Drikke til lammeskank
Mørt kjøtt og rik munnfølelse passer til utviklet vin med struktur.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Hva påvirker drikkevalget?
Lammeskank har mye kollagen fra sener og bein, men forvandlingen fra seige muskler til mykt kjøtt er nesten magisk! Kjøttet får en glatt og litt seig munnfølelse. Innkokt kraft og kjøtt gir karamellisert aroma og intensitet til retten, mens løk eller rotgrønnsaker bidrar med sødme. Bruker du tomat blir det mer umami.
Hva er det godt å drikke til lammeskank?
Som de fleste andre langtidskokte retter er dette er brun rett som passer til vin med utvikling, altså vinstilen utviklet og nyansert. Øl med preg av en del karamellisert malt passer også.
Ferskere viner kan bidra med mer kontrast til retten om du vil ha livlighet i stedet for å bygge opp under den innkokte kjøttsmaken. Til den seige munnfølelsen fra kollagen kan en del snerp i vinen virke som en rensende kontrast. Det samme gjelder bitterhet fra humle i øl.
Les om de fire matfargene og hva vi mener med brun mat
Raske drikketips
Rødvin
Velg vinstilene utviklet og nyansert, fast og fruktig eller krydret og sødmefull.
- Vin fra områdene Gattinara, Barolo, Barbaresco, Ghemme eller Carema i Italia
- Chianti classico riserva eller Taurasi fra Italia
- Utviklet vin fra områdene Navarra, Rioja eller Priorat i Spania
- Utviklet vin fra områdene Douro e Porto, Dão eller Colares
- Druen xinomavro fra Hellas
Les om vinstilene for rødvin
Hvitvin
- Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt
- Hvitvin lagret på amfora
- Vinstilen utviklet og nyansert fra Spania eller Libanon
Les om vinstilene for hvitvin
Øl og sider
- Brown ale eller bokkøl
- Belgisk dubbel
- Tradisjonell IPA eller pale ale om du liker bitterhet
- Rødt eller brunt flamsk øl om du liker det syrlig
- Sider fra Normandie eller Calvados i Frankrike eller annen sider med en del bitterhet
Alkoholfritt
- Alkoholfritt øl med karamellisert maltpreg
- Alkoholfri sider
- Eplemost
Sist oppdatert: