Drikke til pasta amatriciana

Denne pastaretten fra den lille landsbyen Amatrice, helt nord i Lazio, er en klassiker i den evige by, Roma.

Tallerken på rød- og hvitrutete duk med pasta amatriciana med tomatsaus og guanciale og revet ost.
Foto: Tommy Andresen

I tillegg til solmodne tomater inneholder den smaksbomben guanciale – saltet, krydret og speket svinekjake. Pecorino er en salt og litt lagret sauemelkost pakket med umami.

Umami setter grunntonen

Retten er mer enn noe annet dominert av smaken av moden og innkokt tomat. Grunnsmakene salt og umami setter grunntonen. Salt guanciale er små, sprø innslag i den ellers myke retten. Pepper og peccorino gir dybde til aromabildet, og det er en fin varme fra chilien.

Drikketips til amatriciana

Dette handler mye om å la vinen overleve. Den tydelige umamien og chilien stripper vinene for mye frukt og nyanser. Rødvin forsterker en del av smaken i retten og gir den mer dybde. Hvitvin er mer leskende og sommerlig. Oransjevin er mer robust og beholder sine gode egenskaper også sammen med maten.

Rødvin

  • Ung og fruktig vin på druen xynomavro fra Hellas
  • Chianti classico fra Toscana

Hvitvin

  • Vin på druen riesling fra Alsace
  • Oransjevin på druen trebbiano av god kvalitet fra Sicilia eller Toscana

Alkoholfritt

  • Bringebærlimonade
  • Musserende rosévin uten alkohol

Les ogsåOppskrift på pasta amatriciana

Tallerken på rød- og hvitrutete duk med pasta amatriciana med tomatsaus og guanciale og revet ost.