Drikke til crispy duck
Crispy duck er en matrett som består av langtidsstekt andelår med hoisinsaus, vårløk og agurk i en tynn kinesisk pannekake. Både porter, hvitvin og utviklet rødvin kan være godt til.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke
Hva smaker sprø and i lompe?
Dette er en enkel, men veldig god, rett som består av en tynn pannekake med langtidsstekt andekjøtt, hoisin-saus, vårløk og agurk. Anda har struktur fra lårmusklene og en egensmak som kan minne om tørket kjøtt. Dessuten spiller hoisin-sausen en sentral rolle. Den har en del sødme og litt eddik. Konsistensen er tyktflytende, og smaken er ganske intens.
Fersk eller utviklet vin?
I våre smakinger har porterøl kommet veldig godt ut. Det er et mørkt, nesten svart øl med en god dose brent malt. Ølet spiller på lag med aromaene i den mørke, krydrede hoisinsausen og gjør at både ølet og sausen smaker bedre sammen enn hver for seg.
Hvitvin på rieslingdruen er også godt. Den friske, sitrus- og urtepregete vinen knytter seg mer mot de grønne elementene i maten, altså vårløk og agurk. Dessuten bidrar vinen med friskhet som kanskje mangler litt i retten. Totalinntrykket blir lettere og friskere.
En god rødvin på pinot noir har topptoner og litt dybde som er godt til både andekjøttet og til den litt krydrete sausen. Hoisin-sausen demper fruktigheten i vinen og får frem mer av det krydrete.
Aromaene i en utviklet bordeaux likner litt på aromaene i hoisin-saus. Det er ikke et opplagt valg, men er et overraskende godt valg. Det er en slags transparens i de utviklede vinene som gjør at det er lettere å smake maten og vinen samtidig enn det er i unge, ferske og mer pågående viner.
Raske drikketips
Hvitvin
- Vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland
- Vin på druen riesling eller pinot gris fra Alsace i Frankrike
- Oransjevin på aromatiske druetyper som gewürztraminer eller torrontés
Rødvin
- Vin på druen pinot noir fra California eller Oregon i USA
- Vin på druen blaüfrankisch fra Østerrike
- Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux i Frankrike eller Toscana i Italia
Øl
- Porter eller stout
- Klassisk norsk juleøl
Alkoholfritt
- En alkoholfri håndverkssider ellet et alkoholfritt mørkt øl
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: