Drinkoppskrifter
Søk blant klassiske cocktailer, alkoholfrie drinker og nye varianter komponert av våre ansatte.
Alle oppskrifter
Akevitt mule
- 4 cl blank eller lys brun akevitt
- 10-15 cl ingefærøl
- 2 cl limejus
- isbiter
- mynteblader og evt. ingefær
Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og akevitt over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.
Denne drinken kalles også Olof Palme, og da brukes svensk akevitt selvfølgelig.
Akevitt sour
- 5 cl fatlagret akevitt
- 3 cl sitronjus
- 2 cl sukkerlake*
- 1 dæsj orange bitter
- 2 cl eggehvite
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Akevittini
- 5 cl dillakevitt, eller sommerakevitt med smak av sitrus
- 2 cl tørr hvit vermut
- 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med dill eller sitronskall.
Alkoholfri sangria
- 15 cl alkoholfri rødvin
- 40 cl alkoholfri vermut
- Frukt - appelsin, sitron, jordbær
La gjerne stå noen timer å trekke. Kan toppes sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på SlemmestadFoto: Tommy Andresen
Alkoholfri sommerpunsj
- 1 l ananasjuice
- 1 l limonade
- 1 l grapefruktjuice
- 1 l mineralvann med bobler
- 3 dl alkoholfri vermouth
- 2 kg isbiter
- 4 ss granat-eplesirup
- 1 grapefrukt (kutt i fire på langs og så i tynne skiver)
- 2 sitroner (kutt i fire på langs og så i tynne skiver)
- 2 limejuice
- 30 blad fersk mynte
- 30 blad fersk basilikum
Ca. 20 drinker à 2,5 dl. Beregn to drinker per person.
Bland alle ingrediensene og tilsett farris til slutt. Hold kjølig. Server med en øse, slik at du får med både isbiter, drikke og garnityr.
Amaretto BBQ sour
- 4,5 cl amaretto
- 1,5 cl røykpreget whisky (f.eks. Islay)
- 2,5 cl sitronsaft, ferskpresset
- 3 cl røkt ananasjus*
- 2 cl eggehvite
- Isbiter
- 2 dråper cocktailbitter, appelsin
Ha alle ingrediensene i en shaker uten is. Rist godt på shakeren. Tilsett isbiter, og rist godt slik at cocktailen blir kald. Sil over i et cocktailglass.
*Røkt ananasjus: Glaser 1 skive fersk ananas med honning, grilles eller brennes med creme brule-brenner til karamellisert. Knuses eller muddles og så siles.
Amaretto sidecar
- 1,5 cl amaretto
- 2,5 cl fransk appelsin- og cognaclikør
- 1,5 cl sitronjus
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.
*Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.
Amaretto sour
- 5 cl amaretto, eller en alkoholfri variant
- 3 cl sitronsaft, ferskpresset
- 2 cl eggehvite
- Isbiter
Ha amaretto, sitronsaft og eggehvite i en shaker. Rist godt på shakeren. Tilsett isbiter, og rist godt slik at cocktailen blir kald. Sil cocktailen i ett eller to glass.
Amber gold
- 4 cl alkolfri gin
- 2 cl alkoholfri vermut
- 1,5 cl ferskpresset sitron
- 1 cl sukkerlake
- 8 cl rosa tonic, f.eks. pink grapefruit
- 5-6 cl Musserende eplemost med rabarbra
- 1 cl bringebærlimonade
Oppskrift til 4 drinker.
Alkoholfri gin, vermut, sitron og sukkerlake shakes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker fylt med isbiter. Siles over i highballglass fylt med isbiter og toppes med Pink Grapefruit tonic, musserende eplemost og bringebærlimonade. Pyntes med grapefrukt-zest og friske bringebær.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valkendorfsgate, BergenAmericano
- 3 cl søt vermut
- 3 cl rød italiensk bitterlikør
- club soda
- isbiter
Fyll et old fashioned glass med isbiter. Tilsett bitterlikør og vermut. Topp med soda. Pynt med en appelsinskive eller -skall.
Aviation
- 5 cl gin
- 1 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
- 1 cl sitronsaft
- 0,5 cl fiolett likør (crème de violette / violet liqueur)
- Isbiter
- Cocktailbær
Fyll en shaker med is og alle ingrediensene. Rist godt og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med et Maraschino-kirsebær.
Batanga
- 5 cl tequila
- 10 cl cola
- 1,5 cl limejus
- Isbiter
- en klype salt
Fyll et highball-glass med is. Hai salt, tequila og limejuice, topp med cola. Rør forsiktig og pynt med en sitron eller limeskive.
Bees knees
- 5 cl gin
- 2 cl sitronsaft
- 2 cl honningsirup
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et coupe-glass.Pynt med sitronskall.
Se vår mocktailvariant av denne: Honey Bee - Polets jubileumsdrikk
Bellini
- 6 cl prossecco eller annen musserende tørr vin
- 7 cl purè av flådde fersken
- 4 bringebær
- 2 cl *sukkerlake
Flå ti ferskener ved å dyppe dem i kokende vann, og fjern skallet. Skjær kjøttet i små biter og ha dem i en bolle med litt vann og saften fra en sitron. La det stå noen timer i kjøleskapet før du kjører det i en hurtigmikser med fire bringebær for fargens skyld. Tilsett sukkerlake. Fyll først opp ferskenpurè, deretter musserende vin, som helles på innsiden av glasset slik at boblene holder seg lengre. Rør forsiktig et par ganger. Server i avkjølte champagneglass med bringebær på kanten.
* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Between the sheets
- 3 cl cognac
- 3 cl lys rom
- 3 cl appelsinlikør
- 2 cl fersk sitronsaft
- Isbiter
Fyll en shaker med is. Tilsett cognac, rom, likør og sitronsaft. Rist godt i ca. 10–15 sekunder. Sil over i et avkjølt coupé- eller cocktailglass.
Between the Sheets er en klassisk cocktail med røtter fra 1920-tallet, en variant av Sidecar som er både frisk og balansert. I noen oppskrifter er cognac byttet ut med gin.Black lodge
- 3 cl whisky
- 3 cl rød italiensk bitterlikør
- 1,5 cl kaffelikør
- 1,5 cl tørr hvit vermut
- isbiter
Dette er en kaffevariant av den klassiske drinken boulevardier.
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Bloody Mary
- 4 cl vodka
- 8 cl tomatjuice
- 2 cl sodavann
- 1 cl sitronjus
- noen dråper tabasco
- en dæsj Worcestershire-saus
- isbiter
Denne drinken bygges. Hell alle ingrediensene, unntatt tomatjus og sodavann, i et longdrinkglass. Rør lett med en skje. Hell deretter i tomatjus og sodavann. Krydre lett med salt, pepper og pynt med selleristilk.
*Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Blå lagune
- 3 cl vodka
- 2 cl blå curacao (appelsinlikør)
- 2 cl ferskpresset limesaft
- 7,5 cl Sprite eller 7-Up
Ha ingrediensen i et longdrinkglass, fyll med is og topp opp med sitronbrus.
Boulevardier
- 4 cl bourbon eller rugwhisky
- 2 cl rød vermut
- 2 cl rød bitterlikør
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Bourbon Milk Punch
- 2 cl bourbon
- 0,5 cl vaniljeekstrakt* (men du kan også bruke vaniljesukker blandet ut med vann)
- 0,5 cl sukkerlake*
- 1 cl kremfløte
- 2 cl helmelk
- 1 cl eggehvite
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken, uten is, med sukkerkant og rasp av muskat.
*Vaniljeekstrakt: Legg tre splittede vaniljestenger med frø i et hermetisk glass fylt med 50 cl rom, vodka eller sprit. La det stå i 8 uker, og rist en gang i blant.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
* Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i sukker, gjerne tilsatt litt vaniljesukker hvis det er ønskelig, slik at det setter seg.
Bramble
- 5 cl gin
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 1 cl bjørnebærlikør (crème de mûre) eller bjørnebærsirup
Rist alle ingredienser med is i en cocktailshaker. Sil over i et lavt glass med knust is. Pynt med bjørnebær og sitron.
Brandy Alexander
- 3,5 cl cognac / brandy
- 1,5 cl kaffelikør
- 2,5 cl kremfløte
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med litt revet muskat over. Rist og sil over i et avkjølt glass. Server uten is.
Caffè corretto
- 3 cl espresso
- 3 cl grappa, sambuca eller brandy
En caffè corretto tilberedes ofte ved å tilsette noen dråper av ønsket brennevin (vanligvis grappa) i en espresso, men i noen tilfeller serveres brennevinet ved siden av kaffen, slik at man selv kan tilsette ønsket mengde.
Caffé corretto kan oversettes til korrigert kaffe og finnes i ulike varianter i mange land, den norske ekvivalenten er karsk.
I andre land finnes lignende drikker:
- Spania: Carajillo
- Portugal: Café com cheirinho (kaffe med duft)
- Frankrike: Café-calva (kaffe med calvados)
- Sverige, Norge og Danmark: Kaffekask, karsk eller kaffegök
- Mexico: Café con piquete
Caffé negronish
- 3 cl alkoholfri bitter
- 3 cl alkoholfri vermut
- 4 cl kaldbrygget kaffe
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Ekte kapteiner drikker kaffe
I forbindelse med Klar for sjøen-kampanjen i 2021 laget vi oppskrifter på alkoholfrie mocktailer med kaffe for organisasjonen Av og til.
Kaffe egner seg svært godt i mocktail - det er syrlig og bittert, men har også en fruktighet. Hvis du kaldbrygger kaffen, så blir fruktigheten tydeligere.
Café Mexicana
- 4 cl reposado tequila
- 1,5 cl italiensk bitterlikør (amaro)
- 0,75 cl appelsinlikør
- 0,75 cl kaffelikør
- 6 cl kaldbrygget kaffe
- 2 cl vaniljesirup
- lettpisket krem med litt salt
En meksikansk iskaffe-variant av irish coffee.
Fyll en shaker med is. Tilsett alle ingrediensene og rist kort. Hell alt (uten å sile) over i et Collins-glass. Topp med saltet vaniljekrem og dryss over revet muskat.
Caipirinha
- 4 cl cachaca (hvitt brasiliansk brennevin, laget av sukkerrør)
- 1 lime, i båter
- 3 teskjeer brunt sukker
- knust is
Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Knus lime med sukker i et glass. Fyll på med knust is og i cachaca. Rør godt.
Calvados old fashioned
- 4 cl calvados
- 1 sukkerbit
- 3 cl sodavann
- 3 dråper bitter
- 1 skive appelsinskall
- isbiter
Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter og calvados, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.
Carajillo
- 3 cl espresso (nybrygget og avkjølt)
- 3 cl italiensk rød bitterlikør
- 3 cl vaniljelikør
- Isbiter
Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker med is. Sil over i et old fashionedglass med stor isbit.
Champs-Élysées
- 6 cl cognac
- 1,5 cl grønn fransk urtelikør
- 2,5 cl sitronjus
- 1 cl sukkerlake
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass.
Clover Club
- 5 cl gin
- 2,5 cl tørr vermut
- 2,5 cl bringebærlikør (eller 3-4 knuste bringebær)
- 2,5 cl sitronsaft (ferskpresset)
- 1,5 cl sukkerlake
- 1 eggehvite (valgfritt, gir skum)
Ha alle ingrediensene i en shaker uten is og tørrist kraftig for å skape skum.
Tilsett is og rist hardt igjen for å kjøle ned drinken. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt gjerne med et friskt bringebær eller sitronskall.Coffee ginger spritz
- 5 cl sterk kaffe, gjerne espresso
- 5 cl ingefærøl
- 5 cl tonic
- 1 cl thaisirup (kan sløyfes)
- Isbiter
Fyll et glass med isbiter og hell over thaisirup, ingefærøl og tonic. Hell forsiktig over avkjølt espresso slik at lagene skiller seg.
Ekte kapteiner drikker kaffe
I forbindelse med Klar for sjøen-kampanjen i 2021 laget vi oppskrifter på alkoholfrie mocktailer med kaffe for organisasjonen Av og til.
Kaffe egner seg svært godt i mocktail - det er syrlig og bittert, men har også en fruktighet. Hvis du kaldbrygger kaffen, så blir fruktigheten tydeligere.
Ha ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell over et glass eller en kopp med isbiter.
Cold brew fashioned
- 4 cl alkoholfri whisky
- 4cl kaldbrygget kaffe
- 1 cl rosmarinsirup
- Litt sodavann
Fyll et røreglass med is, tilsett alle ingrediensene og rør i ca. 30 sekunder. Sil over i et avkjølt old-fashioned-glass med en stor isbit. topp med litt sodavann.
Ekte kapteiner drikker kaffe
I forbindelse med Klar for sjøen-kampanjen i 2021 laget vi oppskrifter på alkoholfrie mocktailer med kaffe for organisasjonen Av og til.
Kaffe egner seg svært godt i mocktail - det er syrlig og bittert, men har også en fruktighet. Hvis du kaldbrygger kaffen, så blir fruktigheten tydeligere.
Cold brew negroni
- 3 cl fatlagret gin eller vanlig gin
- 2,5 cl rød vermut
- 2 cl rød bitterlikør
- 1,5 cl kaldbrygget kaffe eller espresso
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Corpse Reviver No. 2
- 2,5 cl gin
- 2,5 cl appelsinlikør
- 2,5 cl aromatisert hvitvin med urter og krydder eller hvit tørr vermut
- 2,5 cl frisk sitronsaft
- 1 dash absint
- Isbiter
Fyll en shaker med is og tilsett alle ingrediensene. Rist kraftig i ca. 10 sekunder. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Klem en sitronskall over drinken for å frigjøre aromaene, og legg den i glasset som pynt.
Cosmopolitan
- 3 cl vodka
- 1 cl appelsinlikør / triple sec
- 3 cl tranbærjuice
- 1 cl limejuice
Hell alle ingrediensene i en shaker, og rist godt i 15 sekunder. Sil deretter over et avkjølt cocktailglass, og garner med en limeskive på kanten av glasset.
Cuba libre
- 5 cl lys rom (mørk rom kan også brukes)
- 10 cl cola
- 1 cl limejus
- Isbiter
Fyll et highball-glass med is. Hell over rom og limejuice, topp med cola. Rør forsiktig og pynt med en sitron eller limeskive.
Cucumber madness
- 2 cl alkoholfri vermut eller alkoholfri bitter
- 6 cl sitronlimonade
- 4 cl tonic, gjerne med agurksmak
Miks ingrediensene. Tilsett gjerne litt sitrus for mindre bitterhet. Pynt med agurk.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Korgen i HemnesDaiquiri
- 4 cl lys rom
- 2 cl limejus
- 1 cl sukkerlake*
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is – men du kan bruke knust is hvis det er ønskelig.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
Damn it Jimmy
- 4 cl tørr gin
- 4 cl sake
- 1 cl fino sherry
- 1 cl tørr, hvit vermut
- 0,5 sukkerlake
- isbiter
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med par grønne oliven fylt med blåmuggost.
Oppskrift: Simon Difford
Dark'n Stormy
- 6 cl mørk rom
- 1 cl limejuice
- 1 dæsj bitter
- 10 cl ingefærøl
- 2-3 limeskiver til garnityr
Tilsett rom, limejuice og bitter i en glass over isbiter. topp med ingefærøl og limeskiver som garnityr.
Dirty Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr, hvit vermut
- Lake fra oliven
- isbiter
Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre det, slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder og sil deretter vermuten ut i vasken. Jo mer du heller ut, jo tørrere blir martinien. Ha i ginen og litt lake av olivensaften og rør i ca. 15 sekunder. Sil væsken tilbake til cocktailglasset.
Division bell
- 3 cl mezcal
- 2,25 cl italiensk bitterlikør / aperitivo
- 2,25 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
- 2,25 cl ferskpresset limejuice
En moderne variant av The Last Word med røykfylt mezcal og bitter italiensk aperitivo.
Fyll en shaker med is og tilsett alle ingrediensene.Rist godt og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med en lang appelsinzest.
Dry Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr, hvit vermut
- isbiter
Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre – slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder - og sil deretter vermuten ut i vasken. Poenget er at isbitene skal ta til seg aroma fra vermuten. Tilsett så gin og rør i 20 til 24 sekunder til – slik at drinken avkjøles. Sil væsken tilbake til cocktailglasset. Server med et par grønne oliven uten stein.
Earl grey G&Tea
- 4 cl gin
- 2 cl bergamottlikør
- 3 cl kald earl grey te
- 6 cl tonic
Rist de tre første ingrediensene i en cocktailshaker og sil over i et glass med is. Topp med tonic.
El Presidente
- 5 cl añejo rom
- 3 cl vermut (både hvit og rød, tørr eller søt, eller en blanding kan brukes)
- 1 cl appelsinlikør
- 0,25 cl grenadin
- 2 dråper saltvannsløsning (40 g vann til 10 g salt)
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass.
Elder fashion
- 4,5 cl gin
- 1,5 cl hylleblomstlikør
- 2 dråper cocktailbitter
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Elderflower (hylleblomst) mule
- 5 cl vodka
- 2 cl hylleblomstlikør
- 2 cl limejuice
- Ingefærøl
Rist vodka, hylleblomstlikør og limejuice med is i en cocktailshaker. Sil over i et kobberkrus eller et høyt glass med is. Topp med ingefærøl. Pynt med lime og mynte eller hylleblomst i sesong.
Eple-tonic
- 4 cl alkoholfri håndverksider
- 4 cl alkoholfri gin
- 1 cl sitronbrus/sitronlimonade
- 2-4 cl tonic
- 5-10 mynteblader
Tilsett mynteblader og sider i et rocksglass med isbiter. Press myntebladene med en skje eller morter for å ekstrahere aroma fra bladene. Tilsett de øvrige ingrediensene og isbiter. Rør forsiktig om en gang. Garneres med sitronzest og mynteskudd.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet Valentinlyst, TrondheimEplemojito
- 4 cl calvados eller norsk eplebrennevin
- 1/2 lime, skåret i 4 skiver
- 1 cl sukkerlake
- 8 mynteblader
- 8 cl ingefærøl
- Knust is
Muddle myntebladene sammen med lime og sukkerlake i et glass. Tilsett calvados. Fyll glasset med knust is. Topp opp med ingefærøl og rør forsiktig.
Espresso Martini
- 4 cl vodka
- 3 cl kaffelikør
- 3 cl sukkerlake
- 1 dobbel espresso
- isbiter
- 3 kaffebønner
Rist vodka, kaffelikør, sukkerlake, espresso og isbiter i shaker godt i 20 sekunder. Jo mer du rister, jo mer skum vil du få på toppen av drinken. Hell og sil over i et nedkjølt cocktailglass. Topp med tre kaffebønner på midten av drinken.
Espresso tonic
- 4 cl espresso (nybrygget og avkjølt)
- 12 cl tonic
- Isbiter
Fyll et glass med isbiter og hell over tonic. Hell forsiktig over avkjølt espresso slik at lagene skiller seg.
Fauskes påskespritz
- 5 cl alkoholfri vermut
- 5 cl bringbærlimonade
- 5 cl sitron- eller rabarbralimonade
Blandes i glass med is, pynt med appelsinskive og rosmarinkvist.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet FauskeFjellbekk
- 4 cl vodka
- 2 cl akevitt
- 2 cl sitronsaft
- 1 cl sukkerlake
- 8 cl sitronbrus
Rist vodka, akevitt, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et høyt glass med is og topp med sitronbrus. Pynt med sitronskive.
Floreale cinnamon jug
- 6 cl alkoholfri vermut
- 1 ss kanelsirup*
- 6 cl kaldbrygget earl grey te
- 6 cl ingefærøl
*Kok opp 2 dl vann, 2 dl brunt sukker, 2 dl hvitt sukker. Tilsett 1 spiseskje kanel og la koke 4-5 minutter.
Ha ingrediensene i et stort glass (jug) med masse isbiter og 2 kvaster sitronmelisse, rør pent rundt og server.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Vinmonopolet SandefjordFloreale sour
- 6 cl alkoholfri vermut
- 2,5 cl sitronjus
- 2 cl eggehvite
- 1 cl sukkerlake
- Isbiter
Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker uten is for å skape skum. Tilsett is og rist igjen. Sil over i et avkjølt old fashioned glass.
Fransk manikyr
- 4,5 cl whisky
- 1,5 cl yuzusake
- 4,5 cl fersk ananasjus
- 1,5 cl fersk sitronsaft
- 2 cl salviesirup*
- Et lite dryss salt
Fyll en shaker med is. Tilsett irsk whiskey, ananasjuice, salviesirup, yuzusake, sitronsaft og en liten klype salt. Rist godt i ca. 15 sekunder til drinken er godt avkjølt. Sil drinken over i et avkjølt coupe-glass, pynt med et salvieblad.
*Salviesirup:
- 10 g fersk salvie
- 3,2 dl vann
- 300 g sukker
Kok opp vannet i en kjele. Tilsett sukker og rør til det er oppløst. Ha i fersk salvie og la det småkoke i ca. 5 minutter. Ta av varmen og la trekke i 15 minutter. Sil ut salvien og la sirupen avkjøles før bruk.
Frazer
- 3 cl aquafaba (laken til kikerter fra boks)
- 3 cl ferskpresset sitron juice
- 3 cl bringebærpure
- 1 cl sukkerlake
- musserende te
Shake med isbiter i 30-40 sek. for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med musserende te.
Aquafaba er noe så enkelt som vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke akkurat innbydene, men ikke bli skremt, lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med.
Aquafaba er et vegansk alternativ, som vi her har brukt istedenfor eggehvite for å få skum på drinken. Her er det altså ingen bekymringer for å drikke rått egg.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet på ØsteråsFrench 125
- 4 cl cognac
- 1.5 cl sitronjuice
- 1 cl sukkerlake
- champagne
- isbiter
I en shaker, rist cognac, sitronjuice, sukkerlake og isbiter hardt i 10 sekunder. Sil drinken inn i et champagneglass og topp med champagne. Rør forsiktig og garner med sitronskall.
French 75
- 3 cl gin
- 1.5 cl sitronjuice
- 1 cl sukkerlake
- champagne
- isbiter
I en shaker, rist gin, sitronjuice, sukkerlake og isbiter hardt i 10 sekunder. Sil drinken inn i et champagneglass og topp med champagne. Rør forsiktig og garner med sitronskall.
French 76
- 3 cl vodka
- 1.5 cl sitronjuice
- 1 cl sukkerlake
- champagne
- isbiter
I en shaker, rist vodka, sitronjuice, sukkerlake og isbiter hardt i 10 sekunder. Sil drinken inn i et champagneglass og topp med champagne. Rør forsiktig og garner med sitronskall.
French Coffee
- 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
- 4 cl fransk appelsin- og cognaclikør eller cognac
- 1–2 ts brunt sukker (kan droppes hvis det brukes likør)
- lettpisket kremfløte
Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.
Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
Hell likøren i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.
Gibson Martini
- 4 cl tørr gin
- 1 cl tørr hvit vermut
- 1-2 sølvløk
- isbiter
Sett martiniglasset til kjøling ved å legge en isbit i glasset og fylle det med kaldt vann. Tre sølvløk på en cocktailpinne og legg klar. Mål opp gin og vermut. Hell dette i røreglasset. Rør i 20 sekunder, eller til røreglasset er iskaldt og dugger. Tøm martiniglasset. Rist ut vannet. Sil væsken over i martiniglasset. Legg i cocktailpinnen, eller legg den over glasset som pynt.
Gimlet
- 6 cl gin
- 5 cl limejuice
- 1.5 cl sukkerlake
- isbiter
Rist gin, lime, sukkerlake og isbiter i en shaker. Sil over i et cocktailglass.
Gin & tonic
- 5 cl gin
- 15 cl tonic
«Gin and tonic», eller bare GT, er en av de enkleste og mest klassiske longdrinkene som finnes.
Blandingsforholdet er en smakssak, prøv deg frem til hva du liker best. Vanlig blandingsforhold er 1 del gin og 2-3 deler tonic. Prøv deg også fram med ulike aromater eller garnityrer, som pepperkorn, lime, agurk, rosmarin.
Siden denne drinken er såpass enkel får du mye ut av å velge gin og tonic av god kvalitet.
Gin basil smash
- 5 cl gin
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 10 basilikumblader
Muddle (knus) basilikum i en shaker. Tilsett resten av ingrediensene og shake med is. Sil over i et lavt glass med is. Pynt med basilikum.
Gin fuzz
- 4 cl alkolfri gin
- 4 cl eplemost med solbær
- 4-8 cl sitronbrus eller limonade
Alle ingrediensene fylles i et vinglass eller en ginbowl fylt med isbiter, rør forsiktig om en gang. Garneres med solbær.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet LaksevågGløggsecco
- 3 cl eplegløgg, kald
- 9 cl alkoholfri musserende vin
Bland eplegløgg og prosecco eller alkoholfri musserende vin med is i et vinglass.
Godfather
- 5 cl skotsk whisky
- 2 cl amaretto
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Gran & tonic
- 2 cl alkoholfri gin
- 20 cl tonic
- 1 sitronskive
- 5 einebær
- 1 granskudd
- 2 ss granskuddsirup (kan erstattes med rosmarinsirup)
- Isbiter
Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Det er også mulig å kjøpe ferdig granskuddsirup, eventuelt kan du kjøpe rosmarinsirup eller lignende.
Miks drinken.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet Lagunen, BergenHana-yori-dango
- 4,5 cl japansk gin
- 2 cl sake
- 2 cl hylleblomstlikør
- 4 cl syrlig kirsebærsaft eller -puré
- 3 cl sukkerlake
- 1,5 cl ferskpresset sitronsaft
- Maraschino-kirsebær til pynt
Ris alle ingredienser i en cocktailshaker med is. Sil over i et coupeglass. Pynt med kirsebær eller kirsebærblomst i sesong.
Hana-yori-dango (花より団子) – Dette er et morsomt ordtak som gjør narr av enkelte som deltar på hanami-feiringer, og som er mer opptatt av mat og drikke enn av å se på kirsebærblomstringen. Det oversettes bokstavelig til «dumplings fremfor blomster».
Hanky panky
- 6 cl gin
- 4,5 cl søt vermut
- 0,5 cl Fernet
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass. Sil over i et avkjølt coupe eller cocktailglass. Pynt med appelsinskall.
Hardanger apple spritz
- 4 cl issider eller calvados
- 3 cl italiensk bitter / aperitivo
- 9 cl fruktig norsk håndverksider
- isbiter
- sodavann
Hell italiensk aperitivo, issider/calvados og sideri et vinglass med is, topp med sodavann og appelsinskive.
Hemingway special
- 6 cl hvit rom
- 1,5 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
- 1,5 cl grapefruktjuice
- 2,5 cl limejuice
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et avkjølt cocktailglass eller coupe. Pynt med en grapefruktskive.
Honey Bee - Polets jubileumsdrikk
- 6 cl alkoholfri vermut
- 2 cl honningsirup
- 1 cl sitron
- 2-3 cl tonic
Vermut, honningsirup og sitron shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et cocktailglass. Toppes med tonic og garneres med garnityr.
Honningsirup: Bland 1/3 varmt vann og 2/3 honning. Tilsett en liten klype havsalt i honningen og rør om til oppløst. Avkjøles og oppbevares kaldt.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet ArendalHoppy høyet
- 8 cl alkoholfri IPA
- 8 cl eplemost
- 1 cl sukkerlake
- 1/2 lime
- 10 mynteblader
- Knust is
Kutt lime i båter. Ha lime, mynte og sukkerlake i glasset. Bland/knus med en muddler. Tilsett eplejuice og knust is, og bland godt. Toppes med øl, mer knust is og garnityr.
Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet Theresesgate i OsloHorsefeather
- 6 cl rugwhiskey
- 1,5 cl sitronsaft
- 0,75 cl ingefærsirup eller sukkerlake
- 9 cl ingefærøl
- 2 dasher cocktailbitter
Rør alle ingrediensene med is i et avkjølt glass.
Hot lips margarita
- 2,5 cl jalapeño-infusert blanco tequila*
- 2,5 cl mezcal
- 1,5 cl ananasjuice
- 1,5 cl sitronsaft (ferskpresset)
- 1 cl sukkerlake
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt glass. Pynt med jalapenochili og lime
*Jalapeño-infusert tequila
- 4 jalapeño
- 70 cl blanco tequila
Skjær jalapeno i skiver og ha i et norgesglass med tequila. La trekke i 6-24 timer avhengig av styrke på jalapenoen og hvor sterkt du ønsker det. Sil gjennom en finmasket sil.
Hugo spritz
- 1 del hylleblomstlikør
- 2 deler prosecco
- 1 del soda/kullsyrevann
- Isbiter, limebåter og mynte
Hell hylleblomstlikøren i et vinglass, etterfulgt av mynte, isbiter og prosecco. Rør alt forsiktig sammen, før du topper av med sodavann. Pynt gjerne med mynte og sitronskiver.
Prosecco finnes i ulike sødmegrader og kan varieres hvor søt du ønsker drinken.
Irish Coffee
- 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
- 4 cl irsk whisky
- 1–2 ts brunt sukker
- lettpisket kremfløte
Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.
Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
Hell whisky i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.
Irish mule
- 4 cl whisky
- 10-15 cl ingefærøl
- 2 cl limejus
- isbiter
- mynteblader og evt. ingefær
Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og whisky over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.
Islay Daiquiri
- 4,5 cl fatlagret rom
- 1,5 cl røykpreget islay whisky
- 1 cl honningsirup (3 deler honning 1 del vann)
- 1,5 cl limejuice
- 4 dråper cocktailbitter
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et avkjølt cocktailglass eller coupe. Pynt med en limebåt.
Italian spritz
- 6 cl italiensk bitter / aperitivo
- 9 cl prosecco
- 3 cl sodavann
- isbiter
- appelsinskive
Hell italiensk aperitivo og prosecco i et vinglass med is, topp med sodavann og appelsinskive.
Prosecco finnes i ulike sødmegrader og kan varieres hvor søt du ønsker drinken.
Jack Rose
- 6 cl calvados
- 2 cl grenadine
- 2 cl sitronjuice
Ris alle ingredienser i en cocktailshaker med is. Sil over i et coupeglass.
Jasmine
- 4 cl gin
- 1,5 cl appelsinlikør
- 1 cl italiensk rød bitterlikør
- 1,5 cl sitronsaft
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker. Sil over i et coupe-glass. Pynt med en sitronskall-twist.
Jule-negroni
- 3 cl juleakevitt
- 3 cl rød søt vermut
- 3 cl rød bitterlikør
- 1 cl gløgg
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive, kanelstang og fersk is.
Jungle bird
- 4,5 cl mørk rom
- 2,25 cl italiensk rød bitterikør
- 1,5 cl limesaft
- 1,5 cl ananassaft
- 1,5 cl sukkerlake
- Isbiter
- Ananasblad eller skive som garnityr
Fyll en shaker med alle ingrediensene og is. Rist kraftig i ca. 15 sekunder. Sil over i et glass fylt med is. Pynt med et ananasblad eller en ananasskive.
Karusellen (Giostra d’Alcol)
- 3 cl italiensk rød bitterlikør
- 6 cl rødvin (gjerne barbera)
- 0,75 cl honningsirup
- 3 cl kullsyreholdig sitronlimonade
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et old fashioned glass, topp med sitronlimonade.
Giostra d’Alcol (alkoholkarusellen) var en cocktail som ble skapt i Torino på 1930-tallet av maleren og skulptøren Enrico Prampolini som en del av den italienske futuristbevegelsen. I sin bok Futurist Mixology beskriver Fulvio Piccinino drinken som en omstokket versjon av spritz.
Kir / kir royale
- 1 cl crème de cassis
- 14 cl tørr hvitvin / musserende vin (royale)
Denne drinken bygges. Fyll crème de cassis i et champagneglass. Hell deretter i vinen.
La Dame Blanche
- 4 cl blanche d’Armagnac (eller annen ulagret epledestillat)
- 1,5 cl aromatisert hvitvin med urter og krydder, eller hvit tørr vermut
- 1,5 cl fino sherry
- Noen dråper appelsinblomstvann
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass.
La vie en rose
- 5 cl calvados
- 2 cl issider
- 1,5 cl limoncello
- 1 ts eplemos
- Yuzu tonic
Rist ingrediensene (utenom tonic) i e n cocktailshaker med is. Sil over et glass med is og topp med tonic.
Lambrusco spritz
- 3 cl italiensk bitter / aperitivo
- 1,5 cl grapefruktjus
- 9 cl lambrusco (musserende rødvin)
- isbiter
Hell italiensk aperitivo og grapefruktjus i et vinglass med is, topp med lambrusco.
Limoncello martini (lemon drop)
- 4 cl vodka (gjerne sitronvodka)
- 4 cl limoncello
- 2 cl sitronsaft
Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker med is. Sil over i et cocktailglass.
Limoncello sour
- 3 cl gin
- 3 cl limoncello
- 3 cl sitronsaft, ferskpresset
- 1 cl sukkerlake
- 1 eggehvite
- cocktailbitter, appelsin
Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker uten is for å skape skum. Tilsett is og rist igjen. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Topp med noen dråper cocktailbitter.
Limoncello spritz
- 4 cl limoncello
- 12 cl prosecco
- 2 cl sitronsaft, hvis du ønsker det litt friskere
- sodavann
Hell limoncello og prosecco i et vinglass med is, topp med sodavann og sitronskive. Prosecco finnes i ulike sødmegrader og kan varieres hvor søt du ønsker drinken.
London calling
- 5 cl gin
- 1,5 cl fino sherry
- 1,5 cl sitronjuice
- 1 cl sukkerlake
- 2 dasher cocktailbitter, appelsin
Bland alt i en shaker med is, sil over i et cocktailglass.
Madeira old fashioned
- 4 cl bourbon
- 2 cl madeira verdelho
- 1 dråpe cocktailbitter
- 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
- 1 sukkerbit (kan sløyfes)
- Isbiter
Muddle sukkerbit og bitter i et glass. Tilsett bourbon, madeira og isbiter, rør godt. Pynt med appelsinskall.
Mai tai
- 3 cl lys rom
- 3 cl mørk rom
- 1 cl appelsinlikør
- 1,5 cl limejus
- 1,5 cl orgeat (mandelsirup)
Shake alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et lavt glass med knust is. Pynt med mynte og lime.
Mandal Sunset
- 4 cl alkoholfri gin
- 2 cl ferskpresset sitronsaft
- 2 cl hibiskussirup (kan kjøpes ferdig)
- Toppes med alkoholfri eplesider
Alkoholfri gin, sitron og sirup ristes i cocktailshaker med is. Helles over i et longdrinkglass fullt med is. Toppes med eplesider som helles sakte over, slik at de to fargenyansene kommer frem.
Hibiscussirup:
1 dl tørkede hibiscusblomster (kan kjøpes i helsekostbutikker)
1,5 dl vann
1 dl sukker
Saft fra 1/2 sitronHa alle ingrediensene i en kjele, kok opp til sukkeret er oppløst, avkjøl og ha på flaske.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet i MandalManhattan
- 4 cl bourbon eller rugwhisky
- 3 cl rød vermut
- 2 dæsjer orange bitter
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med sitronstrimmel som garnityr. Sitronstrimmel kan du skjære med en sisselereingskniv eller en potetskjærer.
Margarita
- 4 cl tequila (ulagret type)
- 2 cl limejus
- 2 cl sitruslikør
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.
Martinez
- 3 cl tørr gin
- 3 cl søt rød vermut
- 3 ml maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
- 3 dasher coktailbitter
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med appelsin.
Martinez er en klassisk cocktail som er ansett å være forløperen til Martini – som jo etterhvert ble til Dry Martini. Martinez er en variasjon av en annen cocktail, nemlig Manhattan. Historien gir bartenderen Jerry Thomas æren for denne drinken. Thomas sees på som opprinnelsen til Amerikansk mixology. Oppskriften ble første gang nevnt i boken The Bar-Tender’s Guide av Jerry Tomas i 1887.
Mexican mule
- 5 cl reposado tequila
- 10-15 cl ingefærøl
- 2 cl limejus
- isbiter
- mynteblader og evt. ingefær
Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og vodka over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.
Et kobberkopp er tradisjonelt glasset som benyttes til Moscow Mule.
Mezcalita
- 5 cl mezcal
- 2 cl limejus
- 1 cl sitruslikør
- 1 cl agavesirup
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.
Midnattsol
- 5 cl sommerakevitt
- 2,5 cl italiensk bitterlikør / aperitivo
- 3 cl limejus
Rist alle ingrediensene i en shaker med is. Sil over i et avkjølt coupeglass.
Mimosa
- 2 deler musserende vin
- 1 del appelsinjuice
Tilsett 1 del appelsinjuice og 2 deler musserende og server.
Mint julep
- 6 cl bourbon
- 1 cl sukkerlake
- Mynteblader
- Knust is
Muddle mynte med sukkerlake i et lavt glass. Fyll glasset halvveis med knust is og rør godt. Tilsett bourbon og mer knust is til glasset er fylt. Rør lett og pynt med mynte.
Mojito
- 4 cl lys rom
- 1 cl limejus
- cirka 12 mynteblader
- 2 teskjeer brunt sukker
- 9 cl sodavann
- knust is
Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Rør lett med en skje. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med en stilk med mynteblader og server.
Mojopol
- 4 cl alkoholfri vermut
- 2 ss eplemos
- 2 cl eplemost på gravenstein
- 2 ss honninsirup (1 del honning 1 del vann)
- 1 cl sitronsaft
Ha eplemos og honningsirup i en avkjølt shaker, muddle (knus) mosen godt. I med resten av ingrediensene og 3 store isbiter. Shake og dobbel-sil (fra shaker over en kjøkkensil) over i et avkjølt cocktailglass.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Vinmonopolet SandefjordMoonwalk The Foxtrot
- 1 cl fatlagret akevitt
- 2 cl verdelho madeira
- 2 cl fransk hvit vermut
- 1 ts fruktig og blomsterpreget urtelikør
- 2 dæsjer cocktailbitter, appelsin
- 1 tepose Ras El Hanout (nordafrikansk krydderblanding)
Dette er først og fremst en sterkvinscocktail hvor akevitten ikke blir brukt som base, men som en såkalt «modifier», altså som en slags krydderelement.
Dette er en rørt drink. Det vil si at alle ingredienser bortsett fra krydder-teposen tilsettes et kaldt røreglass, som så tilsettes is. Deretter røres hele blandingen i ca. 25-30 sekunder før den siles over i et kaldt cocktailglass. Tilsett så teposen med krydder og server.
Moonwalk The Foxtrot er for øvrig et sitat fra en Spice Girls-låt.
Moscow mule
- 4 cl vodka
- 10-15 cl ingefærøl
- 2 cl limejus
- isbiter
- mynteblader og evt. ingefær
Fyll et glass halvfullt med isbiter. Hell limejuice og vodka over isen, og topp med ingefærøl. Bruk mynte og evt. fersk ingefær som garnityr.
Et kobberkopp er tradisjonelt glasset som benyttes til Moscow Mule.
Naked and famous
- 2,25 cl mezcal
- 2,25 cl gul fransk urtelikør
- 2,25 cl italiensk bitterlikør / aperitivo
- 2,25 cl ferskpresset limesaft
En moderne klassiker som kombinerer sødme, syrlighet og røykaroma.
Rist alle ingrediensene med is i en shaker. Sil over i et avkjølt cocktailglass.
Server uten is, og pynt med en appelsinskall-twist.Negroni
- 3 cl gin
- 3 cl rød vermut
- 3 cl rød bitterlikør
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Negroni fumo bianco
- 3 cl mezcal
- 3 cl lys bitter med gentianarot
- 3 cl hvit vermut (tørr eller søt)
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Negroni sbagliato
- 2 cl rød vermut
- 2 cl rød bitterlikør, italiensk
- 2 cl prosecco
- isbiter
Alle ingrediensene blandes direkte i et stort vinglass eller old fashioned glass. Rør, pynt med en appelsinskive og server.
«Sbagliato» betyr «feil» på italiensk, da man her har byttet ut den klassiske Negroniens gin med prosecco.
Negroni sour
- 3 cl gin
- 3 cl italiensk rød bitterlikør
- 3 cl søt vermut
- 2 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 1 eggehvite
Rist alle ingrediensene uten is i 30 sekunder i en cocktailshaker først for å skape skum. Tilsett is og rist i 30 sekunder til. Sil over i et coupeglass. Pynt med en appelsinskive.
Negronish
- 9 cl kaldbrygget hibiscuste
- 3 cl alkoholfri vermut
- 1 cl alkoholfri gin
- 2 cl sukkerlake
- 2 dråper cocktailbitter, appelsin
- grapefrukt tonic
Ingrediensene røres med is og toppes med litt tonic.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polkokk Andreas IngulNew York sour
- 5 cl bourbon
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- 1,5 cl fruktig rødvin
Rist bourbon, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et lavt glass med is. Hell forsiktig rødvin over baksiden av en skje slik at den legger seg i et lag på toppen.
Den orginale new york sour er uten eggehvite, men du kan selvfølgelig bruke eggehvite som i en klassisk whisky sour, det gir mer tekstur til drinken. Kusk da å sheke først en gang uten is og deretter en gang til med is.
Nogaroni
- 4 cl blanche d’Armagnac (eller annen ulagret epledestillat)
- 3 cl rød vermut
- 3 cl rød bitterlikør
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Nord for polarsirkelen
- 4 cl ferskpresset tyttebærsaft (ev. tyttebærcoulis)
- 2 cl limejuice
- 25 cl alkoholfritt ingefærøl
Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken. Pynt med en remse limeskall ev. limebåt og noen hele tyttebær.
Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet på Langnes i TromsøNordsjøolje
- 4 cl akevitt
- 2,5 cl tørr hvit vermut
- 1,5 cl røykpreget whisky (Islay)
- 1 cl triple sec (appelsinlikør)
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med appelsinskall.
Norwegian Coffee
- 8 cl varm ferskbrygget sterk kaffe
- 4 cl fatlagret akevitt
- 1–2 ts brunt sukker
- lettpisket kremfløte
Pisk kremfløten veldig lett. Kremen skal være tykk, men ikke stiv.
Lag god kaffe og varm opp et varmebestandig glass eller krus med kokende vann. Hell ut vannet og fyll kaffen i glasset. Tilsett brunt sukker og rør godt om til sukkeret har løst seg opp.
