Drikke til reinskav
Reinsdyrskav – som også blir kalt finnbiff – er viddas hurtigmat. Sødmefull drikke går godt til den fete og rike gryta.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Reinskav er Norges eldste fastfood, med lang historie. Nå seiler den tradisjonelle samiske middagsmaten opp blant de mest populære rettene i Norge.
Søtt, fett og innkokt
Reinskavgryte er en rik rett med innkokte smaker med en del sødme og fedme. Sødmen i maten får vinen til å virke mindre fruktig og litt spinklere. Hvis sødmefullt tilbehør spiller en stor rolle i viltretten din, er det godt med fyldigere og rikere viner.
Drikke til reinskav
Både vin med utviklede aromaer eller sødmefull rik frukt passer godt til denne retten. I nettbutikken kan du filtrere på vinstilen utviklet og nyansert eller krydret og sødmefull under filteret smak og aroma. Oransjevin med en del skallkontakt gir høstlige aromaer. Det finner man også i maten, og vinen blir en slags forlengelse av maten.
Les mer om vinstilene for rødvin
Noen raske drikketips
Rødvin
- Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux eller Toscana
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin fra Sør-Rhône; Côtes du Rhône, Vacqueyras eller Châteauneuf-du-Pape
- Amarone eller ripasso fra Veneto i Italia
Hvitvin
Se etter vin i stilen krydret og fruktig.
- Fatpreget chardonnay fra f.eks. California eller Jura
- Oransjevin med tydelig oransjevinpreg
- Vin med florpreg fra Jura
Øl & sider
Øl i klosterstil er et overgjæret øl som er fruktige og ganske komplekse.
- Dubbel eller Quadruppel
- Rødbrunt surøl
- Surølet kriek blir litt som tyttebærsyltetøy til
- Fransk sider fra Bretagne eller Normandie
Alkoholfritt
- Rødvin
- Eplemost med solbær
- Øl av typen Pale Ale.
Sist oppdatert: