Griseøresalat fra Thailand
De nye anbefalingene sier at vi bør spise mindre kjøtt. Men hvis vi først spiser kjøtt, bør vi bruke hele dyret. Her får du oppskrifter og drikketips.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
De fleste ingrediensene du trenger til denne oppskriften er ganske greie å finne, i alle fall om du bor i nærheten av en asiatisk matbutikk. Selv vanlige dagligvarekjeder har etter hvert et brukbart utvalg.
Sterkt, syrlig og aromatisk
Griseørene er myke med en hard, sprø kjerne og smaker mildt av svinekjøtt. Salaten er ganske chilisterk og både syrlig, salt og aromatisk.
Hva er god drikke til grisører?
En krevende rett å sette vin til, da mye chili kan strippe det meste av vin for frukt og nyanser. Drikken skal først og fremst overleve chilien og bør ha omtrent samme syrenivå som salaten.
Både hvitvin på riesling og eplesider har fruktighet som passer godt til de ferske aromaene i maten. De har nok syre og gjerne en behagelig sødme som tar spissen av chilistyrken.
Humlepregede aromatiske øl blir litt dempet sammen med den aromatiske maten.
Raske drikketips
- Hvitvin på druetypen riesling i feinherbstil (halvtørr) fra Tyskland
Pet nat sider fra Norge - Ølstilen cold IPA en slags hybrid mellom IPA og pils
- Alkoholfri kombucha eller sitronbrus av topp kvalitet er et fruktig og leskende valg
Thailandsk griseøresalat
Porsjoner: 5-6
- 3 griseører
- 1 liten agurk, uten skall og kjerner, snittet
- 3 bird’s eye chili, finsnittet
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 dl fiskesaus
- 10 cherrytomater, delt i fire
- 3-4 lime, saften av
- 30 g peanøtter, knust kan sløyfes
- 2 stilker stangselleri, skrelt og snittet
- 1 liten neve koriander, grovkuttet
- 1 liten neve fersk mynte, hele blader
- 1 liten neve thaibasilikum, hele blader
- 1 liten rødløk, finsnittet
- 2 liter vann
- 1 dl eddik
- 3 ss salt
Kok opp vann med eddik og salt og ha i ørene. De skal trekke 25–30 minutter og fortsatt være litt faste. Ta dem ut av kokevannet og la dem kjøle seg ned før de finsnittes. Det skal være litt konsistens, og de skal derfor ikke kokes for lenge, men det er viktig at de kuttes i veldig tynne strimler. Bland opp salaten med alle ingrediensene 5–10 minutter før servering, og strø over peanøttene.
Først publisert i Vinbladet 2023-3 (pdf, 3.5 MB)Sist oppdatert: