Skrevet av Per Mæleng, senior produktsjef, desember 2016
Siden 2009 har regionen opplevd større eller mindre problemer i hver eneste årgang. Særlig har de ødeleggende haglstormene vært et tilbakevendende problem, og Côte de Beaune har fått unngjelde regelmessig i større grad enn Côte de Nuits.
Hagl
2014 skulle ikke bli noe unntak fra årgangene 2010, 2011, 2012 og 2013 – for også i 2014 ble Côte d’Or rammet av hagl. 28 juni brøt det løs en haglstorm som rammet områdene fra den sørligste delen av Meursault i Côte de Beaune og opp til Chambolle-Musigny i Côte de Nuits, men ødeleggelsene ble størst sør for Beaune by. Enkelte kommuner kom verre fra det enn andre, særlig gikk det hardt utover Meursault, Volnay, Pommard og Beaune.
I enkelte vinmarker i Pommard og Beaune har hele avlingen gått tapt. I og med at haglet rammet vinmarkene så tidlig som 28 juni var druene ennå ikke kommet inn i veraisonsfasen, der druene skifter farge samtidig som de får en mykere tekstur. Fordi druene var harde på hagletidspunktet, ble skadene mer av kvantitativ art enn av kvalitativ karakter. Det ble noe skader på vinstokkene, men druematerialet kom brukbart fra det selv om avlingene stedvis ble kraftig redusert.
Vekstsyklusen
Typisk for årgangen var at den startet lovende med god blomstring og fruktsetting og endte godt, med god og sunn frukt og uten råteproblemer av noe slag. Midtpartiet var imidlertid vanskelig og juli og august var kalde og regnfulle. Faren for omfattende råteangrep etter haglebygen sent i juni var til stede, og det ble jobbet intensivt i vinmarkene med tynning av løvverket for å sikre bedre ventilering av drueklasene og derved mindre risiko for de ventede aggressive råteangrepene. Dette hadde helt klart positiv effekt.
August var preget av kaldt og vått vær og modningen gikk svært langsomt. Det var utbredt bekymring i regionen for en undermoden avling. Frykten skulle ikke vise seg å være berettiget. I månedsskiftet august / september skiftet været og solen og varmen vendte tilbake. Været holdt seg fint og varmt frem til plukking, som fant sted i de siste to ukene av september.
Karakteristikk
2014 er en av de beste hvite burgunderårgangene vi har sett på svært lang tid. Vinene kombinerer åpen, detaljert og presis frukt med god fedme, som vil bidra til at vinene vil drikke godt tidlig. De vil også lagre fint langt utover en tidshorisont på 10-15 år.
De røde vinene er preget av presis frukt med høy friskhet, moderate alkoholverdier og god tanninmodning. Vinene vil drikke godt tidlig og de vil ha et lagringsvindu på minst 10-15 år, som er normalt for en årgangstype som 2014. Konsekvensene av vær- og klimaforholdene gjelder også for de røde vinene. Slutten av august og september reddet årgangen. De røde druene ble dessuten plaget av drosophila suzukii (eddikfluen), som perforerer skallet på de røde druene og forårsaker høy volatilitet i druematerialet. Angrepene var sporadisk fordelt i Côte d’Or og det var avgjørende at skadet frukt ble fjernet ved plukking eller på sorteringsbordene.
Årgangen er sterkere i Côte de Nuits enn i Côte de Beaune, dels fordi haglebygene gjorde mer skade i Côte de Beaune enn i Côte de Nuits, og også fordi vinmarkene hadde vært gjennom hagl de foregående fire årene og enda ikke var fullt restituert for å produsere optimal frukt. Til tross for problemene har mange laget svært gode viner i Côte de Beaune, og det er fra produsenter som enten har sluppet unna haglbygene eller har kunne sortere den skadede frukten fra frukt som ikke var haglskadet.
Å dømme etter smakingene i desember 2015 kan det virke som Corton-toppen har gjort det spesielt fremragende i 2014, noe som også er blitt bekreftet fra annet hold. Volnay, Pommard og Beaune ble hardest rammet av de sentrale kommunene i Côte de Beaune, men alle vinmarkene ble selvsagt ikke rammet like hardt. Det har vært mulig å finne en rekke flotte viner i Côte de Beaune.