Oransjevin, naturvin og veganske produkter
Finn frem i nettbutikken
Filtrene ligger nederst i venstremenyen, under overskriften 'Andre valg'.
Finn frem i appen
Klikk på "Søk blant alle våre varer" og scroll ned til "Andre valg".
Definisjon av vintypene
Hvilke produkter som regnes med i de ulike vintypene, avgjøres på denne måten:
- Våre mange grossister (vinimportører og andre leverandører til Vinmonopolet) har fått anledning til å angi hvilke produkter de regner som henholdsvis oransjevin, naturvin og vegansk.
- Vinmonopolet har definert et sett med kriterier, for å vise hva som skal legges til grunn for merkingen i nettbutikken. Utover dette er det grossistens ansvar å påse at produktet oppfyller de kriteriene som er angitt.
- Grossisten står fritt til å bestemme hvilke produkter som ønskes angitt under de ulike vintypene. Dermed kan det forekomme at et produkt faller innenfor kriteriene, men likevel ikke er merket i vår nettbutikk. Flere produkter vil merkes i tiden fremover. Flaskene blir ikke merket som følge av denne endringen.
Kriteriene er som følger:
Oransjevin
Med oransjevin mener vi hvitvin laget med utvidet kontakt mellom druemost og drueskall, med preg av skallkontakt i form av farge, tannin og/eller aroma. Det settes ikke krav til antall dager skallkontakt, men vinen skal sensorisk bære tydelig preg av å være produsert med utvidet skallkontakt.
Oransjevin har farge som går mot oransje, dyp gul eller rosa. Aromabildet bærer typisk preg av maserasjon avskall og evt. stilker: tydelig innslag av balsam; urte-/teaktig; kandisert/tørket frukt; gjerne tydeligere bæraroma enn i hvitvin. Munnfølelsen kan være snerpende.
Les mer om oransjevin
Naturvin
Kriteriene til ulike vinmesser, naturvinsorganisasjoner og sertifiseringsordninger er lagt til grunn, med enkelte tilpasninger.
- Druene skal være dyrket økologisk eller biodynamisk, dvs. uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Det er ikke et krav at dyrkingen skal være sertifisert.
- Druene skal være plukket for hånd.
- Vinen skal være spontangjæret (med unntak av annengangsgjæring av musserende vin).
- Ingen blokkering av malolaktisk gjæring.
- Ingen tilsetninger, med unntak av svovel.
- Maksimalt 30 mg/l svovel totalt, uansett vintype.
- Ingen bruk av omvendt osmose, fryseekstraksjon, sentrifuger eller liknende.
- Ingen sterilfiltrering eller pasteurisering
Les mer om naturvin
Veganske produkter
Det er ikke brukt animalske tilsetningsstoffer eller prosesshjelpemidler i tilvirkningen av produktet, eksempelvis gelatin, isinglass (fiskeprotein), kasein/melkeprotein, albumin/eggehvite eller liknende (listen er ikke uttømmende).
Leter du etter økologiske eller biodynamiske produkter?
Se etter bærekraftsymbolene på hyllekantene. I nettbutikken og appen kan du se etter det grønne hjørnet, eller filtrere under overskriften "Bærekraft".
Les mer om bærekraftsymbolene