både fra sukkeret og den karamelliserte løken. Det er en ganske endimensjonal rett som viser flere nyanser av brune, karamelliserte aromaer. Munnfølelsen er myk, og det er lite variasjon i hver munnfull. Derfor spiller den syrlige salaten og timian en viktig rolle for å få inn noen kontraster i retten.
Hva er god drikke til løkterte?
Sødmen i denne retten er krevende for vinvalget siden den stripper vinene for frukt og får dem til å virke skrinnere og syrligere enn de er uten mat. Siden dette er en litt komplisert rett å sette vin til, er det ekstra gøy når det klaffer.
En Verdelho madeira med litt sødme, masse syrlighet og en haug av karamelliserte aromaer som nøtt, knekk og tørket frukt er den perfekte kombinasjonen til terten.
Raske drikketips
Sterkvin
- Madeira Verdelho
Hvitvin og musserende
- Autolysepreget og utviklet champagne. Se gjerne etter en vin med litt restsukker 7-12 g pr liter er fint
- Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt og gjerne med litt alder
Sider og øl
- Sider fra Frankrike. Dette er sider med aromaer av bakt, karamellisert eple og har nok sødme til retten
- Rødt flamsk øl. Sur-søtt øl med brune aromaer
Alkoholfritt
- En alkoholfri håndverkssider fra England eller Norge, sødmen i sideren gir nødvendig fylde til kombinasjonen
Løktartin med timian og reddiksalat
Porsjoner: 4
Løktartin
- 1 mellomstor gul løk
- 3 mellomstore sjalottløk
- 4 delikatesseløk
- 3 boretanløk
- 70 g brunt sukker
- 50 g smør
- 0,5 dl madeira eller sherry
- salt og pepper
- fersk timian
- 1 egg
- salat
- reddik
- spirer
Ha brunt sukker i panna, og legg i løken med snittflatene ned. Begynn å karamellisere løken, og tilsett smør og sterkvin etter hvert. Salte og pepre litt, og sleng i noen kvaster timian. Dette tar ca. 20 minutter. Ta et flak butterdeig, og skjær til så det passer til stekepanna. Legg flaket over panna mens innholdet koker, prikk med en gaffel og pensle med et lettpisket egg. Sett inn i ovnen på 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Når toppen er gyllen og ser ferdig ut, tar du panna ut av ovnen og snur den over på en tallerken med en gang, ellers vil karamellen stivne, og du risikerer at løken henger fast i panna. Dryss timian på toppen. Server med salat, reddik og spirer som får en omgang med dressingen i en blandebolle.
Dressing
- 2 ss sherryeddik
- 2 ss sennep
- 8 ss olivenolje
- salt
- pepper
Visp sammen alt utenom oljen. Spe med litt og litt olje mens du pisker sammen vinaigretten.
Først publisert i Vinbladet 2024-3 (pdf, 6.6 MB)Sist oppdatert: