Riskrem med flamberte kirsebær og brente mandler
Her får du en liten vri på den klassiske juledesserten riskrem med rød saus
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Denne risretten er en vanlig dessert over store deler av Europa og i Danmark kalles den risalamande, "ris med en mandel". Sausen består gjerne av bær, eller sitrusfrukt kokt opp med sukker.
Det kan rives over marsipan, eller den kan dekkes med et sukkerlokk som smeltes med en gassbrenner. I denne oppskriften bruker vi flamberte kirsebær og brente mandler.
Riskrem med flamberte kirsebær og brente mandler
Porsjoner: 6-8
- 5 dl ferdig kokt avkjølt risgrøt
- 1/2 sitron (kun revet skall)
- 2 dl temperert vaniljeis
- 2 dl fløte lettpisket
- 1/2 vaniljestang
- 3 dl frosne kirksebær
- 1 dl mandler
- 3 ss honning
- 4 cl akevitt
- 80 g sukker
Band lettpisket kremfløte med frøene av en vaniljestang, revet sitronskall og 50 g melis, sett kaldt mens du forbereder resten.
Brente mandler
Varm ovnen til 200 grader, og legg mandlene på et stekebrett. La de riste ca 8-10 minutter. Legg mandlene i en varm stekepanne med honning og litt havsalt, varm opp og rør til all honningen har fordelt seg utover mandlene. Legg så mandlene på et bakepapir, og kjøl av. Når de er avkjølt, hakkes de opp i biter.
Flamberte kirsebær
Varm opp 80 gram sukker i stekepannen på middels varme til det karamelliserer seg, det er viktig å ikke røre. Tilsett kirsebærene, og kok opp. Kok inn ca. 2 minutter, og tilsett litt akevitt før du tenner på med en lighter – vær forsiktig! Når flammen har brent ut, er kirsebærene klare til å serveres.
Servering
Vend krem og iskrem inn sammen med den kokte grøten. Server riskremen med varme kirsebær og sprø mandler.
Først publisert i Vinbladet 2019-6 (pdf, 2.3 MB)Sist oppdatert: