Swartland
Swartland er et district i regionen Coastal Region og er blant de største distriktene i Sør-Afrika. Området ligger nord for Cape Town og strekker seg 150 kilometer nord og 100 kilometer øst. Vinmarkene ligger spredt mellom kornåkre og udyrket mark. Swartland produserer årlig rundt 600 000 tonn med korn.
Mye av produksjonen i Swartland er det fremdeles kooperativer som står bak, men dette er også et område med en voksende gruppe av produsenter som lager vin i mindre skala.De som har stått for nyskapning og kvalitetsheving finner du spesielt sør i Swartland rundt byen Malmesbury.
Klimaet er tørt og ganske varmt om sommeren. Vintrene er kjølige med en del regn. Mangel på vann er likevel en generell utfordring, spesielt for unge planter.
25. juni 2019
Podkast 135. Lytterspørsmål - Sør-Afrika
Produktsjef Cathrine Hernes forteller om druetypene Chenin blanc og Pinotage.
Chenin Blanc og Syrah
Chenin blanc er den mest dyrkede druen. Litt pussig når klimaet i Swartland minner mer om Sør-Frankrike enn Loiredalen. Men det viser vel at mange druetyper har potensiale til å klare seg fint mange flere steder enn der de blir dyrket i Europa. At Syrah kommer på en tredjeplass i Swartland virker kanskje mer logisk.
God chenin blanc fra Swartland har litt mindre friskhet enn de fra Loire og fruktigheten minner om litt mer moden frukt. Munnfølelsen kan være litt feit og ru. Mange produsenter lar de dyrere vinene ligge på fat.
Syrah fra Swartland har litt mer mørkere flesk i frukten og mindre friskhet enn vinene fra helt nord i Rhône. De ligner mer på Cornas, tenker jeg, og du får ofte både pepper, oliven, kamfer og røyka kjøtt.
Eget merke for gamle planter
Sør-Afrika er det landet i verden med flest gamle Chenin Blanc-planter. Noen mener at druer fra gamle planter gir bedre vin. Men det som er sikkert, er at de tåler tørke bedre fordi de har utviklet dype røtter som har mer vann tilgjengelig. I tørre perioder vil de gamle plantene ha lettere for å holde modningen av druene i gang, mens unge planter med kortere røtter enten må vannes eller bremser ned modningen.
Det finnes også gamle planter med Syrah, Grenache, Cinsaut, Palomino og Semillon. I 2018 kom det en egen merkeordning for sør-afrikansk vin basert på druer fra planter eldre enn 35 år. På merket står det Certified Heritage Vineyards og det står også når plantene ble plantet.
Swartland independent
For litt over ti år siden etablerte flere unge vinmakere seg i Swartland. Rimelige vinmarker eller druer var noe av grunnen. Flere av disse folkene mente at vin fra Swartland hadde potensiale til å bli bedre. De mente at druetyper som egner seg for varmt klima og vinmaking uten mye tukling eller hardt fatbruk var veien å gå for å få viner med mer preg av stedet enn vinmoten.
I 2011 startet de produsentsammenslutningen Swartland Independent som også fikk sitt eget merke på etikettene. Nå er over 26 produsenter medlemmer og noen av dem har kjendiser i vinverdenen og står bak noen av landets mest kjente viner.
Jordsmonn
Jordsmonnet i Swartland er preget av skifer og noe granitt og drenerer godt. Sør-Afrika har verdens eldste jordsmonn og har med tiden blitt surere enn mange jordsmonn i de fleste andre vinområder i verden. Lav pH gjør planterøttenes opptak mindre effektivt.
Derfor blir det brukt både rotstokker som er tilpasset surere jordsmonn i tillegg til at vinbonden pløyer veldig dypt før nyplanting for å blande mindre sur jord og tilsatt kalk ned i dybden.
Geografisk hierarki
Sør-Afrika har et geografisk system, kalt Wine of Origin (WO), med fire nivåer som blir brukt på etiketten. En vin merket med område i et av disse nivåene, er kun basert på druer fra det nevnte området.
Geographical unit – de største områdene
Region – underområde i en geographical unit
Subregion – i en region
District – underområde i en region eller subregion
Ward – underområde i et district og de minste områdene
De fleste av disse geografiske områdene er risset etter et administrativt eller politisk utgangspunkt med unntak av wards som i større grad blir basert på klima, topografi og jordsmonn.
Andre ord på etikettene
Enkeltvinmarksviner kan bli merket som single vineyard om vinmarken er registrert av myndighetene og alle druene kommer fra denne vinmarken.
Står det estate på etiketten må alle druene være fra produsentens egne marker og produksjonen må skje hos samme produsent.
Flere av produsentene i Swartland Independent har vært pådrivere til opprettelsene av en sør-afrikansk klassifikasjon for hvitvin med skallkontakt, merket som skin-macerated white. Kravet er minst fire døgn med skall så resultatet kan bli alt fra hvitvin med litt mer ruhet til tydelige oransjeviner.
Det er kun Ontario i Canada og Sør-Afrika som har formelle krav til oransjevin og hvitvin med skallkontakt. Så får vi se om resten av verden følger med etter hvert.