Drikke til sjøkreps

Sjøkreps er søte og milde i smaken, og det er tilbehør og tilberedning som setter retning for drikkeanbefalingene.

Ildfast form med gratinert sjøkreps.
Foto: Matprat - Sara Johannesen

Hva smaker det av sjøkreps?

Sjøkreps er noe av det mest eksklusive vi har. Sjøkrepsen er mild og delikat, litt sødmefull og med lett smak av sjø. Vårt iskalde farvann er med på å gi sjøkrepsen sarte og fine smaker som ikke bør bearbeides for mye.

Tilbehør og tilberedning av sjøkrepsen vil prege smaksbildet og intensiteten i retten. Vi gir det tips til to varianter: kokte sjøkreps med loff og majones, og grillet sjøkreps med aromatisk urtesmør.

Drikke til kokte sjøkreps

Til sjøkreps servert naturell, passer det best med drikke som ikke overdøver råvaren. Dette er milde og rene smaker, ikke ulikt reker med loff, men krepsen har større smaksrikdom og dypere aromaer enn reker. Derfor kan det være et poeng å gå noe opp i pris fra de aller enkleste vinene.

Lag gjerne suppe på skallet! Her er vår oppskrift på hummersuppe

Hvitvin

  • Tørr riesling fra Nahe eller Pfalz i Tyskland
  • Vin på druen albarinho fra Portugal eller Spania
  • Vin å druen assyrtiko fra Hellas
  • Chablis

Øl & sider

  • Pils, hveteøl eller blond
  • Fruktig norsk sider

Alkoholfritt

  • Eplemost av en frisk eplesort som James Grieve

Drikke til grillet sjøkreps med urtesmør

Smaken fra skallet av krepsen setter et tydelig preg på retten. Den søtlige, litt krydrete skalldyrsmaken er tydelig og blir forsterket av grillingen. Urtesmør og en sitronskvis er kontraster til krepsen, men de kobles sammen av stekeskorpearomaer fra grillingen.

Grillet kreps gir smak som minner om karamellisering og røyk, og servert med smør begynner dette å likne på aromaene vi finner i en fatlagret hvitvin av druen chardonnay.

Serverer du krepsen med for eksempel smørsaus eller en rik saus kokt på kraft fra sjøkrepsskallet, blir retten mer smaksrik og kraftig. Da kan det være et poeng å finne drikke som har mer kropp, fylde og aromarikdom. 

Les ogsåPolkokkens oppskrift på urtesmør

bord med grillet kongekrabbe, grillet salat, sitron og urtesmør

Hvitvin

  • Tørr riesling fra Nahe eller Pfalz i Tyskland av god kvalitet, gjerne GG (Grosses Gewächs)
  • Fatlagret vin på druen sauvignon blanc, dette finner du i Bordeaux og i Australia
  • Fatlagret vin på druen chardonnay som Chablis grand cru, Meursault, Pouilly-Fuissé eller tilsvarende fra USA eller Australia
  • Vin på druen chenin blanc fra Savennières i Loire

Musserende

  • Autolysepreget champagne, gjerne fatgjæret og vellagret

Øl & sider

  • Surøl som geuze
  • Saison eller farmhouse ale
  • Tradisjonell norsk sider

Alkoholfritt

  • Alkoholfri håndverkssider

Les ogsåDrikke til ferskvannskreps

Kjele med kokte ferskvannskreps