Tilbake
FagpratVinÅrganger

Barolo, årgang 2019

I en tid med økende varme og temperaturer, kan 2019 beskrives som en moderne klassisk årgang.
Utsikt over vinmarker i en åsside i Barolo.
Foto: Arnt Egil Nordlien

Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet.

Vinter og vår

Vinbøndene opplevde både intens hete, hagl og store nedbørsmengder i 2019. Likevel vil de fleste beskrive årgangen som regulær og uten å være spesielt krevende. Vinteren startet tørr og varm med høyere temperaturer enn normalt. Dette skulle endre seg med april og mai som var kjølige og regnfulle. Dette forsinket knoppskytingen, noe de fleste vinbønder er glade for. Dermed unngikk man problemer med frost i 2019.

Sommer

Da regnet forsatte inn i mai skapte det bekymring for sykdommer. Det var behov for nøye overvåking, men da det begynte å se stygt ut endret været seg. Juni og juli ble varme. Særlig juni var solrik, tørr og med høye varmetopper. Sykdomspresset forsvant og veksten i vinmarken satte fart. Hetebølgene i juni var intense, men korte. Den mest intense kom i slutten av juni og blokkerte den fenolske modningen i druene. Varmen fortsatte i juli, men med denne måneden kom det også tiltrengt nedbør. Veltimet og i passende doser. Den fenolske modningen satte i gang igjen.

Hagl

Høsten ble noe skiftende med mer nedbør enn normalt i september og oktober. 5.september ble Barolo rammet av haglbyger. Generelt sett gjorde haglbygene lite skade. Deler av Serralunga, Castiglione Falletto og La Morra ble rammet. Haglbygene traff svært lokalt og de vinmarkene som ble rammet, ble likevel rammet hardt og haglbygene ødela så godt som alle druer. Enkelte toppviner er derfor ikke produsert i årgang 2019.

Innhøsting

Forsinkelsen av den fenolske modningen gjorde at innhøstningen ble forsinket. Oktober viste lave nattetemperaturer, noe som er med på å gi kjølige aromaer og opprettholde gode syrenivåer. Etter en tørr periode ble det varslet regn 15.oktober. Regnet kom aldri, men mange valgte å plukke de fleste vinmarkene innen denne datoen. Da regnet endelig kom 4-5 dager senere var de fleste helt ferdig. Druene i Barolo ble med andre ord høstet 2-3. uke i oktober. Historisk sett er innhøstningstidspunktet i årgang 2019 normalt for nebbiolo, men senere enn mange av de siste årgangene.

Kjellerarbeid

Druene som ble høstet var godt modne. De var tanninrike. Blokkeringen som skjedde av den fenolske modningen i slutten av juni satte sine spor. Det var derfor viktig med ekstra nøye ekstraksjon i kjelleren. Mange brukte kortere maserasjonstid enn vanlig, eller gjorde forsiktige uttrekk. Flere vinbønder beskrev denne prosessen som svært krevende i 2019. I flaske fremstår også vinene som tanninrike og enkelte kan ha noe bitre tanniner. Tross varmen er alkoholnivået i 2019 forbausende lavt. De fleste beskriver at vinene ligger omtrent et halvt prosentpoeng lavere enn i 2018. Likevel kan 2019 fremvise en større fruktsødme og høyere konsentrasjon. De kjølige nettene i perioden før innhøstning har også satt sine spor i vinene. Aromaene er kjøligere og mer klassiske enn sødmen og konsentrasjonen skulle tilsi. Syrenivået er også relativt sett godt.

Konklusjon

Kombinasjonen av klassiske aromaer, høy modning, moderate alkoholnivåer og lagringskrevende tanniner gjør at årgangen er beskrevet som en av de store årgangene. I sin samtid vil 2019 bli regnet som en mer klassisk årgang, men i et historisk perspektiv er det åpenbart at 2019 var et varmt år. Kun januar, april og mai var kjøligere enn 10-års gjennomsnittet. Samtidig kom det mer nedbør enn normalt i fem måneder, april, mai, juli, september og oktober. I en varm årgang som 2019, er det verdt å merke seg at det er regnet som har vært avgjørende for at årgangen er blitt vellykket. 

Les mer om italiensk vin