I Vinmonopolet ser vi ikke på alkoholfritt som en erstatning. Vi jobber med alkoholfritt på linje med våre andre varekategorier. Det betyr smakinger og prøvinger med mat, og ikke minst utvikling av et sortiment som er mer enn bare alkoholfri øl og vin.
I butikkene finner du en egen hylle med alkoholfritt, og vi hjelper deg gjerne med å finne riktig type til festen eller middagen. Nå bugner hyllene av kvalitetsprodukter som det er hyggelig og spennende å servere til de som ikke kan eller vil drikke alkohol. Utvalget er kvalitetssikret og nøye utvalgt for å kunne tilby alkoholfrie alternativer til alle livets små og store anledninger.
Hva er alkoholfritt?
Alkoholfrie produkter kan være drikker som naturlig ikke inneholder alkohol, drikker som fermenteres men hvor man stopper alkoholprosessen tidlig eller produkter med alkohol hvor alkoholen blir fjernet.
#NoLo
Stadig flere henger seg på NoLo-trenden, som handler om drikke uten alkohol (No) eller alkohol med lav alkoholprosent (Low). Salget av de alkoholsterke produktene våre, som brennevin og hetvin, synker, mens salget av drikker med lavere alkohol, eller helt uten alkohol, øker. Bartendere på de trendsettende barene melder om det samme.
La deg inspirere av utvalget vårt - alkoholfritt er ikke lenger bare alkoholfri øl og vin, men også alkoholfritt brennevin og ferdigblandete drinker.
Definisjon på alkoholfritt, alkoholsvakt og alkoholholdig
- Alkoholfri drikke inneholder under 0,7 % alkohol
- Alkoholsvak drikke inneholder mellom 0,7 og 2,5 % alkohol
- Alkoholholdig drikke inneholder mer enn 2,5 % alkohol
Det er 18 års aldersgrense for all drikke med mer enn 0,7 % alkohol. Det inkluderer altså alkoholsvak drikke.
Eple- og bærmoster
Most skal være laget av fersk frukt og bær og ingenting annet. En eplemost er derfor noe helt annet enn eplejuice eller eplenektar, som er laget av konsentrat eller råsaft blandet med sukker og vann.
Til mat er de friske og fruktige mostene veldig passende. God eplemost smaker slik gode epler gjør. Eplemost ligner også på vin; de kan være komplekse med mange forskjellige aromaer litt avhengig av hvilken type eple som har blitt brukt. Mange eplemoster er smakssatt med andre frukter eller bær. Da blir det spennende smaker og fine farger.
Alkoholfri vin
De gode alkoholfrie vinene har en fruktighet som kan minne om den man finner i vin med alkohol. Du kan velge mellom hvite, rosa, røde og musserende alkoholfrie viner.
Alkoholfri vin har vært en vin med alkohol. Ved hjelp av ganske avanserte metoder blir mesteparten av alkoholen fjernet. Vinen går gjennom flere arbeidskrevende prosesser med gjæring og avalkoholisering. Derfor er de relativt dyre.
Alkoholen gjør vinene fyldige og søte og fungerer også som en smaksforsterker som gir vinen mer aroma. Alkoholfrie viner har som regel en del sukker for å kompensere for manglende alkohol.
Podkast 340 Verdens mest avanserte vin
Vi tar en titt på maskiner med merkelige navn som forvandler vin til alkoholfri vin. Velkommen til en alkoholfri o-fagstime med Kjetil Jacobsen som gjest.
Alkoholfritt øl
Øl er laget av korn, vann, gjær og humle, enten det er alkoholfritt eller ikke. De fleste alkoholfrie ølene blir brygget som vanlige øl, men gjæringen blir stoppet før det blir produsert noe særlig alkohol. Dermed får du en del av smaken fra gjæren, som litt fruktighet, uten at det er mer enn maks 0,7 prosent alkohol i det ferdige ølet.
Nå kan du velge mellom flere forskjellige stiler, blant annet lus lager, stout, IPA og hveteøl.
Alkoholfri sider
I det siste har flere siderprodusenter begynt å lage alkoholfri sider med gjæringsaromaer. De stopper gjæringen før alkoholen blir for høy, under 0,7 prosent og tilsetter kullsyre, før sideren tappes og korkes. Den korte gjæringen gjør at gjærcellene danner nye aromakomponenter som forsterker fruktsmaken og gir et nytt lag av kompleksitet til eplesideren. Dette gir en annen smak og aroma enn når man bare tilsetter kullsyre til eplemosten, noe som tidligere var den vanligste metoden for å lage alkoholfrie eplebobler.
Bruk: Avkjølt og drikkes som den er eller til mat, gjerne til juleribba.
Tonic
En tonic er i utgangspunktet kullsyreholdig vann, smaksatt med kinin, sitrus og sukker. Det er også varianter smaksatt med andre frukter, bær og urter som hylleblomst, rabarbra, yuzu eller bringebær.
Bruk: Som blandevann til ulike drinker – med eller uten alkohol. Eller som en alkoholfri aperitiff i seg selv, garnert med en kvist rosmarin, ulike bær eller noen agurkskiver
Fakta om tonic
Bak det bitre blandevannet finnes en historie om et tre, kolonialisering, mygg og medisin.
Den bitre smaken i tonic kommer fra kinin som er et ekstrakt fra barken på kinoatreet. Kinin ble først fremstilt i Peru rundt år 1630 hvor det ble brukt til å behandle feber. Kinins medisinske egenskaper gjorde at den spilte en stor rolle for utforskningen av nye kontinenter. Både i krig- og fredssammenheng ble det svært viktig å få i seg nok kinin for alle som oppholdt seg på steder hvor malariamygg var et problem.
Da britene invaderte Øst-India, tidlig i det 19 århundre, måtte de få i seg store mengder kinin hver dag. Ren kinin er så bittert at det knapt er mulig å svelge det. Løsningen var å blande dette med sodavann og sukker. Dette er altså opphavet til det vi kjenner som tonic. Betegnelsen Indian Tonic Water spiller direkte på dette opphavet
Soda og limonade
En soda og limonade er et kullsyreholdig vann som kan smaksettes med frukter og bær, som sitron, lime, bergamott eller grapefrukt.
Bruk: Avkjølt, med eller uten isbiter eller som blandevann til ulike drinker – med eller uten alkohol.
Alkoholfri cocktail og RTD
En alkoholfri cocktail kalles mocktail, altså en ferdigblandet alkoholfri drink. Ofte vil mocktail være inspirert av orginalen med alkohol, gjerne med et ordspill på navnet, som nojito, mockiri, spritzish og ginish med tonic.
RTD er forkortelse for «ready-to-drink», drikkeklare ferdigblandede drinker uten alkohol.
Bruk: I fine glass med stæsj og isbiter - eller rett fra flaska.
Vil du prøve å lage en mocktail selv? Kast deg på trenden med alkoholfrie drinker, og la deg inspirere av Vinmonopolets favorittoppskrifter.
Alkoholfritt «brennevin»
I trenden med å lage egne alkoholfrie drinker så er det kommet alkoholfrie varianter av brennevin som gin, rom, amaretto og bitter.
Dette er produkter med naturlige ingredienser som man kjenner fra orginalen med alkohol, flere er gjerne smaksatt med chili for å gi en litt brennende munnfølelse.
Bruk: Slike produkter egner seg best blandet med tonic/soda eller i en mocktail. I nettbutikken finner du de under varetype alkoholfri cocktail.
15. juni 2021
Podkast 251. Mocktails - Vi smaker tre herlige drinker
Vi smaker tre spennende alkoholfrie drinker som er finalister i Vinmonopolets sommerdrink-konkurranse. Her blir det nærkontakt med jordbær, lime, granbar, kamfer og mye annet.
Alkoholfri ingefærøl
Uttrekk av ingefær og urter tilsatt sukker og vann med kullsyre, noen er også fermentert for å utvikle mer kompleks aroma. Noen er brusliknende, mens andre røsker skikkelig av ekte ingefær med pepperaktig sting.
Bruk: Alene med isbiter når du trenger et kick, eller blandes i drinker med eller uten alkohol. Ingefærøl og chicken tikka masala er en flott kombinasjon.
Alkoholfri gløgg
Klassisk vingløgg er basert på avalkoholisert vin, mens andre varianter er basert på fruktmoster av for eksempel drue, plomme eller eple. Smaksatt med tradisjonelle gløggkrydder som nellik, kanel, kardemomme, anis og sitrusskall.
Bruk: Drikkes varm eller kald. Bland med musserende vin, med eller uten alkohol, og isbiter og du har en «gløggsecco».
Fermentert botanisk drikk
Botanisk – altså bruk av ulike vekster, urter eller plantedeler. Kan være behandlet på ulike måter – fersk, tørket, røkt og/eller fermentert.
For å lage en fermentert botanisk drikk tar man i bruk ulike gjærkulturer som utvikler aromaer uten å utvikle alkohol. Eksempler på teknikker som brukes er karbonisk maserasjon, trerøyking og laktogjæring for å gi smak og tekstur.
Ulike ingredienser fermenteres gjerne hver for seg, deretter blandes de til et ferdig produkt. Produktene produseres både med og uten bobler.
Bruk: Alene eller til mat. Produktene er gode alternativer til vin og har gjerne liknende kvaliteter som fruktighet, syrlighet og tannin.