De tre viktigste rådene for å finne riktig øl til maten
1. Ikke overdøv hverandre
Ølet og maten bør smake omtrent like mye for å få til en kombinasjon av smakene. Kraftig og alkoholsterkt øl vil for eksempel overkjøre magre og milde retter.
2. Det er best når øl og mat har noe til felles
Aromaene i maten og ølet skal passe godt sammen. Det er vår erfaring at det er best når ølet smaker litt av det samme som maten.
- Humlepreget i en øl som NEIPA likner på korianderen i en klassisk ceviche.
Se oppskrift på ceviche med laks - Øl med preg av lys og lett ristet malt er godt til retter som kan ha lyst brød som tilbehør. For eksempel pils og rekesmørbrød
- Brunt øl med mørkere maltpreg er godt til retter med karamelliserte smaker som stekeskorpe og brune sauser. For eksempel brown ale og stekt torsk med soyasmør. Se oppskrift på stekt torsk med brent blomkålkrem og soyasmør.
3. Velg etter sammenheng og situasjon.
Alkoholrike eller intense øl kan passe i små mengder, men har lett for å bli utmattende om du skal spise flere retter, sitte til bords lenge eller det er varmt. Da er kanskje bedre med et mer leskende og dempet øl.
Flere tommelfingerregler
- Øl med mørkere maltpreg passer bedre når sødmen og intensiteten i maten øker.
- Øl med markante egenskaper, for eksempel mye syre, mye bitterhet eller veldig brente aromaer, passer best når du liker øltypen fra før.
- Salt mat passer godt sammen med et livlig, fruktig og gjerne bittert øl. Salt gjør ølet mindre friskt og fruktig.
- Syrlig mat er godt sammen med syrlige eller friske øl. Syre i mat demper inntrykket av det syrlige i ølet.
- Til fet mat er det godt med livlige og friske øl som en kontrast til det fete. Bitterhet renser ikke fett, men det kan overdøve følelsen av fett i munnen.
- Til sterk mat bør ølet være konsentrert og fruktig, uten for mye bitterhet. Chili og pepper demper nemlig det fruktige og får ølet til å virke bitrere enn det egentlig er.
- Sødmefull mat er godt med øl med sødmefull fruktighet eller karamellisert maltpreg. Ølet bør ha nok struktur i form av konsentrasjon, livlighet eller bitterhet for å gi liv til kombinasjonen. Les om øl til kaker og dessert