Soppsuppe
Polkokkens soppsuppe.
Tekst: Marie SteffensOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Når du konserverer sopp, tar du vare på duften av skog gjennom vinteren. Med soppkraft som base kan du blant annet lage en deilig soppsuppe, enten du er hjemme eller ute i skogen.
Polkokkens soppsuppe
Porsjoner: 3-4
Suppe
- 300 g assortert sopp, ferdig renset
- 1 boks fløte
- 1 liter soppkraft se egen oppskrift
- 2 dl tørr sherry
- 1 dl tørr hvitvin kan ev. erstattes med en skvis sitron på slutten
- 3 stk finhakket sjalottløk
- 3 fedd finhakket hvitløk
- 2 ss olivenolje
- 1 dl Soyasus, gjerne saltredusert (evt 3 ss soppsoya)
Varm opp en gryte og fres løk og hvitløk i oljen i 2–3 minutter. Ha i sherry og hvit-vin, og la det koke ned til ca. halvparten. Tilsett soya, soppkraft og fløte. La suppen koke 15–20 minutter.
Mens suppen koker, freser du opp sopp i litt olje og smør og steker opp baconet i en egen panne. Du kan bruke de sopptypene du vil, så lenge de er regnet som god matsopp. I oppskriften har vi brukt risker, kremler, steinsopp, gul trompetsopp, kantarell, traktkantarell, fåresopp og to typer piggsopp (blek og rødbrun).
Smak til med salt og pepper, og pisk en smørklatt inn i suppen med en visp på slutten. Server med stekt sopp, litt bacon, fersk timian, revet parmesan på toppen og godt brød med smør til.
Soppkraft/buljong
- 1 stor sjalottløk
- 30–50 g tørket skogsopp, gjerne steinsopp hvis du har det
- 1 liter vann
- 3 ss soyasaus
- 1 fedd hvitløk
- skalken fra en parmesan kan sløyfes
- soppavskjær hvis du har
- noen stilker timian
Kok opp alle ingrediensene og la det trekke 20–30 minutter og sil av. Kan brukes til risotto, pasta, saus og suppe og er relativt holdbar i fryser eller kjøleskap.
Her kan du gjerne bruke soppavskjær eller sopp som ikke er fin nok til å stekes. Bruk det du finner i skogen, kjøleskapet eller butikken.
Først publisert i Vinbladet 2022-3 (pdf, 4.7 MB)Sist oppdatert: