Originalversjonen først publisert i Vinbladet 2019-3
Tekst: Tom Tyrihjell, leder Fagkommunikasjon
Illustrasjoner: Berit Sømme/Dinamo
Det lette og lyse er en trend
Rosé er for mange den store vårvinen. Men dens popularitet er også en del av det store bildet som viser at nordmenn har økende preferanse for lyst og lett. Rødvin, sterkvin og brunt brennevin er på vei ned, mens hvitvin, musserende, sider og perlende vin er på vei opp. Årsakene er antakelig høyere gjennomsnittstemperatur og en livsstil preget av trening, kosthold og helse.
Rosé er den nye hvitvinen
Rosé er ikke lenger en useriøs vin som drikkes når man egentlig bare trenger en tørsteslukker. Den generelle kvalitetsøkningen vi har sett i vinverdenen de siste tiårene, har også kommet rosévinene til gode. De er renere, friskere og fruktigere, og variasjonene og utvalget er stort.
Rosé har på en måte gått fra å være en mellomting av rødvin og hvitvin til å bli den nye hvitvinen. For nå har hvitvinene gått i retning av det mer intense og aromatiske, med mer fylde og smak, litt smålubne etter tid på berme (gjærrester) og en kort periode med skallkontakt. Rosé er derimot det delikate og raffinerte. Den har den drikkbarheten som alle produsenter i dag ønsker å oppnå i sin vin, og som gjør at du har lyst på ett glass til.
Smaketest: rosévin vs hvitvin, rødvin og oransjevin
Rosévin er populært. Det er stadig flere som liker vinens delikate lyse rosa farge. Derfor selges vinene som regel på gjennomsiktige flasker. Det er også fargen som gir rosévinene dens egen identitet, et eller annet sted mellom rødvin og hvitvin. Når man skal finne drikke til mat og ikke vet hva som vil være det beste, er det lett å ty til rosévin.
Men hvordan smaker rosévin hvis man ikke ser den? Har vinen en egen identifiserbar smak som skiller den fra rødvin og hvitvin?
Slik gjennomførte vi testen
Vi testet dette på ti amatører, altså ikke profesjonelle vinsmakere. Først fikk de servert fem viner i gjennomsiktige glass som de ut fra utseende på vinen skulle krysse av for om de trodde var hvitvin, rosévin, rødvin eller noe annet.
Så ble de samme fem vinene servert i en annen rekkefølge og i fargede glass. Denne gangen skulle de lukte og smake på vinen og så krysse av for hvilken vintype de mente var i glasset. De fikk ikke oppgitt at det var de samme fem vinene.
Vinene som ble servert:
- rosévin fra Provence i Frankrike
- rosévin (schilcher) fra Østerrike
- hvitvin av druen Sauvignon Blanc fra New Zealand
- rødvin fra Jura i Frankrike
- oransjevin fra Emilia-Romagna i Italia
Resultatet av fargetesten
Ikke overraskende gikk det veldig greit for deltakerne å identifisere rosévinene ut fra farge. Begge rosévinene var typiske i fargen. Den ene var en blekrosa vin fra Provence. Ni av ti krysset av for rosévin for denne. Den andre en litt dypere oransjerosa vin fra Østerrike av typen schilcher. Også ni av ti satte denne på rosévin.
Løkgul, lakserosa eller rapphønerød?
Rosévin lages som regel bare av blå druer. Siden fargen til blå druer sitter i skallet, og druekjøttet nesten alltid er fargeløst, er det viktig at skallet ikke får ligge sammen med druemosten like lenge som når man lager rødvin.
Blå druer knuses, og saften, skallene og steinene får trekke sammen en kort periode, fra 12 til 48 timer, ved lav temperatur. Slik trekkes bare litt av skallenes farge ut. Saften siles så fra, uten pressing, før mosten gjæres på samme måte som for en hvitvin.
Innenfor EU er det forbudt å produsere rosévin ved å blande rød og hvit vin. Unntaket er i prestisjeregionen Champagne, hvor rosévariantene av champagne lages nettopp på denne måten.
Resultatet av smakstesten
Det var mange som forvekslet hvitvin og rosévin i smakstesten: hele 65% mente at rosévinene var hvitvin.
Det er schilcheren fra Østerrike som flest tror er hvitvin. Denne rosévinen er kjent som «rosévinens sauvignon blanc». Den har aroma og smak som minner om solbærbusk, nesle, nyslått gress og andre «grønne» aromaer. Sauvignon Blanc er en veldig populær hvitvinsdrue, kjent blant annet fra Sancerre og New Zealand. Det er derfor ikke så overaskende at denne rosévinen vekker hvitvinsaromaer hos mange.
Det blir ikke mer rosé enn rosévin fra Provence, men flertallet syntes dette smakte som hvitvin. 50% krysset av for det, mens 40% krysset av for rosévin. Hvorfor smaker ikke verdens kanskje mest kjente og populære rosévin som rosévin?
Jeg tror noe av svaret ligger i at disse vinene er ganske forsiktige på smak. De er laget for det lette, lyse livet og maten på den franske rivieraen. Mange hvitviner er blitt mer konsentrerte og smaksrike de siste tiårene, mens mange av rosévinene fortsatt mest er sjarmerende og ukompliserte.
Oransjevin er en uoffisiell gruppe hvitviner laget på tilnærmet rødvinsmåten. Det vi si at druemosten ikke siles av like etter at druene er blitt knust. Mosten trekker da ut mye smak og aroma, og de får en farge som kan være fra intens okergul til en dyp oransjegyllen alt etter hvor lang tid denne prosessen løper.
22. juni 2016
Podkast 34. Rosévin - alt du trenger å vite
Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen?