Drikke til torsk med smørsaus

Torsken er mild på smak, men sandefjordsmøret åpner for drikke med god fylde.

Tallerken med dampet torsk, smørsaus og gulrøtter.
Foto: Tommy Andresen

Torsken er mild på smak

Milde råvarer og forsiktig varmebehandling setter lite preg på maten. Torsken er mild på smak og serveres ofte med sauser laget av mye fett fra smør eller fløte. Aromaene i retten kommer først og fremst fra slike sauser. Annet tilbehør er gjerne dampede eller rå grønnsaker som også er milde, uten sterke aromaer. Syre og litt salt er som regel de dominerende grunnsmakene.

Les ogsåDrikke til skreimølje

Tallerken med kokt skrei, lever og rogn på bord.

Hva er godt å drikke til torsk?

For å fremheve den milde fisken trenger heller ikke drikken mye aroma, men den kan gjerne ha mye friskhet. Når også tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge drikke til.

Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten. Friske ikke-aromatiske hvitviner, som fore eksempel chablis, fremhever fisken, mens de som har ligget litt på fat og gjærrester, som vin fra Burgund, fremhever smørsausen.

Det klassiske rødvinsvalget kan ofte bli for dominerende, men velg i så fall en med god friskhet og uten for mye tannin. Stekt fisk og tilbehør som bacon, rødvinssaus, linser og sopp gjør retten mer rødvinsvennlig.

Les ogsåOppskrift på stekt torskefilet med soyasmør

Tallerken med stekt torsk med blomkålrem og soyasmør, toppet med strimler av rødbete og mandler.

Drikketips til torsk med smørsaus

Hvitvin

  • Vin på druen chardonnay fra Tyskland eller California.
  • Chablis, gjerne premier cru-kvalitet, Burgund, Frankrike
  • Vin på druen grüner veltliner, Østerrike
  • Hvitvin fra Bordeaux, Frankrike

Øl og sider

  • Saison / farmhouse ale
  • Pilsner eller lys lager
  • Norsk sider

Rødvin

  • Vin på druen pinot noir
  • Vin på druen gamay fra Beaujolais, Frankrike

Alkoholfritt

  • Frisk, norsk eplemost
  • Limonade blandet med mineralvann
  • Lyst alkoholfritt øl, som lys lager, pils

Vinmonopolets podkast 223. Drikke til juletorsken