Drikke til indisk mat

Det er ikke alltid lett å velge drikke til sterkt krydret mat. En lett drikke blir fort spinkel, mens sterke smaker knekken på fine nyanser.

Boller med ulike typer krydder fra indisk matlaging.
Foto: Getty Images

Indiske retter kan variere en del, men felles for de fleste er at de er svært smaksrike, godt krydret og ofte chilisterke. Denne artikkelen tar for seg indisk mat på et generelt nivå, men du kan bruke rådene våre til både butter chicken, tikka masala og kylling korma.

Krydder og chilli påvirker drikkevalget

Krydder og chili er mer enn smak, det er også en følelse - av varme. Blir det sterkt nok, gjør det vondt. Et slikt angrep på munnhulen er ikke alltid like lett å sette drikke til.

Blir drikken for spinkel og lett, forsvinner den helt bak maten. Samtidig tar sterke smaker knekken på fine nyanser. Derfor kan kanskje de aller flotteste vinene vente til en annen anledning.

Hva er godt til krydret mat?

Et vanlig drikketips til krydret mat er en vin med litt sødme fordi det mildner det sterke og demper chilivarme. Noen vil argumentere for at sødmen dekker over smakene i maten og at hvis målet er mild smak, kan du like gjerne bruke mindre krydder. Her er folk forskjellige.

Halvtørre hvitviner har samme funksjon som en raita: den demper og lindrer. Hvis du derimot elsker flammen fra chilien, kan du velge mer alkoholsterke drikker. Alkohol forsterker nemlig chilivarmen merkbart.

Raske drikketips

Hvitvin

En moden vin med saftig fruktighet klarer å stå imot smaksintensiteten fra maten. Ikke velg for spinkle viner. Du kan filtrere på vinstilen saftig og frisk i nettbutikken.

  • Vin på druen riesling med litt sødme fra Tyskland
  • Vin på druen pinot gris med litt sødme fra Alsace
  • Hvitvin eller oransjevin på aromatiske druer som gewürztraminer eller muscat

Øl og sider

Øl med lyst maltpreg og god nok friskhet er leskende til sterk mat. Aroma fra humle passer fint til indisk krydder, men bitterheten blir tydeligere sammen med sterk mat.

  • Pale ale
  • Pils eller lager
  • Belgisk dubbel
  • Surøl med litt mørkere malt, som et rødt flamsk øl
  • Fruktig sider med litt sødme fra Norge eller Frankrike

Rødvin

Rødvin til indisk er vanskelig fordi den sterke maten stripper vinen for frukt, og gjør tannin tydeligere og ofte trå. Velg derfor en rødvin med lite tannin, og en saftig og leskende munnfølelse. Sødmefull fruktighet fra godt modne druer er godt til det varme krydderet.

  • Vin på druen grenache/garnacha fra Sør-Rhône i Frankrike, Spania eller Sør-Afrika
  • Vin på druen blaufränkisch fra Østerrike
  • Vin i stilen utviklet og nyansert fra for eksempel Libanon eller Bordeaux (til innkokte karrigryter)

Les om vinstilene for rødvin

Alkoholfritt

Eplemost har mange egenskaper som gjør seg godt til sterk mat. Sødmen og friskheten virker leskende og varmedempende.

  • Eplemost eller alkoholfri sider
  • Alkoholfritt lyst øl
  • I India er det mest vanlig å drikke vann til maten, og det er heller ikke et dårlig valg!

Les ogsåDrikke til thaimat

bord med råvarer til thaimat.
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på vår nettside.

Informasjonskapslene har ulike formål: noen er nødvendige, mens andre er funksjonelle eller brukes til analyse.

Besøk vår informasjonsside for mer detaljer, eller finn lenken i bunnen av nettsiden.