Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, senior produktsjefer i Vinmonopolet
Vinter og vår
I starten av året var februar en unormalt varm måned. Med tanke på de foregående årenes tidlige vår fryktet mange at det ble nok et slikt år. Mars, april og mai skulle derimot bli kalde. Til dels svært kalde. April var i mange av Tysklands vinregioner den kaldeste på 40 år. Dette forsinket veksten, som lå opptil 3 uker etter gjennomsnittet.
Høyere temperaturer kom ikke før i juni. Blomstringen skjedde i slutten av juni. Varme og høy luftfuktighet i juli førte til problemer med peronospora og krevde stor arbeidsinnsats i vinmarken. Sommeren fortsatte slik, varm og fuktig med stort behov for oppbinding for å sikre ventilering av druene. Behovet for vinmarksarbeidere gjennom vekstsesongen eksploderte.
Tragedien i Ahr
14. og 15. juli kom det katastrofale nedbørsmengder i vinregionene sørvest i Tyskland. De fleste ble rammet i noe grad, men det var Ahr som ble rammet av den store tragedien. Mer enn 220 mennesker ble drept da de enorme vannmassene oversvømte og ødela de fleste landsbyene langs Ahrelven. Mange av regionens vingårder ble hardt rammet. Alt av inventar og vin i kjelleren gikk tapt og mange måtte rive flere hundre år gamle driftsbygninger. Paradoksalt i denne store tragedien, så klarte Ahrs vinmarker seg stort sett fint.
Perfekt høstvær
Etter alle disse ekstreme opplevelsene, så skulle august og september bli perfekt for vindruene. Stabilt vær med varme dager og tempererte netter gav druene mulighet til en jevn og flott modning frem til oktober. Innhøstningen ble langvarig og ble avsluttet med gode forhold for eiswein i desember. Uken før jul kunne tyske vinbønder høste eiswein i alle av landets 13 vinregioner, noe som er svært uvanlig.
Årgang 2021 i flaske
Vinene i årgang 2021 er i en klassisk stil. Vinen er markant syrligere og slankere enn foregående år med lavere alkohol. Intensiteten er høy og frukten aromatisk og ren etter den flotte høsten. Det er lite botrytis i årgangen og produksjonen av de edelsøte variantene er begrenset. Derimot ble det som nevnt produsert gode mengder med eiswein.
Årgangen har splittet vinjournalistene. Enkelte mener 2021 er den beste årgangen de har sett og at den har gitt viner med stort lagringspotensiale. Andre mener vinene er for slanke og krevende. De beste vinene er friske, har høy intensitet og klar frukt og er matvennlige viner.