For deg er det kanskje bare utseende og farge, men for vinmakerne handler det om både stil og kvalitet. Bli med ned i kjelleren og lær mer om filtrering.
Gjæren roter det til
Når gjæringen er ferdig, er vinen uklar. Døde gjærceller og drueceller flyter rundt i vinen og gjør den uklar og grumsete. Filtrering rydder opp og avslutter gjærens arbeid, og gir vinmakeren tilbake kontrollen. Farge, smak og munnfølelse kan bli påvirket av filtreringen.
Men viktigst for mange er nok ønsket om å ha en helt stabil vin. I en ustabil vin, kan bakterier eller aktiv gjær endre vinen etter flasketapping, men filtrering hindrer at dette skjer. I søte viner bør alle gjærceller filtreres bort for å unngå ettergjæring.
Litt eller mye
Hvor hardt kan vinen filtreres før den mister sin autentisitet? Det meste i en vin kan fjernes med fint nok filter. Det er stor forskjell på å gjøre en vin helt steril og å stabilisere den. Metodene for begge deler finnes, og det er vinmakeren som avgjør hvor vellykket resultatet blir.
Filtrering er ikke alltid nødvendig
Når en drikke er gjæret helt ut på naturlig vis, er det ikke nødvendig å filtrere. Alkohol, lite sukker og høy syre gjør livet nesten uutholdelig for både gjær, bakterier og andre mikroorganismer. Derfor er det mange som velger å ikke filtrere vinene sine for å beholde smaksnyanser og en rikere munnfølelse.
Ufiltrerte viner kan være skyet og ha bunnfall igjen i flasken, men de kan også være helt klare. Får du bunnfall i en flaske, er det ingenting å være redd for. Det er ikke skadelig. Mange entusiaster snur flasken og blander bunnfallet med vinen for å få med seg «hele» vinen.
Alltid uten filter
Pétillant naturel (pet nat) er en vinstil som alltid er ufiltrert. det er fordi siste del av gjæringen foregår etter flasketappingen, og gjærrestene legger seg på bunnen av flasken, akkurat som et øl som ettergjærer på flaske. Prinsippene og metodene for filtrering er helt like enten det gjelder øl, sider eller sake.
Nå er utvalget av ufiltrerte håndverksdrikker blitt så stort at vi ikke lenger rynker på nesa når vi har en skyet drikke i glasset.