Drikke til asiatisk ribbe
Saftig svinekjøtt, glaze med asiatiske smaker, servert med friske grønnsaker. Utradisjonell ribbe, men minst like god som klassikeren! Hva kreves av drikken til?
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Aromatisk, salt, syrlig og sterkt
Svineribbe er en anvendelig stykningsdel og brukes over hele verden, i italiensk porchetta, amerikanske spareribs og kinesisk sursøt svin for å nevne noe. Den norske julevarianten er fet og sødmefull. Da kan en asiatisk variant med intense smaker av ingefær, lime, koriander, hvitløk, chili og soya være et friskt innslag i de litt tunge julesmakene.
Hva er godt å drikke til ribbe med asiatiske smaker?
Syre og aroma er de viktigste elementene å ta hensyn til når du skal velge drikke til denne retten. Syren i maten gjør at drikken bør ha godt med friskhet så den ikke virker slapp. Samtidig demper de aromatiske rettene fruktigheten i vin. Derfor er det lurt å velge viner som er tydelig fruktige og aromatiske.
Sødme i drikken demper chilien litt. Selv om du liker at munnen står i brann, kan det være godt å la munnen få en pause hvis chilivarmen bygger seg opp.
Drikketips
Hvitvin
- Vin på druen riesling med litt sødme fra Tyskland
- Vin på druen pinot gris med litt sødme fra Alsace
- Hvitvin eller oransjevin på aromatiske druer som gewürztraminer eller torrontés
Øl og sider
- NEIPA med lite bitterhet
- Saison eller farmhouse ale
- Belgisk klosterøl av typen dubbel passer godt til soyaglaze med dype krydderaromaer
- Fruktig norsk sider med litt sødme
Alkoholfritt
- Fruktig eplemost
- Musserende te eller kombucha
- Alkoholfri IPA/NEIPA
Les ogsåOppskrift på kinesisk ribbe
Sist oppdatert: