Kyllingleverterrine
Innmat er næringsrikt og bærekraftig, så det er ingen grunn til at vi ikke burde spise mer av dette. Denne patéen passer perfekt til både til lunsj , som en forrett eller å servere sammen med andre småretter.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Terrinen har en tydelig smak av stekeskorpe, timian og noe jernaktig. Den er fet, derfor vil syrlighet i drikken være godt for å friske opp munnfølelsen.
Drikketips til kyllingleverterrine
De beste kombinasjonene til kyllingleverterrine er tydelige og robuste drikker med mye smak og en livlig syrlighet som kontrasterer den fete moussen.
- Hvitvin av druen savagnin med florpreg fra Jura i Frankrike er intens og blir et spennende krydder til retten.
- Oransjevin med tydelig skallkontakt blir litt dempet sammen med maten, og de balsamiske aromaene framhever det fine urtepreget i retten.
- Sider fra England har både frukt og dybde som knytter seg fint til aromaene i maten, i tillegg til forfriskende syrlighet.
- Gode alkoholfrie valg er håndverkssider eller eplemost smaksatt med urter.
Kyllingleverterrine
Porsjoner: 4-5
- 1 dl rødvin
- 2 ss druebrennevin, cognac/brandy
- 2 fedd hvitløk, finkuttet
- 2 ss timian, finhakket
- 1 sjalottløk, finhakket
- 400 g kyllinglever
- 1,5 dl fløte
- 200 g smør, smeltet
- 100 g smør, klaret
- salt og pepper
Stek løk og hvitløk med litt av det klarede smøret i en kasserolle ca. 2 min før du har i brandy, rødvin og fløte. Kok dette inn et par minutter før du har i timian, salt og pepper.
Stek kyllingleverne i en varm stekepanne i smeltet smør ca. 1–2 minutter på hver side. La dem hvile en stund før alt (utenom det klarede smøret) kjøres glatt i blender sammen med resten av det smeltede smøret. Fordel kyllingleverposteien i glass eller former og topp opp med klaret smør. Smøret beskytter posteien fra å oksidere og øker holdbarheten. Den kan også fryses. Server gjerne med ristet brød, litt fiken eller syltede grønnsaker.
Først publisert i Vinbladet 2023-3 (pdf, 3.5 MB)Sist oppdatert: