Drikke til hummer

Sesongen er kort, og råvaren eksklusiv. Derfor er det verdt å velge vin til hummer med omhu. Her er våre beste tips uansett om du serverer hummeren naturell eller med rike sauser, i suppe eller i salat.

Gratinert hummer.
Foto: Matprat

Det er med havets kardinal som med annen mat: Tilberedning og tilbehør har mye å si for drikkevalget. Så når du skal velge vin til hummer, er det en fordel om du vet hvordan den skal serveres.

Kjøttfull og intens

I vårt kalde klima vokser hummeren langsomt og blir ekstra kjøttfull med en intens, frisk og elegant havsmak. Men den langt rimeligere kanadiske varianten er ingen dårlig erstatning.

Drikketips til hummer naturell

I norske farvann vokser hummeren sakte og blir ekstra smaksrik, og har du fått tak i en såpass eksklusiv råvare vil du nok ta vare på så mye som mulig av hummerens naturlige smak. Til hummer servert naturell passer det altså best med drikke som ikke overdøver råvaren.

Samtidig har jo hummeren større smaksrikdom og dypere aromaer enn for eksempel reker, kamskjell og sjøkreps. Derfor kan det være et poeng å gå noe opp i pris fra de aller enkleste vinene.

  • Champagne, som en blanc de blancs (ren chardonnay)
  • Hvitvin fra Burgund, Saint RomainPuligny-Montrachet eller Chablis Premier Cru
  • Hvitin på druen chenin blanc fra Anjou eller Saumur i Loire, Frankrike
  • Øl: Lyst og leskende øl som lys lager, blonde, elelr saison
  • Alkoholfritt: Musserende vin eller et lyst akoholfritt øl

Drikketips til grillet eller gratinert hummer med rike sauser

Serverer du hummeren med for eksempel smørsaus eller en rik saus kokt på kraft fra hummerskallet, blir retten mer smaksrik og kraftig. Og da kan det være et poeng å finne drikke som har mer kropp, fylde og aromarikdom. Det samme gjelder hummersuppe eller bisque.

Grillet hummer gir smak som minner om karamellisering og røyk, og servert med smør begynner dette å likne på aromaene vi finner i en fatlagret hvitvin av druen Chardonnay.

Gratinering øker smaksintensiteten i råvaren, og dermed kan vi gjerne gå opp et hakk i friskhet og konsentrasjon når vi velger drikke: 

  • Autolysepreget champagne, gjerne fatgjæret og vellagret
  • Hvitvin på druen chardonnay som Chablis Grand Cru, Meursault, Pouilly-Fuissé eller tilsvarende fra USA eller Australia
  • Hvitvin på druen chenin blanc fra Savennières i Loire
  • Hvitvin på druen grüner veltliner fra Østerrike 
  • Øl: Ønsker du en kontrast til rik og feit smørsaus, kan du prøve en surøl som geuze. Lyst øl som blonde og saison passer også bra til. 
  • Alkoholfritt: Håndverkssider eller et øl med noe maltsødme, som en Pale ale.

Les ogsåOppskrift på hummerbisque

Skål med hummersuppe og hummerkjøtt.

Skalldyrfat med hummer

I motsatt ende av skalaen for smaksintensitet finner vi hummer som serveres kjølig på et skalldyrfat.

Til skalldyrfatet er det fint med en vin som fungerer som et «minste felles multiplum» og ikke overdøver aromaene i noen av skalldyrene.

  • Hvitvin fra Chablis og Muscadet fra Frankrike er klassiske valg til skalldyrfatet.
  • Hvitvin på druen grüner veltliner fra Østerrike byr på både friskhet og passe fylde.
  • Musserende vin, for eksempel en slank cremant fra Burgund eller Jura i Frankrike