Umamismør

Umamismøret har mange bruksområder – på en saftig biff, til grillet fisk eller i bakt potet.

skål med umamismør og parmesan ansjos, sitron og steinsopp.
Foto: Tommy Andresen

Smøret er en lavfrekvent smaksbombe pakket med både syre, salt og umami. Dype, intense aromaer av parmesan og sopp dominerer smaken. Kjøttet spiller andrefiolin i dette basstunge smaksbildet.

Umamismøret har mange bruksområder – på en saftig biff, til grillet fisk, som breiflabb og steinbit, til alt av lyst kjøtt, som svin, kylling og kalkun, på brødskiva, til gratinering av snegler eller kamskjell eller i en bakt potet eller til pasta.

Les ogsåDrikke til biff

Tre stykker rå entrecote med saltdryss.

Umamismør

Porsjoner: Smøret holder til mange porsjoner, eventuelle rester kan også fryses ned.

  • 20 g tørket steinsopp
  • 75 g parmesan, finrevet
  • ½ glass ansjos
  • saften av ½ sitron
  • 2 ss sherryeddik
  • 250 g smør, temperert
  • 1 stort hvitløksfedd
  • salt og pepper

Ha steinsoppen i en blender og kjør den i 2–3 minutter til soppen blir pulverisert. Ha pulveret i en bolle sammen med smøret. Kjør så ansjos, sitronsaft, hvitløk og sherryeddik i blenderen til en helt glatt blanding.

Hell blandingen i bollen med smøret og steinsoppen og ha i parmesanen. Pisk blandingen i en kjøkkenmaskin til den blir helt glatt og luftig.

Smøret kan oppbevares i bollen eller i en sprøytepose på benken til det skal brukes.

fat med grillet kjøtt umamismør og bakte tomater
Foto: Tommy Andresen