Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding er en britisk dessert som består av myk kake laget med finhakkede dadler, dekket av karamellsaus og ofte servert med vaniljekrem eller vaniljeis.

Tallerken med kake og krem, hånd som heller karamellsaus over kaken.
Foto: Tommy Andresen

Øltips til sticky toffee pudding

Retten har mange av de samme aromaene som brune, maltpregede øl – sødme, karamell, nøtter og tørket frukt. Ølet må ha nok fylde, men ikke for mye bitterhet.

Det er mye smak i denne desserten, derfor kan du dra på med et smaksrikt øl. Her kan «ekstreme» maltøl fungere fint

  • Porter og stout, gjerne av typen kaffeporter og sjokoladestout
  • Barley wine

Les mer om øl til kaker og desserter her

Vintips til sticky toffee pudding

Vin og sterkvin med smak av karamell, nøtter og tørket frukt komplementerer desserten.

  • Vin santo fra Toscana
  • Søt oloroso sherry fra Spania
  • Tawny portvin Bual eller Malmsay madeira
  • Moscatel de setubal fra Portugal

Alkoholfritt

  • Kaffe
  • Mørk alkoholfri juleøl

Sticky toffee pudding

Porsjoner: 4

Sticky toffee pudding

  • 250 g dadler uten stein
  • 2 dl vann eller mørkt øl
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2,5 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 2 egg
  • 100 g temperert smør
  • 150 g brun farin
  • 2 ss sirup eller honning
  • 1 dl melk
  • Pisket krem eller iskrem til servering

Sett ovnen på 180 grader og kle en ildfast form med bakepapir. Kok opp vannet og ha i dadlene. Kok et minutt før du dekker kjelen med plast og lar den stå og skålde en halv time. Mos dadlene med en stavmikser eller i en blender.

Visp smør og brunt sukker med en ballongvisp til det blir luftig, før du blander inn ett og ett egg. Ha i mel, bakepulver og natron før du visper inn melk, sirup og de moste dadlene.

Ha røren i en form og stek på midterste rille i ovnen i ca. 30–35 minutter. Sjekk om kaken er ferdig, ved å stikke inn en nål eller spiss pinne i kjernen (ingen røre skal henge på nålen).

Karamellsaus

  • 250 g brun farin
  • 2,5 dl kremfløte
  • 50 g smør
  • 1 ss sirup
  • 1 ts salt

Kok opp smør, brun farin, sirup og salt i en kjele. La det putre litt før du heller i litt og litt fløte. Kok inn i ca. 10 minutter.

Ta ut kaken. Mens den fortsatt er varm, heller du halvparten av karamellsausen over så den får trekke godt inn i kaken. Resten holder du lunt og heller over hver porsjon ved servering. Server med pisket krem eller iskrem.