Skogsopprisotto
Her får du oppskrift på sopprisotto laget på skogens gull
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Høstens høydepunkt
Denne oppskriften er en umamibombe og baserer seg både på tørket og fersk skogsopp, men du kan også bruke fryst eller forvellet skogsopp.
Å lage en god risotto kan være en krevende øvelse og handler mye om timing og utførelse. Den skal være kremet, men allikevel ikke som en grøt. Samtidig skal du kunne kjenne flere lag av aromaer og risen bør ha en litt fast kjerne uten at den knaser i tennene.
Hvilken ris du velger kan påvirke utfallet. Mange italienske kokker foretrekker carnaroli foran arborio-ris. Fordi carnaroli har et høyt innhold av stivelse så den absorberer mer væske. Samtidig holder risen lettere på fasongen uten å knekke opp, som gjør den mindre grøtete enn arborio-ris.
Les om drikke til sopprisotto under her
Les ogsåDrikke til sopprisotto
Sopprisotto
Porsjoner: 5
Soppkraft
- 1 l vann
- 1 dl soyasaus
- 25 g tørket steinsopp
- 2 ss fungi eller soppsoya (kan sløyfes)
- ½ ts msg - pulver (kan sløyfes)
- 2 sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- etter behov andre sopprester
Kok buljongen opp og la den trekke 30 min før du siler av og kaster alt utenom kraften.
Risotto med sopp
- 250 g carnoliris
- 200 g kantareller, renset
- 2 middels store steinsopper
- 150 g revet parmesan
- 150 g smør kuttet i terninger
- 2 stk sjalottløk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 50 g olivenolje
- 1,5 dl hvitvin
- etter behov soppkraft
Finn frem en bred kjele og en slikkepott. Ha olivenolje, løk og hvitløk og fres 1-2 min før risen tilsettes og freses enda noen minutter i den varme oljen. Pass på at det ikke brenner seg. Når risen er lett ristet heller du i hvitvinen og lar den koke nesten helt inn.
Tilsett ca. halvparten av kraften og la den koke på relativt høy varme. Spe videre med mer kraft etter hvert som det koker inn, men forsøk å ikke røre så mye risen. Total koketid er ca. 20 min. På slutten røres inn parmesan og smør.
Smak til med salt, pepper og sitron. Server med stekt sopp og evt. litt mer parmesan på toppen.
Først publisert i Vinbladet 2022-3 (pdf, 4.7 MB)Sist oppdatert: