Både tradisjon og trend
Mens Japan har sin sushi og Hawaii sin poke, har Latin-Amerika sin ceviche. Ceviche er rå fisk som marineres i syre slik at den får en nesten kokt konsistens. Det kan kanskje oppleves som nytt og trendy her i nord, men retten har røtter som er 2000 år gamle og har sitt opphav i Peru, hvor den også er nasjonalrett.
Smaken av polkokkens lakseceviche
Dette er en ekspressiv rett med mye syre og noe sødme i tillegg til en kremet munnfølelse fra guacamolen. Råvarene er ikke varmebehandlet, og det er mange ulike, men fokuserte aromaer. Chilien gir en liten varme i avslutningen som ikke påvirker drikkevalget noe særlig.
Hva passer det å drikke til?
Vi trenger ikke reise så lang fra Peru. Perus naboland har også viner som passer utmerket til ceviche. I Uruguay lages alvarinho med et mer modent fruktpreg enn i Portugal, og Argentinas signaturdrue Torrontes minner om muskatellviner og har tydelig krydrede, blomster- og drueliknende aromaer. De er lette, fruktige og relativt friske.
Hvitvin og perlende
- Vin på druen Riesling fra Reinhessen eller Nahe i Tyskland, gjerne med litt restsødme
- Vin på druen Sauvignon Blanc fra New Zealand
- Vin på druen Alvarinho fra Portugal eller Uruguay.
- Vin på druen Torrontes fra Argentina
- Perlende og fruktig Pet Nat
- Oransjevin på aromatiske druer
Øl og sider
- En hazy IPA eller NEIPA med ferskt og distinkt humlepreg har samme type aromaer som maten, og virker leskende.
- En IPA i amerikansk stil har en del av de samme egenskapene, men er ikke like aromatisk. Litt mer bitterhet gir noe struktur i kombinasjonen.
- Belgisk wit, saison eller blonde
- Fruktig norsk sider
Alkoholfritt
- Sitronlimonade
- Kombucha
- Eplemost
- Alkoholfri hazy IPA