Drikke til torsk med smørsaus
Torsken er mild på smak, men sandefjordsmøret åpner for drikke med god fylde.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Torsken er mild på smak
Milde råvarer og forsiktig varmebehandling setter lite preg på maten. Torsken er mild på smak og serveres ofte med sauser laget av mye fett fra smør eller fløte. Aromaene i retten kommer først og fremst fra slike sauser. Annet tilbehør er gjerne dampede eller rå grønnsaker som også er milde, uten sterke aromaer. Syre og litt salt er som regel de dominerende grunnsmakene.
Les ogsåDrikke til skreimølje
Hva er godt å drikke til torsk?
Friske, slanke drikker er stilige drikkevalg.
For å fremheve den milde fisken trenger heller ikke drikken mye aroma, men den kan gjerne ha mye friskhet. Når også tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge drikke til.
Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten. Friske viner på ikke-aromatiske grønne druer fremhever fisken, mens de som har ligget litt på fat og gjærrester fremhever smørsausen.
Det klassiske rødvinsvalget kan ofte bli for dominerende, men velg i så fall en med god friskhet og uten for mye tannin. Stekt fisk og tilbehør som bacon, rødvinssaus, linser og sopp gjør retten mer rødvinsvennlig.
Les ogsåOppskrift på stekt torskefilet med soyasmør
Drikketips til torsk med smørsaus
Hvitvin
- Vin på druen chardonnay fra kjølige områder som Tyskland og England.
- Chablis, gjerne premier cru-kvalitet, Burgund, Frankrike
- Muscadet sur lie, Loire, Frankrike
- Vin på druen grüner veltliner, Østerrike
- Hvitvin fra Bordeaux, Frankrike
Øl og sider
- Saison / farmhouse ale
- Pilsner eller lys lager
- Norsk sider
Rødvin
- Vin på druen Pinot noir
- Vin på druen Gamay fra Beaujolais, Frankirike
Alkoholfritt
- Frisk, norsk eplemost
- Limonade blandet med mineralvann
- Lyst alkoholfritt øl, som lys lager, pils
Sist oppdatert: