Tilbake
FagpratVinVintyper

Hva er forskjellen på champagne, crémant, cava og prosecco?

Her får du en rask innføring i forskjellen mellom disse og de andre musserende vinstilene.
nærbilde av vin med bobler.
Foto: Getty Images

Ulike produksjonsmetoder, druer og klima gir forskjellig stil på vinen.

Champagne 

Verdens mest prestisjefylte musserende vin må komme fra regionen Champagne lengst nord i Frankrike og kan kun produseres på tradisjonell metode, hvor vinen annengangsgjærer på flaske. Det er hovedsakelig druene pinot noir, pinot meunier og chardonnay som blir brukt. Vinene er friske og komplekse.

Les mer om champagne

Crémant

Crémant produseres på samme metode som champagne og kommer også fra Frankrike. Forskjellen er at vinen kommer fra andre franske distrikter. Siden områdene for crémantproduksjon er mange og varierte, er det vanskelig å snakke om en spesifikk stil. Noen kan minne om champagne med god fylde, autolyse og høy friskhet, mens andre er fruktige og lettere i stilen.

Les mer om crémant

Cava 

Musserende vin fra Spania som også lages på tradisjonell metode. Kan produseres over store deler av landet, men nesten all produksjonen kommer fra regionen Catalonia. Macabeu, perellada og xarel-lo er de viktigste druene

Les mer om cava

Prosecco 

Kommer fra regionene Veneto og Friuli-Venezia i det nordøstlige hjørnet av Italia og er laget på druetypen glera. Den vanligste produksjonsmetoden er annengangsgjæring på tank og ikke i flaske. Vinene blir fruktigere og har ofte litt sødme. Prosecco kan også lages på metoden petillant naturel som gir perlende vin og som ofte har bunnfall i flasken.

Les mer om prosecco

Franciacorta og Alta Langa

Det er mer musserende vin i Italia enn prosecco. I regionene Lombardia (Franciacorta) og Piemonte (Alta Langa) lages musserende vin på samme metode og med samme type druer som i Champagne. Franciacorta har fått rykte på seg som «den italienske champagnen». De to har mye til felles, men generelt har franciacorta mindre friskhet enn champagne.

Les mer om Lombardia

Les mer om Piemonte

Engelsk musserende

England er den nye gutten i klassen. Kjølig klima og et kalkrikt jordsmonn som minner om det i Champagne legger til rette for viner som kan konkurrere med champagne i stil og kvalitet. Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier er mest brukt. Sussex og Kent i den sørøstlige delen av England regnes som de beste områdene. Vinene er tørre og lages med tradisjonell metode. Det finnes hvite og rosa versjoner. 

Les mer om engelsk musserende vin

Sekt

Det tyske (og østerrikske) uttrykket for musserende vin. Metoden som benyttes kan være både tankmetode og tradisjonell metode. Deutscher sekt, derimot, skal alltid være laget på tradisjonell metode og druene må være fra Tyskland. Noen produsenter velger å bruke pinot noir og chardonnay for å lage vin som minner om champagne. Andre bruker den grønne druetypen riesling, som gir en tydeligere fruktighet. Kvaliteten på deutscher sekt kan være høy, og de har som regel tydelig friskhet på grunn av det kjølige klimaet. 

MCC – Methode Cap Classique

Musserende vin laget på tradisjonell metode fra Sør-Afrika. Chardonnay, chenin blanc og pinot noir er mest brukt, men pinotage og sauvignon blanc kan også brukes.

Serveringstips

Hvordan åpne musserende vin

Musserende vin med tradisjonell sjampanjekork åpner du slik:

  1. Ta av folien.
  2. Hold en tommel på toppen av korken og la den være der slik at korken ikke spretter ut.
  3. Vri løkka på ståltråden/grimen mot klokka til den er åpen.
  4. Hold et godt grep om korken og grimen med din ene hånd, og under bunnen av flaska med din andre (høyre hvis du er høyrehendt).
  5. Tipp flaska litt på skrå, omtrent 45 grader.
  6. Vri forsiktig på flaska, og hold korken og grimen i ro. 
  7. La korken komme ut forsiktig og kontrollert med et lite sukk (både fra flaska og deg selv).

Glass til musserende og champagne

Du kan bruke vanlige vinglass med tulipanform. Om du vil lukte på vinen, er slike bedre enn smale champagneglass eller flate og åpne coupe.

Slik skjenker du musserende vin

Hold glasset på skrå og hell vinen forsiktig i glasset.

Hvordan oppbevare åpnet musserende

Sett flaska i kjøleskapet. En halvfull (eller halvtom) flaske i kjøleskapet uten kork, bruser overraskende fint dagen etter, og dagen etter der igjen. Det gjelder særlig champagne og annen vin laget på den tradisjonelle måten. Om du vil ta vare på mest mulig bobler, kan du tette tuten med en såkalt champagnestopper eller en annen kork. Trikset med å henge en sølvskje ned i tuten derimot, gjør ingen forskjell. 

Lagring av musserende og champagne

Musserende viner som er laget på tradisjonell metode er generelt svært holdbare og kan utvikle mer preg av kjeks, nøtter og tørket frukt med årene. Det trenger ikke være champagne eller årgangsvin, men vin for lagring bør har en ungdommelig fruktighet og litt lengde på ettersmaken som er et tegn på god konsentrasjon. Slike viner du kan la vinen ligge i 10 til 30 år. La flaskene ligge et mørkt og litt kjølig sted.

Grunnleggende om musserende og perlende vin

  • Blå druer kan gi hvite, rosa og røde viner
  • Grønne druer kan bare bli hvite viner
  • Sødme varierer fra knusktørr til søt
  • Gjæren lager CO2 som blir bobler om den ikke slipper ut
  • Vin med 3-6 atmosfærers trykk kalles musserende vin
  • Vin med 1-2,5 atmosfærers trykk kalles perlende vin
kart over europa med merking hvor de ulike stilene musserende vin produseres.