Vin fra Colares

Rett vest for Lisboa finner du Colares. Her ligger feriehusene på rad og rekke med utsikt over Atlanterhavet. Det var turismen som vant, men vinplantene var her først. En gang var Colares et område som produserte mye vin. Nå er det en skygge av seg selv.

Landsby på klippe ved sjøen.
Foto: Getty Images

Fakta om Colares

Hvor: Nord-vest for Lisboa, Portugal er Europas vestligste fastlandspunkt.
Vinmarksareal: 2000 hektar.
Produksjon: 200 hektoliter.
Viktigste druer: Malvasia de Colares og ramisco.
Kjent for: Særegne viner fra upodede vinplanter som vokser i sanda et steinkast fra Atlanterhavet. Vinområdet Colares var det første bordvinsområde i Portugal som fikk sin egen appellasjon – i 1908.

Gamle vinplanter med havutsikt

Vi befinner oss så langt vest man kommer på fastlandet i Europa. Her er det kjølig og det er mye tåke og vind, det gjør at vinplantene får en lengre vekstsesong. Det er klimaet som skaper colares, gir friskhetene til vinene og lagringskapasiteten. Her vokser den blå druen ramisco og den grønne druen malvasia de Colares på sine egne røtter i sandholdig jordsmonn veldig nært havet. Noen av plantene er over 140 år gamle!

Vinene fra Colares har overlevd til tross for utallige angrep utenfra, og igno­­ranse innenfra. Først ble den gamle vinen – som kan spores tilbake til romerne – redningen da ­Portugals vinmarker, som ellers i Europa, ble angrepet av vinlusen phylloxera mot slutten av 1800-tallet. Lusen som tok livet av vinplantene ellers på kontinentet, trivdes nemlig ikke i sand, var dermed beskyttet. Populariteten for de slanke og delikate vinene steg voldsomt.

Gullalderen

I gullalderen på 1940- og 1950-tallet var det 550 dyrkere av druer i Colares. Produksjonen var på over én million liter. Vinmarksarealet var på hele 1100 hektar. Men utbyggingen av ferieboliger utenfor Lisboa ved populære feriesteder som Colares, Sintra og Cascais gjorde at 90 prosent av vinmarkene forsvant på 60- og 70-tallet. Landprisene økte, og ble mye mer innbringende for bøndene enn druedyrking.

Vanskelige dyrkingsforhold samt en økende grad av urbanisering har redusert vinmarksarealet betraktelig. På «sitt verste» var det nede i 14 ha, men har nå heldigvis kommet opp igjen på rundt 26 ha. Til sammenlikning er vinmarken Clos de Vougeot i Burgund alene 50 ha.

Colares er særegne viner fra et helt spesielt sted. Systemet med et kooperativ som laget all vinen, som så ble solgt videre for lagring og tapping, ble opprettet i 1931 for å sikre at det ikke ble laget falsk colares. Slik er det ikke lenger, loven om kooperativer ble opphevet i 1994, men kooperativet står nå for omtrent halvparten av produksjonen.

Vinranker som vokser i sanda i Colares.
Foto: Getty Images

Druene i Colares

De viktigste druesortene i Colares er de lokale druene ramisco og malvasia. Malvasia er egentlig en fellesbetegnelse på en hel familie som rommer en hel haug med ulike varianter som alle heter malvasia et-eller-annet. Mest kjent er kanskje søt madeira, Malmsey, som er er laget på malvasia.

Malvasia de Colares er en stedegen drue og genetisk forskjellig fra andre malvasia. De hvite Colares-vinene må inneholde minst 80 % malvasia. De er svært lagringsdyktige og kan utvikle kompleksitet med alder.

Malvasia-druen kan gi litt fete og florale hvitviner, men vinene fra Colares er slanke og mineralske og smaker av salt sjø, ikke helt ulikt vin fra Azorene, Chablis og Santorini.

Lang fatlagring

Den blå druen ramisco har små druer med tykt skall som gir mye tanniner. I tillegg har druen høy syre. Vinene trenger tid for å modnes og slippes helst ikke på markedet før den har ligget flere år i produsentens kjeller. At vinene kan være ganske så utilgjengelige som unge er noe av grunnen til at rød colares ligger så lenge på store og gamle fat fra Brasil.

Mens vinen ligger der blir den rundere og mer kompleks. Du vil få en vin som smaker kirsebær, balsam og hint av noe jordlig og urteaktig.

Colares til mat

De røde vinene, med høy syre og mye tannin kan vinene ligne de fra Barolo på druen nebbiolo.er flotte viner til retter med lam eller kje. De hvite vinene med fantastisk syre og en saltaktig mineralitet er flott til vårens skalldyrplatå, lokalt serveres den til Amêijoas à Bulhão Pato, en lokal spesialitet med hjerteskjell eller vongole. Vår fagavdeling for mat og drikke har hat spesielt god erfaring med hvit colares til grillet kongekrabbe.

Polkokkens oppskriftGrillet kongekrabbe med urtesmør

bord med grillet kongekrabbe, grillet salat, sitron og urtesmør
kart overPortugal.

Informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på vår nettside.

Informasjonskapslene har ulike formål: noen er nødvendige, mens andre er funksjonelle eller brukes til analyse.

Besøk vår informasjonsside for mer detaljer, eller finn lenken i bunnen av nettsiden.