9 tips til drinkmiksingen

Vi gir deg råd for hvordan du skal lykkes med å mikse dine egne drinker og cocktailer.

Bartender skjenker drinker i to cocktailer på en bardisk.
Foto: Getty Images

Proffe drinktips

I samarbeid med bartenderne Halvor S. Digernes og Anders Bakke har vi utarbeidet 9 råd for å mikse de beste drinkene. Følger du disse tipsene er du nesten garantert et godt resultat.

  1. Bruk alltid ferske råvarer. Nye egg, ferskpresset jus, ferskt garnityr osv. Unngå ferdigblandede drinkmiksere og produkter laget på konsentrater.
  2. Bland ferdig drinken før du har i isen. Isen vil begynne å smelte med en gang den kommer i kontakt med væske.
  3. Bruk alltid godt med is. Da vil den smelte saktere og ikke vanne ut drinken.
  4. Rist eller ”shake” drinken din hardt. Den voldsomme manipuleringen kjøler ned drinken raskere. En hovedregel er å riste i 15 sekunder.
  5. Rør drinken lenge nok. Drinker som røres trenger lengre tid på å bli kalde enn for eksempel drinker som ristes. En grunnregel er å røre mellom 20 til 40 sekunder.
  6. Smak på drinken underveis. Bruk et sugerør. Juster etter grunnsmakene på samme måte som ved matlaging.
  7. Lær deg noen klassikere. Bruk disse standardmålene som utgangspunkt for å lage dine egenkomponerte drinker. Lag din egen vri.
  8. Bruk mål på alt, også mengde blandevann du bruker. Da kan du være konsekvent hver gang du lager en drink, og gjør det lettere for deg selv om du ønsker å justere den.
  9. Vær renslig og vask utstyret med en gang. På denne måten opprettholder du god hygiene, og unngår at smaker som ikke hører sammen smitter over på hverandre.

Bonustips: Salt- eller sukkerkant er lett å lage selv. Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i melis, sukker eller salt slik at det setter seg.

Fettvasking: Smaksetting av brennevin med fett som smør, olivenolje og baconfett. Flytende fettstoff blandes med brennevin, ristes og fryses. Det harde fettlokket fjernes og brennevinet siles.

For eksempel: Man steker ti skiver bacon per halvliter sprit. Hell fettet over i en beholder med lokk og hell over spriten. Steng lokket og rist. La beholderen stå i romtemperatur i en time, flytt den så til fryseren. La den stå til fettet har skilt seg fra spriten og hardnet. Så er det bare å plukke bort fettet og sile av det siste gjennom et kaffefilter.

Fettvasket brennevin brukes som basis i noen cocktailer. Kalles "fatwash" på engelsk.

Mer om drinkmiksing

Informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på vår nettside.

Informasjonskapslene har ulike formål: noen er nødvendige, mens andre er funksjonelle eller brukes til analyse.

Besøk vår informasjonsside for mer detaljer, eller finn lenken i bunnen av nettsiden.