Fire huskeregler for å velge vin til maten
1. God vin til god mat
Det viktigste av alt: Du må like vinen for at du skal like den sammen med maten. Liker du maten og vinen hver for seg, smaker antakeligvis også kombinasjonen godt.
Noen egenskaper i vinen gjør dem til gode matviner. Tørre og ganske friske viner som samtidig smaker av modne frukter og bær, uansett farge, smaker ofte godt sammen med mat.
Vinen kan endre seg sammen med mat og ofte blir vinens svakheter tydeligere. Derfor bør du unngå trå tannin og syntetisk eller diffus fruktighet i vinen.
2. Ikke overdøv hverandre
Det er synd hvis gode råvarer overdøver en god vin, eller omvendt. Derfor sier vi at i en god kombinasjon skal du kjenne smaken av både maten og vinen.
- En fyldig, konsentrert og snerpende rødvin vil overkjøre en lett og delikat salat. Bruk i stedet den fyldige vinen til en rett med fet saus, mer intens aroma eller sødmefullt tilbehør.
- Til mager og mild mat passer heller en vin med mindre fylde og konsentrert aroma.
- Noen «vinfeller» som mye eddik, sterk sennep, chili og sødme kan være greie å unngå. De vil overdøve fruktigheten i vinen og gjøre tannin i rødviner trå.
3. Ta hensyn til tilberedningen
Når aromaene i vinen minner om aromaene i maten, smaker det ofte godt sammen.
Tilberedningen av maten gir svært ulike aromaer og det gir dermed også en idé om hva slags vin som passer til. Kokt og stekt lam smaker ulikt, stekte lammekoteletter smaker for eksempel ikke det samme som fårikål.
Lagret og fersk mat vil også smake helt forskjellig selv med de samme råvarene.
- Til lagret ost og spekemat passer vin med preg fra lagring på enten berme (bunnfall av døde gjærceller), fat eller flaske.
- Det samme gjelder innkokt eller langtidsstekt mat som kjøttgryte, skank eller stek.
- Ferske viner passer bedre til fersk mat som salat, rå fisk eller reker.
4. Ta hensyn til tilbehøret
Tilbehøret kan dominere en rett. Det som preger matretten mest er ikke nødvendigvis hovedråvaren, men ofte saus eller annen smaksrikt tilbehør. Dette påvirker vinvalget i stor grad.
La oss bruke biff som eksempel. Samme råvare, men tre ulike tilbehør:
- En thailandsk biffsalat med mye ferskt og syrlig tilbehør og chili vil smake best med en hvitvin med god friskhet og litt sødme
- Server du biffen med rødvinsaus og sopp vil det være godt med en fyldig rødvin, gjerne med litt utvikling
- Til en biff med bearnaise er våre beste erfaringer en hvitvin med fat- og bermepreg.
Slik beregner du riktig mengde drikke til gjestene
Matfarger - en forenkling
Vinmonopolet har utviklet sin egen metode for å se på helheten i mat- og drikkekombinasjoner. Denne metoden er en annen måte å bruke de fire rådene over på.
Selv om vi tar hensyn til både råvare, tilberedning og tilbehør, mener vi at vi kan dele alle matretter inn i fire hovedgrupper: grønn mat, rød mat, gul mat og brun mat.
Med denne metoden ser vi retten som en helhet uten å gå oss vill i detaljene. Å finne ut av hvilken matfarge retten har, er en måte å finne ut hvilke egenskaper vi skal se etter i drikken. For noen er det kanskje for banalt, men vi har til gode å finne en mer treffsikker forenkling.
Slik endrer maten vinen
Disse erfaringene er til hjelp når du vet hvilke smaker som dominerer maten.
Salt mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk. Svært salt mat kan virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen.
Syrlig mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk, slik salt mat gjør. Svært syrlig mat kan virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen.
Sødmerik mat gjør vinen friskere og mindre søt og fruktig.
Umamirik mat gjør også vinen mindre søt og fruktig, men påvirker ikke friskheten like mye som sødmerik mat.
Fet mat gjør vinen mindre frisk og fruktig og kan til en viss grad gjøre vinen mindre snerpende.
Sterk mat gjør vinen friskere, mer snerpende og mindre søt og fruktig.
Kjøttproteiner, særlig fra stek, skank, kjøttgryter og kraftbasert saus, gjør rødviner og oransjeviner mindre snerpende.
Bitre råvarer trenger du sjelden å ta hensyn til, da bitterheten som regel allerede er dempet i retten.