Umamismør
Umamismøret har mange bruksområder – på en saftig biff, til grillet fisk eller i bakt potet.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og varefaglig rådgiver
Smøret er en lavfrekvent smaksbombe pakket med både syre, salt og umami. Dype, intense aromaer av parmesan og sopp dominerer smaken. Kjøttet spiller andrefiolin i dette basstunge smaksbildet.
Umamismøret har mange bruksområder – på en saftig biff, til grillet fisk, som breiflabb og steinbit, til alt av lyst kjøtt, som svin, kylling og kalkun, på brødskiva, til gratinering av snegler eller kamskjell eller i en bakt potet eller til pasta.
Les ogsåDrikke til biff
Umamismør
Porsjoner: Smøret holder til mange porsjoner, eventuelle rester kan også fryses ned.
- 20 g tørket steinsopp
- 75 g parmesan, finrevet
- ½ glass ansjos
- saften av ½ sitron
- 2 ss sherryeddik
- 250 g smør, temperert
- 1 stort hvitløksfedd
- salt og pepper
Ha steinsoppen i en blender og kjør den i 2–3 minutter til soppen blir pulverisert. Ha pulveret i en bolle sammen med smøret. Kjør så ansjos, sitronsaft, hvitløk og sherryeddik i blenderen til en helt glatt blanding.
Hell blandingen i bollen med smøret og steinsoppen og ha i parmesanen. Pisk blandingen i en kjøkkenmaskin til den blir helt glatt og luftig.
Smøret kan oppbevares i bollen eller i en sprøytepose på benken til det skal brukes.
Først publisert i Vinbladet 2022-2 (pdf, 5.0 MB)Sist oppdatert: