Iskrem med sukkertare og søl, yuzugele og misokaramell

Bli inspirert Vinbladets matsak om tang. Her finner du oppskrift og drikketips til smaken av havet.

tallerken med dessert av tangiskrem og financierekake.
Foto: Tommy Andresen

Tydelig aroma fra tang

Desserten er sammensatt og spennende. Den er søt og har et stort spenn mellom de ulike bestanddelene. Karamellen dominerer en del, og yuzugeleen er en forfriskende kontrast. Isen har en tydelig aroma fra tangen som vi ønsker å bevare og ikke overdøve med drikkevalget.

Drikke til tangiskrem

Det er to veier å gå når man skal sette drikke til denne retten. Enten fortsetter drikken det friske og fruktige fra yuzugeleen, eller så fortsetter den det dype og ristede fra karamell og kake. Uansett blir det viktig å finne drikke med den riktige balansen mellom syre og sødme.

Frisk og fruktig

Det finnes gode dessertviner fra Tokaj i Ungarn. Vi har spesielt gode erfaringer med Tokaji Szamorodni Edes, som er en litt lettere variant enn den søtere Aszu-stilen. Det er en sammensatt og kompleks vin som fortsetter aromaene fra yuzugeleen, og blir som et ekstra krydder til retten.

Karamell og kake

Italiensk Vin Santo har karamelliserte aromaer og nok friskhet til å møte aromaene, sødmen og syrligheten i maten. Også en god kopp kaffe i en syrlig og fruktig stil, gjerne fra Etiopia, kan være et godt følge til desserten. Kontrasten i temperatur gir en fin effekt, og ulikt annen dessertdrikke trenger ikke kaffen være like søt som desserten for å gi en god kombinasjon.

Vil du vite mer om tang og få inspirasjon til bruk av tang i mat, sjekk gjerne ut vår podcast.

Hør podcasten om tang i mat her

Iskrem med sukkertare og søl, yuzugele, misokaramell, krumler og brunet smørfinancier

Porsjoner: 4

Iskrem

  • 250 g fløte
  • 250 g melk
  • 60 g sukker
  • 2 ts pulver av knust søl og sukkertare*
  • 5 eggeplommer
  • 1 gelatinplate, løst opp i kaldt vann

Varm opp melk og fløte med sukker og tilsett tangen. La dette trekke til ca. 75 grader før eggeplommene piskes inn med en visp. Varm opp til 85 grader mens du rører konstant i bunnen med en slikkepott. Pass på at blandingen ikke overstiger 92 grader, da blir det eggerøre. Når massen har tyknet, siler du den over i en bolle og lar den kjøle ned. Rør inn gelatin, og frys i en ismaskin.

*Tang som søl (dulce) og sukkertare kan du høste selv og tørke, eller kjøpe ferdig tørket.

Financier

  • 120 g brunet smør
  • 90 g eggehvite
  • 120 g siktet melis
  • 80 g fint mandelmel
  • 60 g siktet hvetemel

Sett ovnen på 230 grader varmluft. Bland alle ingrediensene sammen med en visp til en jevn, tykk røre. Kaken kan stekes i hvilken form som helst, men det er viktig at formen er godt smurt inn først. Skal den stekes med en gang, kan røren stå ute. Romtemperert røre er lettere å håndtere. Fyll opp formene, men ikke altfor mye, da kaken vil heve noe. Avhengig av størrelse på formen stekes kakene i 12–15 minutter. De sprekker opp på toppen og er ferdige når de er mørkt gyllenbrune med litt mørke kanter. Kjøl ned og ta ut av formen.

Yuzugele

  • 200 g yuzusake
  • 30 g sukker
  • 2 g agar-agar

Kok opp og tilsett agar-agar. La det koke i ca. 3 minutter før det kjøles ned i kjøleskap. Kjør opp i en blender og press gjennom en finmasket sil for å unngå klumper. Ha over på sprøytepose.

Misokaramell

  • 200 g sukker
  • 1,5 dl fløte
  • 3 ss smør
  • 3 ss misopasta
  • litt sitronsaft

Ha sukker i en kjele og varm opp på middels varme sammen med sitronsaften. Når karamellen er blitt mørkebrun knekk, har du i fløten og skrur ned platen, men la den koke noen minutter mens du rører. Ta av platen og rør inn smør og miso. Pass på å røre i den innimellom mens den kjøler seg ned til romtemperatur. Hell over i en sprøyteflaske eller pose.

Krumler

  • 50 g brunt sukker
  • 15 mariekjeks eller liknende
  • 50 g smør

Rist kjeksen i ovnen til den blir litt brunet, ca. 6 minutter på 200 grader. Smelt smøret og ha i sukkeret. Når det har samlet seg til en masse, knuser du i kjeksene. Kjøl ned og knus alt i en foodprosessor.

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag