Glass og utstyr til drinkmiksing
Du trenger ikke allverdens av glass og utstyr for å lage drinker hjemme, men her får du råd og tips til de vanligste glassene og utstyret som bartendere bruker.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver

Glass til miksing av drinker
Her er en oversikt over de vanligste glassene du trenger til å lage drinker.

1. Champagneglass
Brukes hovedsakelig til drinker som baseres på musserende vin. Alle oppskriftene med champagneglass er på 15 centiliter.
2. Coupe
Dette er også et champagneglass, men egner seg for en rekke alkoholsterke drinker som London calling, Paperplane og Brandy alexander. Kan erstatte cocktailglass i mange drinker.
3. Vinglass
Et vanlig vinglass som du vanligvis bruker til hvitvin eller rødvin er svært anvendelig til drinker med mye is. Spesielt til ulike typer spritz eller gin og tonic.
4. Margaritaglass
En variant av coupe-glasset. Egner seg selvfølgelig til margaritas, men også frozen daquries og for eksempel paloma.
5. Cocktailglass
Brukes til servering av klassiske cocktails, som for eksempel Martini og Margarita. Våre oppskrifter med cocktailglass er på 6-8 centiliter.
6. Highball- eller longdrinkglass
Brukes ofte til drinker som har en høy porsjon mixer i forhold til brennevinsbase, for eksempel sodavann og rom i en Mojito.
7. Old Fashion-glass
Brukes til korte drinker som ofte serveres ”on the rocks”, det vil si med is.
Tips: Sett glasset i kjøleskapet eller fryseren, eller kjøl det ned med isbiter på forhånd, så det blir kaldt til servering.
Utstyr til miksing av drinker
Du trenger ikke å kjøpe inn masse utstyr for å lage drinker. Du kan gjerne bruke et stort syltetøyglass som shaker, en lang skje som røreskje, en tesil til å sile av og en tresleiv til mudling (knusing). Men hvis du vil ha skikkelig utstyr så har vi laget en liste.

På bildet fra venstre til høyre:
- Shaker: tredelt redskap som brukes til å ”riste” drinken. Du kan også bruke et syltetøyglass.
- Muddler: dette verktøyet brukes til å mose saften ut av frukt.
- Målebeger: viser som oftest 2 og 4 cl.
- Isklype: til isbiter.
- Sitruspresse: selve spissen bør være liten nok for lime.
- Helletut: kan være praktisk for brennevinsflasker og/eller flasker med sirup.
- Vin- og korkopptrekker, samt boksåpner.
- Sisseleringskniv/zestjern: brukes til å lage tynne strimler av sitrusskall. Du kan tvinne strimellen rundt en barskje for å gjøre den mer spenstig. Potetskreller kan brukes til å skjære sitrusskall i tykke strimler.
Ikke avbildet:
- Røreglass: brukes til å lage drinker som for eksempel Manhattan og Dry Martini.
- Barskje: til å røre og måle med. Skaftet er riflet slik at det kan tvinnes mellom fingrene.
- Hawthorn-sil: sil med fjær rundt kanten slik at den passer til forskjellige åpninger. Følger ofte med shaker.
Se klassiske og vinmonopolets egne cocktailer og mocktailerDrinkoppskrifter

Sist oppdatert: