Drikke til ribbe

Sødmefullt tilbehør til juleribba eller svinesteika smaker godt sammen med fruktige smaker i glasset.

Tallerken med ribbe, pølser, rødkål og medisterkaker på et bord ed julepynt.
Foto: Tommy Andresen

Ribbemiddagen er sammensatt, fet og sødmefull

Det er mange forskjellige smaker og aromaer på en ribbetallerken; karamelliserte stekearomaer fra svor og saus, og krydder i medisterkaker og surkål. Annet tilbehør er gjerne tørket, bakt eller syltet frukt. Svinekjøttet i seg selv har en del fett, men det er sødmen fra tilbehøret som påvirker drikkevalget mest.

Hva er godt å drikke til ribbe?

Sødmen fra rødkål, surkål, svisker og epler kan få vinen til å virke syrligere og skrinnere til juleribba. Derfor er tydelig fruktighet i drikken en god huskeregel for å finne godt ribbefølge.

Til den fete maten er det ekstra godt og livlig med en del syrlighet i drikken. Det er lettere å få til gode kombinasjoner med hvitvin eller øl, enn med rødvin. Men ingen regler uten unntak.

Drikketips

Hvitvin

Velg vinstilen saftig og frisk

  • Vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland eller Alsace i Frankrike
  • Fat- og bermelagret vin på druen albarinho, Spania
  • Vin på druen chenin Blanc, Sør-Afrika eller Loire i Frankrike

Les om vinstilene for hvitvin

Rødvin

Velg vinstilene fyldig og saftig eller utviklet og nyansert

  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Vin fra Bekaa dalen, Libanon
  • Vin på druen pinot noir, California

Les om vinstilene for rødvin

Øl og sider

  • Pils, tysk, tjekkisk.
  • Lyst klosterøl
  • Norsk lyst juleøl
  • Norsk eller engelsk håndverkssider

Les om juleøl

Alkoholfritt

  • Norsk eplemost
  • Alkoholfri sider
  • Lyst juleøl

Brennevin

  • Lysebrun karvepreget akevitt, Norge
  • Eplebrennevinet Calvados, Frankrike

Vinmonopolets podkast 220. Drikke til ribbe