Bakt kveite med havsalat og trøffeltang

Bli inspirert Vinbladets matsak om tang. Her finner du oppskrift og drikketips til smaken av havet.

Tallerken med bakt kveite, kremet saus, vongoleskjell, trøffeltang og havsalat.
Foto: Tommy Andresen

Delikate smaker og mineralsk vin

Dette er en mild rett med dempede aromaer og litt salt. Tangen gir et lett bittert og urteaktig preg, men det er fløten og fiskekraften som gjør mest av seg.

De delikate smakene er gode til viner som er mer mineralske enn fruktige:

  • Hvite viner fra Dâo og Douro i Portugal, med bermepreg og nok konsentrasjon, fyller inn retten uten å konkurrere med den.
  • Chablis 1er Cru har også nok rikhet og fin mineralsk, dempet aromaprofil med litt fat og noe berme. Det møter sausen uten å overta.
  • Litt samme stil finner vi i viner laget på assyrtikodruen fra Santorini. Igjen går det fint med litt fatpreg, men det bør ikke være for mye.
  • Mange øl blir for bitre til maten, men en mild og dempet hveteøl fungerer godt. Det har en fin, skummende og rensende munnfølelse.
  • En alkoholfri musserende chardonnayvin har det samme, og i tillegg livlig friskhet og passe dempet fruktighet.

Vil du vite mer om tang og få inspirasjon til bruk av tang i mat, sjekk gjerne ut vår podcast.

hør podcasten om tang i mat her

Bakt kveite med havsalat, vongoleskjell og trøffeltang

Porsjoner: 4

  • 600 g kveitefilet, delt i fire porsjoner à 150 g
  • 500 g vongoleskjell
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 150 g havsalat, revet opp i biter
  • 200 g grønnkål, revet opp i biter og fjernet fra stilk
  • 3 dl fløte
  • 1 dl hvitvin
  • 1 ss trøffeltang, renset
  • 100 g smør
  • salt og pepper
  • saften av ½ sitron
  • litt olivenolje

Legg skjellene i vann med salt og sukker en times tid. Da åpner de seg og spytter ut det meste av sanden. Skyll og rens noen ganger før koking.

Sett ovnen på 120 grader. Ha litt smør på et brett og legg kveitestykkene på. Salt gjerne 20 minutter før de skal bakes. I mellomtiden freser du opp sjalottløk i olje i en gryte og har i skjell og hvitvin før du setter lokket på. La det koke opp noen minutter til skjellene har åpnet seg, og sett til side.

Bak kveiten i ovnen ca. 8–10 minutter.

Sil av kraft fra skjellene, og ha den i en kjele sammen med fløte. La det koke på høy varme til sausen begynner å tykne litt. Imens freser du opp kål og havsalat i litt smør og olje og smaker til med salt, pepper og sitron.

Ta ut fisken og la den hvile litt før du legger opp med vongoleskjell, kål og havsalat. Skum opp sausen med en stavmikser, og ha over retten før du strør over trøffeltangen.

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag