Kylling­lever­terrine

Innmat er næringsrikt og bærekraftig, så det er ingen grunn til at vi ikke burde spise mer av dette. Denne patéen passer perfekt til både til lunsj , som en forrett eller å servere sammen med andre småretter.

Gratinert margbein og kyllingleverterrine på et bord, skåler med toast, pickles, sennep og fersk fiken.
Foto: Tommy Andresen

Terrinen har en tydelig smak av stekeskorpe, timian og noe jernaktig. Den er fet, derfor vil syrlighet i drikken være godt for å friske opp munnfølelsen.

Drikketips til kyllingleverterrine

De beste kombinasjonene til kyllingleverterrine er tydelige og robuste drikker med mye smak og en livlig syrlighet som kontrasterer den fete moussen.

  • Hvitvin av druen savagnin med florpreg fra Jura i Frankrike er intens og blir et spennende krydder til retten.
  • Oransjevin med tydelig skallkontakt blir litt dempet sammen med maten, og de balsamiske aromaene framhever det fine urtepreget i retten.
  • Sider fra England har både frukt og dybde som knytter seg fint til aromaene i maten, i tillegg til forfriskende syrlighet.
  • Gode alkoholfrie valg er håndverks­sider eller eplemost smaksatt med urter. 

Les mer om oransjevin

Kyllingleverterrine

Porsjoner: 4-5

  • 1 dl rødvin
  • 2 ss druebrennevin, cognac/brandy
  • 2 fedd hvitløk, finkuttet
  • 2 ss timian, finhakket
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 400 g kyllinglever
  • 1,5 dl fløte
  • 200 g smør, smeltet
  • 100 g smør, klaret
  • salt og pepper

Stek løk og hvitløk med litt av det klarede smøret i en kasserolle ca. 2 min før du har i brandy, rødvin og fløte. Kok dette inn et par minutter før du har i timian, salt og pepper.

Stek kyllingleverne i en varm stekepanne i smeltet smør ca. 1–2 minutter på hver side. La dem hvile en stund før alt (utenom det klarede smøret) kjøres glatt i blender sammen med resten av det smeltede smøret. Fordel kyllingleverposteien i glass eller former og topp opp med klaret smør. Smøret beskytter posteien fra å oksidere og øker holdbarheten. Den kan også fryses. Server gjerne med ristet brød, litt fiken eller syltede grønnsaker.