Først publisert i Vinbladet 2023-3
Oppskrift: Andreas Ingul
Drikketips: Anne Enggrav
Om du serverer margbein og kyllingleverterrine sammen, kan du fint servere samme drikke til begge, selv om kyllinglevermoussen er mer konsentrert og derfor kan takle mer smak i drikken. En fet og litt fatpreget chardonnay vil være et godt kompromiss som smaker godt til begge rettene.
Hva smaker gratinert margbein og kyllingleverterrine?
Terrinen har en tydelig smak av stekeskorpe, timian og noe jernaktig, mens margbeina har en mild smak av buljong. Begge rettene er fete, derfor vil syrlighet i drikken være godt for å friske opp munnfølelsen.
Drikketips til kyllingleverterrine
De beste kombinasjonene til kyllingleverterrine er tydelige og robuste drikker med mye smak og en livlig syrlighet som kontrasterer den fete moussen.
Hvitvin av Savagnin med florpreg fra Jura i Frankrike er intens og blir et spennende krydder til retten.
Oransjevin med tydelig skallkontakt blir litt dempet sammen med maten, og de balsamiske aromaene framhever det fine urtepreget i retten.
Sider fra England har både frukt og dybde som knytter seg fint til aromaene i maten, i tillegg til forfriskende syrlighet.
Gode alkoholfrie valg er håndverkssider eller eplemost smaksatt med urter.
Drikketips til Margbein
De beste drikkene til margbein har noe delikat som ikke overdøver de fine aromaene i maten. De har flere aromaer enn bare fruktighet. Bobler funker bra som kontrast til den geleaktige margen.
En autolysepreget, litt lagret champagne er en innertier.
Hvitvin fra Hellas laget på druen Assyrtiko er et forfriskende og nesten saltaktig tilskudd.
Maltpreget øl som kellerbier harmonerer med de milde aromaene i maten, og boblene frisker opp.
En god alkoholfri pils passer godt både i munnfølelse og aroma.