Drikke til reinskav

Reinsdyrskav – som også blir kalt finnbiff – er viddas hurtigmat. Sødmefull drikke går godt til den fete og rike gryta.

Gryte med reinskav og poteter på benk.
Foto: Matprat / Sara Johannesen

Reinskav er Norges eldste fastfood, med lang historie. Nå seiler den tradisjonelle samiske middagsmaten opp blant de mest populære rettene i Norge.

Søtt, fett og innkokt

Reinskavgryte er en rik rett med innkokte smaker med en del sødme og fedme. Sødmen i maten får vinen til å virke mindre fruktig og litt spinklere. Hvis sødmefullt tilbehør spiller en stor rolle i viltretten din, er det godt med fyldigere og rikere viner.

Drikke til reinskav

Både vin med utviklede aromaer eller sødmefull rik frukt passer godt til denne retten. I nettbutikken kan du filtrere på vinstilen utviklet og nyansert eller krydret og sødmefull under filteret smak og aromaOransjevin med en del skallkontakt gir høstlige aromaer. Det finner man også i maten, og vinen blir en slags forlengelse av maten.

Les mer om vinstilene for rødvin

Noen raske drikketips

Rødvin

  • Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux eller Toscana
  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
  • Amarone eller ripasso fra Veneto i Italia

Hvitvin

Se etter vin i stilen krydret og fruktig.

  • Fatpreget chardonnay fra f.eks. California eller Jura
  • Oransjevin med tydelig oransjevinpreg
  • Vin med florpreg fra Jura

Les om oransjevin

Øl & sider

Øl i klosterstil er et overgjæret øl som er fruktige og ganske komplekse.

  • Dubbel eller Quadruppel
  • Rødbrunt surøl
  • Surølet kriek blir litt som tyttebærsyltetøy til
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Rødvin
  • Eplemost med solbær
  • Øl av typen Pale Ale.