Drikke til friterte torsketunger
Torsketunger er en fantastisk råvare vi får tilgang på i skreisesongen. Vi setter drikke til den nord-norsk delikatessen.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Torsketunger er en delikatesse og er vanlig husmannskost i Nord-Norge, gjerne stekt i smør, servert med råkost og remulade. De egner seg kanskje enda bedre som "fish & chips": frityrstekte tunger med friterte poteter og dillmajones.
Hva er godt å drikke til torsketunger?
Torsketungene er litt fete og smaker mer enn vanlig torsk. Det smaker mest av den friterte brødskorpen, mens majonesen bidrar med mer fett og urtepreg.
Musserende vin med preg av lagring på gjærrester, det vi kaller autolysepreg, gir aromalikhet med fritert mat. Slik vin smaker nemlig av ristet brød, gjærbakst og kjeks. Boblene og god friskhet gir kontrast i munnfølelsen. Det samme gjør øl med preg av lyst malt.
Drikketips til friterte torsketunger
Musserende vin
- Champagne eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg
- Crémant fra Burgund eller Jura i Frankrike
Hvitvin
- Vin på druen alvarinho fra Vinho Verde, Portugal
- Vin på druen treixadura, Galicia, Spania
- Hvitvin fra Bordeaux, Frankrike
Øl og sider
- Pilsner eller kellerbier
- Surøl av typen Geuze
- Norsk sider
Alkoholfritt
- Alkoholfri håndverkssider
- Lyst alkoholfritt øl, som lys lager og pils
Les ogsåPolkokkens oppskrift på friterte torsketunger med dillmajones
Les ogsåDrikke til skreimølje
Sist oppdatert: