Drikke til torsk med smørsaus
Torsken er mild på smak, men sandefjordsmøret åpner for drikke med god fylde.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Torsken er mild på smak
Milde råvarer og forsiktig varmebehandling setter lite preg på maten. Torsken er mild på smak og serveres ofte med sauser laget av mye fett fra smør eller fløte. Aromaene i retten kommer først og fremst fra slike sauser. Annet tilbehør er gjerne dampede eller rå grønnsaker som også er milde, uten sterke aromaer. Syre og litt salt er som regel de dominerende grunnsmakene.
Les ogsåDrikke til skreimølje
Hva er godt å drikke til torsk?
For å fremheve den milde fisken trenger heller ikke drikken mye aroma, men den kan gjerne ha mye friskhet. Når også tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge drikke til.
Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten. Friske ikke-aromatiske hvitviner, som fore eksempel chablis, fremhever fisken, mens de som har ligget litt på fat og gjærrester, som vin fra Burgund, fremhever smørsausen.
Det klassiske rødvinsvalget kan ofte bli for dominerende, men velg i så fall en med god friskhet og uten for mye tannin. Stekt fisk og tilbehør som bacon, rødvinssaus, linser og sopp gjør retten mer rødvinsvennlig.
Les ogsåOppskrift på stekt torskefilet med soyasmør
Drikketips til torsk med smørsaus
Hvitvin
- Vin på druen chardonnay fra Tyskland eller California.
- Chablis, gjerne premier cru-kvalitet, Burgund, Frankrike
- Vin på druen grüner veltliner, Østerrike
- Hvitvin fra Bordeaux, Frankrike
Øl og sider
- Saison / farmhouse ale
- Pilsner eller lys lager
- Norsk sider
Rødvin
- Vin på druen pinot noir
- Vin på druen gamay fra Beaujolais, Frankrike
Alkoholfritt
- Frisk, norsk eplemost
- Limonade blandet med mineralvann
- Lyst alkoholfritt øl, som lys lager, pils
Vinmonopolets podkast 223. Drikke til juletorsken
Sist oppdatert: