Ceviche av laks med appelsin og søtpotet
Ceviche består av rå fisk som blir “kokt" i lime. Laks er lett tilgjengelig hele året. Her er polkokkens oppskrift.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Både tradisjon og trend
Mens Japan har sin sushi, Hawaii sin poke, har Latin-Amerika sin ceviche og Sør-Italia sin crudo. Ceviche er rå fisk som marineres i syre slik at den får en nesten kokt konsistens. Det kan kanskje oppleves som nytt og trendy her i nord, men retten har røtter som er 2000 år gamle og har sitt opphav i Peru, hvor den også er nasjonalrett.
Les ogsåDrikke til ceviche
Ceviche av laks med guacamole
Porsjoner: 4, som forrett
Lakseceviche
- 250 g salmalaks
- 5 lime
- 1 rødløk
- ½ granateple
- 2 ts salt
- 2 ss sukker
- 2 appelsiner
- litt appelsinskall
- 1 neve korianderblad
- 1 fedd hvitløk
- 1 rød chili
- 1,5 søtpotet
Sett ovnen på 200 grader og legg inn søtpotet på et brett. Bak den ca 20–25 minutter til den er mør. Kjøl ned og ta av skallet. Den halve deles i terninger, og den hele moses i en blender med litt limejuice og salt til det blir en helt glatt puré.
Ha salt og sukker over fisken og rør rundt. La det marinere i ca 10 minutter i kjøleskapet. Bland limejuice, hvitløk, løk, chili og appelsin i en bolle før du har i fisken. La dette stå kjølig i alt fra 20 minutter til et par timer før det serveres. Legg opp puré og ceviche på en tallerken og strø over graneplefrø og korianderblader.
Guacamole
- 2 modne avokadoer
- ½ rødløk finhakket
- 8 cherrytomater delt i fire
- 1 fedd hvitløk finhakket
- 1 rød chili finhakket
- 1 neve korianderstilker finhakket
- saften av 1 lime
- 8 cl NEIPA-øl
- salt
Bland avokado, rødløk, cherrytomat, hvitløk, chili og korianderstilker i en bolle. Knus lett med en ballongvisp eller en potetmoser. Smak til med NEIPA, limejuice og salt, før du rører godt sammen.
Totopos
- 10 små maistortilla delt i fire eller åtte
- ½ dl solsikkeolje
- 1 klype maldonsalt
Sett ovnen på 180 grader varmluft. Ha maistortilla-trekantene i en plastpose og hell oppi solsikkeolje. Masser dette godt, eller blås opp posen og rist den godt så all oljen fordeles på tortillaene. Legg tortillaene på et stekebrett med bakepapir og stek i ovnen 10-15 minutter til de er helt sprø. Krydre med maldonsalt før servering.
Først publisert i Vinbladet 2021-4 (pdf, 3.0 MB)Sist oppdatert: