Drikke til taco

Tacofredag har blitt en del av norsk matkultur. Den sterke kryddermiksen krever robuste smaker i drikkevalget.

Tacolefser med kjøtt på trefjøl.
Foto: Getty Images

Taco smaker sterkt, rått og krydret

Det er spesielt to ting som utgjør smaken av taco. Det ene er kryddermiksen. Den er både salt og rik på umami. Dette «stjeler» en del frukt i drikken, spesielt i vin, utvisker nyanser og demper friskheten. Den sterke sausen forsterker dette.

Det andre det er viktig å tenke på er de ferske og rå grønnsakene. Det kan få en rødvin til å virke litt vel stram.

Drikke med robust smak

Øl tåler mer en annen drikke. Ølet mister ikke smak og det blir ikke usmak. Her funker det både med lys øl som pils og ale, og de med mer smak og noe sødme.

Det er lettere å treffe riktig med hvitvin enn rødvin. Fruktighet og friskhet er det grunnleggende. Det gjelder også for valget av rødvin, kombinert med solmoden fruktighet.

Noen raske drikketips

Øl & sider

  • Lys lager
  • Lys ale eller pale ale
  • Surøl av typen rødt flamsk
  • Fruktig sider fra Norge

Hvitvin

Vinstil: Saftig og frisk

  • Vin på druen riesling fra Tyskland eller Østerrike
  • Vin på druen chenin Blanc fra Sør-Afrika eller Loire
  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt

Les om vinstilene for hvitvin

Rødvin

Vinstil: Frisk og fruktig

  • Vin på druen pinot Noir fra Australia eller Chile
  • Vin på druen barbera fra Piemonte i Italia
  • Vin på druen gamay fra Burgund i Frankrike

Les om vinstilene for rødvin

Alkoholfritt

  • Alkoholfri pils
  • Alkoholfri sider
  • Eplemost

Les ogsåOppskrift på fisketaco

Bord med serviett og tallerken med tacolefse med guacamole og fritert fisk, glass med vann og skåler med salsa og lime.

Les ogsåDrikke til ceviche

Tallerken med lakseceviche, agurk, chili, søtpotet, koriander og chili