Hell akevitt i den varme blandingen. Rør om. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over.
Norwegian sidecar
- 4 cl fatlagret akevitt (juleakevitt)
- 2 cl appelsinlikør
- 1 cl sitronjus
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is med en sitronskive som garnityr.
Old Fashioned
- 4cl bourbon
- 1 sukkerbit
- 3 cl sodavann
- 3 dråper bitter
- 1 skive appelsinskall
- isbiter
Rør en sukkerbit ut i bitter. Bland videre inn sodavann. Tilsett isbiter og bourbon, og rør lett om. Bruk et appelsinskall som garnityr.
Old cuban
- 4 cl fatlagret rom
- 2 cl limejus
- 1,5 cl sukkerlake
- 2 dråper cocktailbitter
- Mynteblader
- 2, 5 cl champagne eller musserende vin
Rist alle ingrediensene unntatt musserende vin i en cocktailshaker med is. Sil over i et avkjølt coupe-glass og topp med musserende vin. Pynt med mynteblader.
Paloma
- 4 cl tequila (blanco)
- 1 cl limesaft
- 8 cl grapefruktjuice
- 1 klype salt
- grapefruktsoda
Fyll et longdrinkglass med is og hell ingrediensene over. Topp med grapefruktsoda.
Paper plane
- 3 cl bourbon
- 3 cl italiensk aperitivo
- 3 cl italiensk amaro (bitter urtelikør)
- 3 cl sitronsaft
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med en sitronskive eller en liten papirfly-dekorasjon.
Penicillin
- 5 cl single malt skotsk whisky
- 2,5 cl sitronsaft
- 2 cl ingefær- og honningsirup
- 1 cl røykpreget whisky (f.eks. Islay-whisky)
Shake alle ingrediensene unntatt røkt whisky med is. Sil over i et lavt glass med is. Hell den røykpregede whiskyen over toppen. Pynt med ingefær.
Pink negroni
- 3 cl pink gin
- 2 cl rosé vermut (evt hvit vermut)
- 2 cl aromatisert rosévin med urter og krydder
- 1 cl fino sherry
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Pisco sour
- 5 cl pisco
- 2,5 cl limejus
- 2 cl sukkerlake
- 1 eggehvite
- cocktailbitter
Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker uten is for å skape skum. Tilsett is og rist igjen. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Topp med noen dråper cocktailbitter.
Piña Colada
- 4 cl lys rom
- 3 cl kokoskrem
- 5 cl ananasjuice
- isbiter
Kjør alle ingrediensene i en blender til du får en kremet konsistens. Hell i et highballglass og topp med en ananasskive som garnityr.
Polets afternoon tea
- 4 cl alkolfri gin
- 2 cl ferskpresset sitronsaft
- 0,5-1 cl sukkerlake
- 5 cl musserende te
Ginish, sitronsaft og sukkerlake blandes i 5-8 sekunder i en cocktailshaker og siles over i et cocktailglass garnert med agurk, toppes med musserende te.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet DigernesetPorn star martini
- 5 cl vodka
- 2 cl pasjonsfruktlikør
- 2 cl pasjonsfruktpuré
- 1 cl limejuice
- 1,5 cl sukkerlake
- Champagne eller prosecco på siden
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et avkjølt cocktailglass. Server med en halv pasjonsfrukt og et shotglass med musserende vin ved siden av.
Portonic
- 5 cl hvit portvin
- 10 cl tonic
- Isbiter
Fyll et vinglass med isbiter. Hell over hvit portvin. Topp med tonic og rør forsiktig. Pynt med en sitron- eller appelsinskive.
Prosecco mint julep
- 3 cl bourbon
- 9 cl prosecco
- 1 cl sukkerlake
- Mynteblader
- Knust is
Muddle mynte med sukkerlake i et glass. Fyll glasset halvveis med knust is og rør godt. Tilsett bourbon og mer knust is til glasset er fylt, topp opp med prosecco. Rør lett og pynt med mynte.
Prosecco finnes i ulike sødmegrader og kan varieres hvor søt du ønsker drinken.
Påskespritz
- 1 del alkoholfri vermut
- 1 del ferskpresset appelsinjuice uten fruktkjøtt
- 1 del alkoholfri musserende
- 1 del tonic
- Isbiter
Fyll et stort glass eller en mugge med is, alkoholfri vermut og ferskpresset appelsinjuice. Rør forsiktig og topp med alkoholfri musserende og tonic. Server med appelsinskiver som garnityr
Vanskelighetsgrad: enkel
Oppskrift: VinmonopoletRagna Rickey
- 4 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
- 1,5 cl bringebærsirup*
- 2 cl sitronjus
- 1 dæsj orange bitter
- 7,5 cl ingefærøl
- isbiter
Ha alle ingrediensene, utenom ingefærølet, i et collins- eller highballglass.
Tilsett isbiter og rør om 3-4 ganger med en skje. Topp med ingefærøl. Rør lett 1 gang til for ikke å drepe karboniseringen. Pynt med en sitronskive og server.*Bringebærsirup: Mos forsiktig 200 gram usukrede bringebær. Varm opp bringebær, en kopp(25cl) sukker og en kopp vann på medium varme til sukkeret smelter – men ikke koker. Avkjøl og tilsett 7cl vodka.
Resept 13
- 4 cl alkoholfri vermut
- 2 cl ferskpresset limejus
- 2 cl røkt ananasjus*
- 2 cl kaldbrygget rooibos ingefærte
Te: Infuser en tepose i 5 cl kaldt vann i 30 min.
*Røkt ananasjus: Glaser 1 skive fersk ananas med honning, grilles eller brennes med creme brule-brenner til karamellisert. Presses gjennom sil for å trekke ut jus.
Tørrshakes uten te først, så is og te i en cocktailshaker.
Serveres i coupeglass eller old fashioned glass med is.Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Vinmonopolet Tromsø LangnesReverse New York sour
- 6 cl bourbon
- 3 cl LBV portvin
- 3 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
Hell portvin i et old fashioned glass med en stor iskbit. Rist bourbon, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil forsikt over i glasset slik at lagene skiller seg.
Rosespritzer
- 10 cl alkoholfri rosé musserende vin
- 5 cl indian tonic
- 1-1,5 cl sitronjuice
- 4 friske bringebær
- 1 ts sukker
- Isbiter
Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret. Fyll glasset med is og tilsett tonicvann og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.
Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Oppskrift: Polet på Kvadrat i SandnesRødvin Old Fashioned
- 6 cl cognac
- 1,5 cl rødvinssirup*
- 4-5 dråper absint
- 2 dråper cocktailbitter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et old fashioned glass.
*Rødvinsirup
- 50 cl rødvin
- 500 g sukker
Bland sukker og rødvin i en kjele. Varm opp til sukkeret er løst opp og la den kjøle seg ned. Avkjøl, hell over i en tett beholder og oppbevar i kjøleskap.
Sake mojito
- 6 cl sake
- 2 cl limejuice
- 1,5 cl sukkerlake
- Mynteblader
- Soda
Muddle (knus) mynte med limejuice og sukkerlake i et glass. Tilsett is og sake, rør lett og topp med soda. Pynt med mynte og lime.
Saketini
- 6 cl sake
- 3 cl gin eller vodka
- 1 dråpe hvit soyasaus (kan sløyfes)
- Isbiter
Fyll en shaker med is. Tilsett sake, gin (eller vodka) og hvit soyasaus (bidrar med umami). Rør drinken i røreglass i ca. 30 sekunder. Sil over i et avkjølt martiniglass.
Sakura Martini
- 7,5 cl daiginjo genshu sake (eller den saken du har)
- 2,5 cl japansk gin
- 0,5 cl maraschinolikør (klar kirsebærlikør)
- 2 dråper saltvann 4:1 (10 g salt, 40 g vann)
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med kirsebærblomst
Sangria
- 12 cl sterk ingefærøl
- 6 cl sukkerlake*
- 48 cl sodavann*
- 4 cl sitruslikør
- 3 cl druebrennevin (valgfritt)
- 75 cl rødvin (1 flaske)
- 1 jusen fra en halv appelsin
- 1 jusen fra en halv lime
(for 18 serveringer à 8cl)
Avkjøl alle ingrediensene på forhånd - gjerne over natten. Bland rødvin, druebrennevin, sitruslikør, sukkerlake og all fruktjus godt. Sil, med en stor sil, over i en avkjølt glassbolle. Glassbollen kan avkjøles med en pose med isbiter på forhånd - men sangriaen skal ikke serveres med isbiter. Tilsett ingefærøl og sodavann. Rør lett en gang. Tilsett garnityr. Server.
* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Sazerac
- 5 cl rugwhiskey (eller cognac for en mer klassisk vri)
- 1 cl sukkerlake
- 3 dasher cocktailbitter
- 1 cl absint eller pastis (til å skylle glasset)
Skyll et old-fashioned-glass med absint eller pastis og hell ut overflødig væske. Rør sammen whisky, sukkerlake og is i et røreglass. Sil over i det skylte glasset.
Sex on the beach
- 4 cl vodka
- 2 cl ferskenlikør
- 4 cl appelsinjuice
- 4 cl tranebærjuice
Rist alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et høyt glass med is. Pynt med appelsinskive og kirsebær.
Sexpert
- 4,5 cl pisco
- 1,5 cl gin
- 1,5 cl krydret romlikør
- 1,5 cl pasjonsfruktsirup
- 1,5 cl sitronsaft
- 4 dråper cocktailbitter, appelsin
Shaft
- 6 cl kald espresso eller sterk kaffe
- 2 cl kaffelikør
- 3 cl irsk kremlikør
- 3 cl vodka
- Isbiter
Rist alle ingrediensene i en cocktailshaker, sil over et old-fashioned glass med stor isbit
Shirley Temple
- 15 cl ingefærøl
- 1 cl grenadine
- 2 cl limejus
Denne drinken bygges. Fyll ingefærøl i et collinsglass. Hell deretter i grenadine og limejus. Rør lett et par ganger med skje. Pynt med kirsebær og server.
Siciliansk negroni
- 3 cl gin
- 3 cl marsala (sterkvin fra Sicilia)
- 3 cl rød bitterlikør
- isbiter
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt glass. Server med en appelsinskive og fersk is.
Sidecar
- 2,5 cl cognac
- 1,5 cl appelsinlikør
- 1,5 cl sitronjus
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.
*Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.
Singapore Sling
- 2,5 cl gin
- 1,5 cl kirsebærlikør
- 1,5 cl limejus
- 0,5 cl triple sec
- 0,5 cl søt urtelikør
- 8 cl ananasjus
- 1 cl grenadine
- 1 dæsj orange bitter
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken, med fersk is, sugerør og en sitronskive som garnityr.
Skumvær
- 2 cl akevitt (med et dempet karvepreg)
- 1 cl anissirup*
- 2 cl gul grapefruktjus
- 1 cl sitronjus
- 1 cl eggehvite
- en dæsj orangebitter
- isbiter
Legg alle ingrediensene, utenom isbiter, i en cocktailshaker. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist i 16 sekunder. Tilsett isbiter til det er to tredjedels fullt, og rist hardt i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt old fashionedglass. Tilsett nye isbiter og to tynne sitronskiver.
* Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme – men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.
Smoked Old Fashioned Godfather
- 2 cl amaretto
- 1,5 cl blended skotsk whisky
- 1,5 cl bourbon
- 1 cl røykpreget Islay whisky
- 2 dasher cocktailbitters
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Smokey Joe
- 5 cl tydelig røykpreget Islay whisky
- 2 cl søt rød vermut
- 2 dråper cocktailbitter
- Isbiter
- Appelsinskall til garnityr
Smokey cokey
- 5 cl røykpreget whisky
- 10 cl cola
- Isbiter
Fyll et highball-glass med is. Hell over whisky og topp med cola. Rør forsiktig og pynt med en sitronskive.
Smokin' paloma
- 6 cl mezcal
- 3 cl grapefruktjus (ferskpresset)
- 1,5 cl limejus (ferskpresset)
- 0,75 cl sukkerlake
- Grapefruktsoda (til å toppe drinken)
Bland mezcal, grapefruktjus, limejus og sukkerlake i en shaker med is. Rist godt og sil over i et glasset med is. Topp med grapefruktsoda og pynt med en limebåt.
Smoky Martini
- 4,5 cl tørr gin
- 2 cl tørr, hvit vermut
- 2 cl vodka
- 0,5 cl røykpreget Islay whisky
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et cocktailglass
Snøsprett
- Isbiter
- 8 cl alkoholfri vermut
- 3 cl sitronsaft
- 3 cl ferskenjuice
- 2 ts sitronkrem / lemon curd
- 5-6 mynteblader
Hell ingrediensene i en shaker og rist godt. Siles over et glass med is med en myntestilk som garnityr.
Vanskelighetsgrad: litt avansert
Oppskrift: Vinmonopolet Kolsås, BærumSommersmask
- 4-5 jordbær
- 5-6 mynteblader
- 2-3 ts sukker
- ½ lime i båter
- 10 cl bringebærlimonade
- 10 cl alkoholfri musserende vin
Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv. Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.
Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Kolsås i BærumSorbet float
- 1 mellomstor kule sitronsorbet
- 12 cl alkoholfri musserende vin
- Litt raspet sitronskall
- Basilikum til pynt og aroma
Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske drinken sgroppino. Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.
Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift: Polet på CC i DrammenSpiked Iced Tea Punch
- 10 nellikspiker
- 1 appelsin skjært i tynne skiver
- 1 halv sitron skjært i skiver
- 3 store myntebusker
- 2 teposer med sort te
- 36 cl kokende vann
- 12 cl kaldt vann
- 12 cl appelsinjus
- 6 cl sitronjus
- 12 cl ananasjus
- 6 cl brunt sukker
- 24 cl whisky (uten røykpreg) eller bourbon
- isbiter
(for 18 serveringer à 6cl)
Putt nelliken i appelsinen og del den i skiver. Putt appelsin, mynte og teposer i en stor serveringsbolle og tilsett kokende vann og brunt sukker. La stå i en time og fjern teposene. Tilsett kaldt vann, appelsinjus, sitronjus, ananasjus, og isbiter. Rør i 20-40. Tilsett whisky og avkjøl. Smak til og serverer.
Stinger
- 4 cl cognac / brandy
- 2 cl crème de menthe
- 1 cl sodavann*
- isbiter
Legg alle ingrediensene, utenom sodavann, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Server drinken, uten is, med et mynteblad som garnityr.
* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Stout old fashioned
- 3 cl stout (eller annet mørkt øl)
- 4,5 cl irsk whisky
- 1 barskje demerara-sirup
- 3 dråper cocktailbitter
Bland stout, whiskey, sirup og bitters i et mikseglass. Tilsett is og rør godt. Sil over i et old fashioned glass.
Svak bris i Hardanger
- 4 cl gin
- 1,5 cl sloe gin (slåpebærlikør) eller solbærlikør
- 9 cl norsk håndverkssider
- isbiter
Dette er en variant av Country breeze cocktail. Ha gin og likør i et høyt glass med is, topp med eplesider, rør lett.
Sylteagurk margarita
- 4 cl tequila (ulagret type)
- 4 cl sylteagurklake
- 2 cl limejus
- 1 cl agavesirup
- 10 svarte pepperkorn
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass uten is eller i et lavt glass med is. Server drinken med en halv sylteagurg/cornichon og dill.
Tarte tartini
- 3 cl calvados
- 3 cl brun rom. "fettvasket" med brunet smør**
- 3 cl karamellisert sukkerlake*
- 3 cl sitronsaft
Bland alle ingrediensene i en shaker med is. Rist i 10 sekunder og sil over i et glass med en stor isbit. Pynt med en tørket epleskive.
*Karamellisert sukkerlake:
Varm opp sukker med litt vann i en kjele til det blir mørkebrunt. Ta av varmen litt før ønsket farge, siden det fortsetter å mørkne. Tilsett like mye vann som sukker og rør til det løses opp. Avkjøl før bruk.**Fettvasket rom:
Brun 4 ss smør i en panne og tilsett 25 cl fatlagret rom i en beholder. Rist godt og la stå i minst én time. Sett i fryseren til smøret stivner. Fjern smør lokket og sil romen gjennom kaffefilter før bruk.Tequila sunrise
- 5 cl tequila
- 10 cl appelsinjuice
- 1,5 cl grenadin
Hell tequila og appelsinjuice i et høyt glass med is. Hell forsiktig grenadin over, slik at den synker og gir en soloppgangseffekt. Pynt med appelsinskive og kirsebær.
Thai mocktail
- 4 stk. lime
- 12 litchier
- 2 bergamotter (eller lime)
- litt sodavann
- thaibasilikum (eller vanlig basilikum)
- isbiter
Oppskriften lager 4 drinker
Sirup
150 g palmsukker (eller vanlig sukker)
150 g vann (ca. 1,5 dl)
5 kaffirlimeblader
1 stilk sitrongressKok i ca. fem minutter, avkjøl og sil.
Del litchiene i to og fjern stein og skall. Ha dem i en shaker sammen med sirupen, limesaften, litt finrevet skall og saften av bergamott (eller ekstra lime). Fyll opp med is og rist i ca. 30 sekunder. Sil over i et longdrinkglass fylt med is. Topp med litt sodavann og pynt med basilikum.
The Last Word
- 2,5 cl gin
- 2,5 cl grønn fransk urtelikør
- 2,5 cl maraschino-likør (klar kirsebærlikør)
- 2,5 cl ferskpresset limesaft
En frisk og urteaktig cocktail fra forbudstiden i USA.
Fyll en shaker med is. Tilsett alle ingrediensene og rist godt. Sil over i et avkjølt cocktailglass.
The Mullet Burden
- 2 cl fatlagret akevitt
- 2 cl VSOP cognac
- 2 cl ananas- og kardemommesirup
- 3 cl sitronsaft
- 2 dæsjer aromatisk bitter
- sodavann
Ananas- og kardemomme-sirup
Knuste kardemommefrø ristes i tørr panne på høy varme. Deretter tilsettes fersk ananasjuice og hvitt sukker i like deler i pannen. Varm opp til sukkeret har smeltet, men uten å koke blandingen. Avkjøl og sil av.Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker. Tilsett isbiter og rist hardt i 5-8 sekunder. Sil over i et longdrinkglass med is og topp med sodavann. Rør varsomt med en lang skje.
The boothby
- 4 cl rugwhisky eller bourbon
- 2 cl søt rød vermut
- 1 cl fransk appelsin- og cognaclikør
- 2 dråper cocktailbitter
- 1 dråpe cocktailbitter, appelsin
- 2,5 cl tørr champagne
Rør whisky, vermut, likør og cocktailbitter med is. Sil over i et avkjølt coupe-glass og topp med musserende vin. Pynt med en appelsinskall.
Tia mia
- 3 cl mezcal
- 3 cl mørk rom
- 1 cl appelsinlikør
- 1,5 cl limejus
- 1,5 cl orgeat (mandelsirup)
Shake alle ingrediensene med is i en cocktailshaker og sil over i et lavt glass med knust is. Pynt med mynte og lime.
Toasted almond mocktail
- 6 cl espresso
- 4 cl fløte
- 4 cl alkoholfri amaretto
Ha ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell over et glass eller en kopp med isbiter.
Ekte kapteiner drikker kaffe
I forbindelse med Klar for sjøen-kampanjen i 2021 laget vi oppskrifter på alkoholfrie mocktailer med kaffe for organisasjonen Av og til.
Kaffe egner seg svært godt i mocktail - det er syrlig og bittert, men har også en fruktighet. Hvis du kaldbrygger kaffen, så blir fruktigheten tydeligere.
Ha ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell over et glass eller en kopp med isbiter.
Tokyo calling
- 5 cl gin
- 1,5 cl fino sherry
- 2 cl yuzusake
- 1 cl sukkerlake
- 2 dasher cocktailbitter, appelsin
Bland alt i en shaker med is, sil over i et cocktailglass.
Tokyo vesper driver
- 2 cl alkoholfri gin
- 2 cl alkoholfri vermut
- 3 cl sukkerlake
- 2 cl sitronjus
- 2 dråper cocktailbitter
- 3 cl yuzutonic
Ingrediensene ristes i cocktailshaker med is, siles over i et cocktailglass og toppes med litt yuzutonic.
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polkokk Andreas IngulTom Collins
- 5 cl gin
- 2,5 cl sitronsaft
- 1,5 cl sukkerlake
- Soda
Rist gin, sitronsaft og sukkerlake med is i en cocktailshaker. Sil over i et høyt glass med is og topp med soda. Pynt med sitronskive og kirsebær.
Tour de France
- 3 cl blanche d’Armagnac (eller annen ulagret epledestillat)
- 3 cl aromatisert hvitvin med urter og krydder, eller hvit tørr vermut
- 3 cl lys bitter med gentianarot
- 0,25 cl hvitvinseddik
Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass.
Tuscan Rosemay Lemondrop
- 1 rosmarinstilk
- 3 cl vodka
- 1 cl limoncello
- 1 cl sitronjus
- 1 cl sukkerlake*
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is, med sukkerkant og en rosmarinbusk som garnityr.
Ume highball
- 5 cl umeshu (plommesake)
- 10 cl ingefærøl
- Isbiter
Fyll et glass med is. Hell over umeshu og topp med ingefærøl. Rør forsiktig og pynt med en plomme hvis du har.
Umeshu Fashioned
- 5 cl japansk whisky
- 3 cl umeshu (plommesake)
- 3 dråper cocktailbitter
- 1 skive appelsinskall
- isbiter
Rør alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt old fashioned glass. Bruk et appelsinskall som garnityr.
Vesper Martini
- 4 cl tørr gin
- 2 cl vodka
- 1 cl aromatisert hvitvin tilsatt urter og krydder
- isbiter
Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre – slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder - og sil deretter vermuten ut i vasken. Poenget er at isbitene skal ta til seg aroma fra vermuten. Tilsett så gin og rør i 20 til 24 sekunder til – slik at drinken avkjøles. Sil væsken tilbake til cocktailglasset. Server med et par grønne oliven uten stein.
Vieux Carré
- 3 cl rugwhisky
- 3 cl cognac
- 3 cl søt rød vermut
- 1 dråper cocktailbitter
- 1 cl urtelikør
- Sitrontwist til garnityr
En sofistikert New Orleans-klassiker fra 1930-tallet.
Fyll et røreglass med is, tilsett alle ingrediensene og rør i ca. 30 sekunder. Sil over i et avkjølt old-fashioned-glass med en stor isbit.
Virgin Mojito
- 6 blader frisk mynte
- 1 cl limejus
- 1 ts brunt sukker
- 14 cl sitronbrus (eller sodavann)
Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – så holder kullsyren lengre. Rør lett med skje noen ganger. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med mynte og server.
Virgin french 75
- 4 cl alkolfri gin
- 1,5 cl ferskpresset sitronsaft
- 0,75 cl sukkerlake
- alkoholfri musserende vin
Alkolfri gin, sitronsaft og sukkerlake shakes i en cocktailshaker fylt med is og siles over i et fluteglass, toppes med Oddbird Blanc de Blanc og garneres med sitrontwist.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Vinmonopolet LarvikWhisky Sour
- 5 cl bourbon eller whisky (ikke røykpreget)
- 3 cl sitronjus
- 2 cl sukkerlake*
- 1 dæsj orange bitter
- 1 cl eggehvite
- isbiter
Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.
* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.
White Lotus
- 6 cl hvit rom
- 1,5 cl limejuice
- 1,5 cl ananasjuice
- 0,75 cl kokossirup
Rist alle ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med limeskall eller skive lime.
White Russian
- 2 cl vodka
- 2 cl kaffelikør
- 2 cl lettpisket kremfløte
- isbiter
Tilsett vodka og Kahlua, inkludert isbiter, i et old fashionedglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med temperaturen. Hell over lettpisket kremfløte, med en spiseskje langs innsiden av på glasset, slik at fløten legger seg på toppen. Server.
White linen
- 4,5 cl gin
- 1,5 cl hylleblomstlikør
- 2,5 cl limejuice
- 1 cl sukkerlake
- 6 skiver agurk
- 6 cl soda
Knus agurken i en cocktailshaker. Tilsett is og ingrediensene utenom soda i shakeren. Rist godt i 20 sekunder og sil over et glass med isbiter, topp med soda.
White negroni
- 3 cl gin
- 3 cl lys bitter med gentianarot
- 3 cl tørr hvit vermut
Rør alle ingrediensene med is i et røreglass til godt avkjølt. Sil over i et lavt glass med en stor isbit. Pynt med sitronskall.
Winter citrus hugo spritz
- 3 cl hylleblomstlikør
- 1,5 cl grapefruktjus
- 1,5 cl blodappelsinjus
- 9 cl prosecco
- 3 cl sodavann
Hell hylleblomstlikøren og prosecco i et vinglass med isbiter. Rør alt forsiktig sammen, før du topper av med sodavann. Pynt gjerne med skiver av blodappelsin og grapefrukt.
Prosecco finnes i ulike sødmegrader og kan varieres hvor søt du ønsker drinken.
Yuzu gin & tonic
- 5 cl gin
- 5 cl yuzu-sake
- 10 cl tonic
«Gin and tonic», eller bare GT, er en av de enkleste og mest klassiske longdrinkene som finnes, og det er veldig enkelt å variere med ulike smaker.
Yuzu-sake er sake blandet med saften av sitrusfrukten yuzu, den er aromatisk, søt og veldig syrlig. Det finnes også tonic smaksatt med yuzu.
Blandingsforholdet er en smakssak, prøv deg frem til hva du liker best.