Langtidsstekt kjebog med gremolata og kremet polenta
Denne retten har mild smak av kje, med preg av grønne urter og sitrusskall, grillede grønsaker og en deilig kremet polenta.
Tekst: Niclas LundmarkOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Norske fjell er fulle av melkegeiter. Men hva skjer med geitebukkene? På hundre år har geitebestanden i Norge gått fra 300 000 til 60 000 dyr. Hvert år destrueres 30 000 kje i mangel på etterspørsel etter kjøtt. Men noe er i ferd med å skje. Kjeet er på vei tilbake til middagsbordet. Og godt er det, for smaken er fantastisk!
Les ogsåDrikke til kje med gremolata
Langtidsstekt kjebog med gremolata av ramsløk, grillede grønnsaker og kremet polenta
Porsjoner: 3-4
Kje
- 2-3 mellomstore boger av kje
- 3 stk rødløk delt i fire
- 1 stk hvitløk
- ½ flaske hvitvin
- 1 bunt salvie
- salt
- pepper
Gremolata
- 1 dl olivenolje
- 1 stk sitron, både finrevet skall og saften skal med
- 1 bunt finhakket bladpersille
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 1 neve finhakket fersk basilikum
- 1 neve finhakket fersk ramsløk (ev. 1 ts. Ramsløkpure)
- salt
- pepper
Grilla grønnsaker
- 2 stk små squash delt i skiver
- 1 liten bunt asparges
- 1 liten radicchio rosso delt i fire båter
- 2 stk spiss paprika delt i to på langs
- 1 liten aubergine delt i skiver
- olivenolje
- salt
- pepper
Polenta
- 3 dl polentagryn
- 1,2 liter vann
- 200 g revet parmesan
- 100 g smør
- 1 liten neve fersk oregano
- salt
Sett ovnen på 80 grader. Gni kjøttet inn med salt og pepper, del opp fedd med hvitløk, løk, urter og legg sammen med kjøttet i en langpanne. Hell over vin og legg på folie i ca. 8-10 timer.
Når kjøttet er klart har du væsken over i en kjele og tar vare på sjyen til servering. Kjøttet brunes opp igjen på grillelementet i ovnen 15-20 minutt på høy varme rett før servering. Kan også gjøres ferdig på grillen hvis du ønsker det.
Gremolata blandes sammen og settes til side.
Kok opp halvparten av vannet med polentaen og rør ofte. Dette skal kokes på svak varme fordi det svir seg lett i bunnen. Bruk gjerne et lokk. Spe med vann etterhvert. Når polentaen begynner å bli mør etter ca. 30 min, smaker du til med salt, parmesan og smør, ev. spe med mer vann hvis du trenger. De skal være en kremet masse. Tilsett grovhakket oregano på slutten.
Grønnsakene saltes og pepres. Husk å ta av det nederste på aspargesen, pensle med olje og grill til det er en tydelig stekeflate (grillskorpe) på begge sider. Kan settes til side og varmes opp igjen ved servering, eller grilles rett før.
Sist oppdatert: