Drikke til ribbe
Sødmefullt tilbehør til juleribba eller svinesteika smaker godt sammen med fruktige smaker i glasset.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Ribbemiddagen er sammensatt, fet og sødmefull
Det er mange forskjellige smaker og aromaer på en ribbetallerken; karamelliserte stekearomaer fra svor og saus, og krydder i medisterkaker og surkål. Annet tilbehør er gjerne tørket, bakt eller syltet frukt. Svinekjøttet i seg selv har en del fett, men det er sødmen fra tilbehøret som påvirker drikkevalget mest.
Hva er godt å drikke til ribbe?
Sødmen fra rødkål, surkål, svisker og epler kan få vinen til å virke syrligere og skrinnere til juleribba. Derfor er tydelig fruktighet i drikken en god huskeregel for å finne godt ribbefølge.
Til den fete maten er det ekstra godt og livlig med en del syrlighet i drikken. Det er lettere å få til gode kombinasjoner med hvitvin eller øl, enn med rødvin. Men ingen regler uten unntak.
Drikketips
Hvitvin
Velg vinstilen saftig og frisk
- Vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland eller Alsace i Frankrike
- Fat- og bermelagret vin på druen albarinho, Spania
- Vin på druen chenin Blanc, Sør-Afrika eller Loire i Frankrike
Rødvin
Velg vinstilene fyldig og saftig eller utviklet og nyansert
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin fra Bekaa dalen, Libanon
- Vin på druen pinot noir, California
Øl og sider
- Pils, tysk, tjekkisk.
- Lyst klosterøl
- Norsk lyst juleøl
- Norsk eller engelsk håndverkssider
Alkoholfritt
- Norsk eplemost
- Alkoholfri sider
- Lyst juleøl
Brennevin
- Lysebrun karvepreget akevitt, Norge
- Eplebrennevinet Calvados, Frankrike
Vinmonopolets podkast 220. Drikke til ribbe
Sist oppdatert: