Hvorfor har vi egentlig et Vinmonopol?

Det er en klar sammenheng mellom totalkonsumet av alkohol i befolkningen og omfanget av helseskader og sosiale problemer som følge av alkoholbruk. Det er derfor god helsepolitikk å holde alkoholkonsumet så lavt som mulig.

illustrasjon.
Foto: Bjørn Brochman

Vinmonopolet er ikke bare en butikk. Vi er et av de viktigste alkoholpolitiske virkemidlene i landet vårt og skal sikre et ansvarlig salg av alkohol. I 2023 publiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) en artikkel om at Norge, sammen med de andre nordiske landene, har det laveste alkoholkonsumet i Europa. Fellesnevneren for landene med lavest forbruk er at alkohol behandles strengere enn andre varer. WHO trekker fram tre grunner til at vi lykkes – forbud eller restriksjoner mot markedsføring, skatter og avgifter, og begrenset tilgjengelighet. De nordiske monopolordningene brukes som eksempler på alkoholpolitikk som virker.

Ansvarlig salg

I Norge er støtten til vinmonopolordningen sterk. Den har bred oppslutning i befolkningen, i de politiske partiene, i bransjen og hos organisasjonene som jobber på alkoholfeltet. I Vinmonopolet oppfordrer vi ikke til mersalg, og vi prøver ikke å selge deg mer enn du hadde tenkt å kjøpe. I stedet jobber vi aktivt med ansvarlig salg og holdningsskapende arbeid. Vi tar et særlig ansvar overfor de yngre kundene våre, og alderskontroll er en del av den ansvarligheten vi praktiserer hver eneste dag. I 2023 hadde vi nær 40 millioner kunder, og sjekket alderen til rundt 4,4 millioner av dem.

Opplæring og kunnskap

Opplæring er en bærebjelke i Vinmonopolet. Motiverte og faglig dyktige medarbeidere er nøkkelen til Vinmonopolets kundeservice, gode omdømme og ivaretagelse av vårt alkoholpolitiske oppdrag.

I Vinmonopolet vet vi at vi må gjøre oss fortjent til tillit i hvert eneste kundemøte, og tilpasse oss en utvikling der mange av kundene våre kommer til oss med mye faglig kunnskap og interesse. Derfor jobber vi hele tiden med å utvikle oss.

Gjennom vår kunnskap og kompetanse bidrar Vinmonopolet også til bygge god drikkekultur, med mat og vin i kombinasjon, og objektiv, faglig informasjon om varene vi selger.

Verdens beste vareutvalg tilgjengelig over hele Norge

Det kan kanskje virke som et paradoks at en virksomhet som skal begrense skadevirkningene av alkohol har et av verdens største og bredeste vareutvalg. Men det har vi altså. Mer enn 35 000 produkter er tilgjengelig for bestilling og henting på hvilket som helst pol i hele landet, og gir dermed nordmenn tilgang på kvalitetsvarer fra hele verden uavhengig av hvor de bor.

I 2023 åpnet vi fire nye butikker og nær 98 prosent av befolkningen bor nå i en kommune med pol, eller mindre enn 30 km fra nærmeste pol. For ytterligere å forbedre tilgjengeligheten og forenkle handlereisen for kundene, jobber vi kontinuerlig for å utvikle de digitale kanalene våre.

Vinmonopolet er god økonomi, også for kunden

Som statlig monopol er Vinmonopolet storinnkjøper av vin på vegne av folket. Det gir oss stordriftsfordeler, og gjør at vi kan oppnå bedre innkjøpspris enn andre mindre innkjøpere. Vi har ingen privatøkonomiske incentiver. Derfor har vi lav avanse. Og våre lave driftsmarginer tvinger oss til å kontinuerlig jobbe for å sikre en kostnadseffektiv drift. Alt dette kommer kundene våre til gode.

Internasjonal pådriver på bærekraft

I forlengelsen av vår rolle med ansvarlig salg av alkohol, er vi opptatt av at produktene vi selger er produsert under anstendige arbeidsforhold, på en måte som ivaretar klima og miljø. Vi jobber aktivt for å minske vårt klimafotavtrykk, både i egen virksomhet og i verdikjeden.

De største utslippene våre kommer fra verdikjeden, særlig fra produksjon av emballasje. Her har Vinmonopolet en viktig pådriverrolle. Sammen med de andre nordiske alkoholmonopolene er vi en av - om ikke verdens største innkjøper av alkoholholdige drikkevarer - og kan virkelig gjøre en forskjell globalt! I 2023 gikk vi et skritt videre og utredet krav til klimasmart emballasje på all stillevin i det eksisterende sortimentet med utsalgspris under 250 kroner. Kravet trer i kraft våren 2024, med virkning fra januar 2026.

En ordning å være stolt av

Vinmonopolet har vært Norges viktigste alkoholpolitiske virkemiddel siden 1922. At Vinmonopolet ble etablert og fortsatt eksisterer, er et resultat av modige politiske valg og forpliktelser over tid. Vi skal fortsette å være levende opptatt av kunnskap og kundeservice med mål om å hele tiden overgå folks forventning. Så skal vi fortsette med det aller viktigste, nemlig å selge alkohol med ansvar – ansvar for de som produserer varene våre, ansvar for klima og miljø, og ansvar for å begrense alkoholens skadevirkninger – for samfunnet og den enkelte!

Informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på vår nettside.

Informasjonskapslene har ulike formål: noen er nødvendige, mens andre er funksjonelle eller brukes til analyse.

Besøk vår informasjonsside for mer detaljer, eller finn lenken i bunnen av nettsiden.