Gjør det enklere for deg
Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i 10 stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin.
Se rødvinsstilene
Hvordan kan du bruke vinstilene?
I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin.
Gå til Drikkevelgeren
Gå til nettbutikken
Foto: Catharina Caprino
Lett og frisk
Vin med god friskhet, middels med fylde og alkohol. Vinen smaker gjerne av eple, pære, sitron, lime og urter.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Fra kjølig klima. Høy friskhet, middels med fylde og alkohol.
Druer/vin: Petit Chablis, Vinho Verde, Riesling Kabinett, Aligoté, Sylvaner, Muscadet, Chardonnay.
Passer til: Reker, blåskjell, salater, lette vegetarretter og hvit geitost.
Foto: Catharina Caprino
Saftig og frisk
Vin med god friskhet og smak av sitrus og moden frukt som aprikos, gult eple, gul plomme. De har ofte innslag av urter og blomst.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Fra områder med god modning og god friskhet. Fruktdrevne og med spenst/syre.
Druer/vin: Riesling Ortswein/Lage, Chenin Blanc, Soave, Albarino, Marsanne, Grüner Veltliner, Treixadura, Rousanne.
Passer til: Hvit fisk, kylling, svin og ost av typen brie.
Foto: Catharina Caprino
Fet og floral
Vin med mye smak og aroma. De har ofte mye fylde, og kan være litt oljeaktige i munnen, som olivenolje. Vinene smaker eller lukter av syrin, pasjonsfrukt, roser, litchi og annet blomsteraktig eller tropisk.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: De fleste viner med aromatiske druer, høy aromaintensitet. Tydelig aromatisk, blomst, parfyme.
Druer/vin: Gewurztraminer, Torrontés, Muscat/Muskatell, Viognier, Sauvignon Blanc, Pinot Gris.
Passer til: Asiatisk, salater, gravlaks, pasta, sushi og hvit geitost.
Foto: Catharina Caprino
Krydret og fruktig
Vin med god fylde og moderat med syre. Smaker av gult eple, sitrus, ananas, gul melon og krydder. Vinene har ofte innslag av urter, smør, sopp og ost.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: Druer som er moderat arotmatiske, og vinen er som regel preget vel så mye av framstillingen (fat, bunnfall). God fylde, kremet munnfølelse, men også innslag av sevje og fatkrydder.
Druer/vin: Chardonnay, Pinot Blanc, Viura, Burgunder, Semillon, tørr bordeaux, Godello, Grenache Blanc.
Passer til: Fisk, kylling, svin, fiskesupper og guloster som gruyére og taleggio.
Foto: Catharina Caprino
Utviklet og nyansert
Vin som er lagret eller som har disse smakene allerede som ung. Her finner du smaker av tørket eple, sopp, nøtter, beiset treverk, honning, høstløv og ofte mye mer.
Foto: Catharina Caprino
Kjennetegn: All vin som viser tydelig utvikling og preg av lagringsaromaer. Også viner som viser dette tidligere på grunn av særskilt vinifikasjon.
Druer/vin: Vin som er 8-10 år eller eldre, og vin som oransjevin og florvin.
Passer til: Vilt, supper, retter med sopp og gode sauser, samt vellagret ost og skinke.
Hvorfor fem stiler?
Vi har landet på fem stiler for rødvin og fem for hvitvin. Det kunne ha vært både færre og flere, men det er et poeng å gi nok meningsfulle kategorier og heller ikke så mange at valget blir vanskelig igjen.
Hvordan settes stilene?
Vi har hatt som krav at vinene ikke skal tildeles stil manuelt - til det er det alt for mange viner. Istedenfor er det et dataprogram som regner ut stil basert på ulike egenskaper ved produktene. Dette er egenskaper som druetyper, områder, årgang og alkohol, samt verdiene dere kjenner fra "klokkene" for fylde, friskhet, garvestoffer og sødme. (Disse "klokkene" finner du på hyllekantene i butikkene, og i filteret Karakteristikk i nettbutikken)
Søte viner er ikke inkludert
Alle viner med mer enn 45 g/l sukker hører hjemme i gruppen søt vin og har ikke fått stil her. Sødmen er som regel så bestemmende for deres «stil», at de vanskelig lar seg passe inn i stilene for de tørre vinene.
Hjelp oss å gjøre vinstilene bedre
Vi håper og tror at de stilene vi har endt opp med dekker noen vesentlige og meningsfulle forskjeller i aroma og smak mellom ulike viner. Noen viner er fyldige, andre lette. Noen har mye syre, andre mye garvestoffer, osv. Vi tenker dette er egenskaper som gjør at vi opplever viner som like (og ulike), og vi bruker i mange tilfeller slike egenskaper når vi hjelper kundene våre med å finne riktig vin til mat.
Men dette er ikke en perfekt inndeling, og vi skal utvikle dette videre basert på de innspillene vi får.
Send oss gjerne din tilbakemelding til [email protected]