Drikke til lammelår og lammestek

Lam er et aromatisk kjøtt med mye smak og god struktur. Slik bør drikken også være.

Lammelår på fjøl med hvitløk og sjysaus.
Foto: Getty images.

Smaken av lam

Klassisk lammemiddag er surret stek eller helstekt lår med fløtegratinerte poteter og ovnsbakte grønnsaker. Det er en rett med en del karamellisert smak fra kjøtt og poteter kombinert med den jernaktige og nesten fruktige smaken fra det rosa lammekjøttet. Det er også litt sødme fra møre grønnsaker og en del fett.

Hva er godt å drikke til lammesteik?

Sødmen og det karamelliserte passer fint til vin med en del utvikling eller preg av lagring på fat, som hint av vanilje og krydder.

Urtepreget som finnes i noen druetyper, eller krydder fra lang lagring eller fat blir like godt til lammet som en rosmarinkvist. Akkurat på samme måte er det godt med øl med humlepreg.

Friskhet er fint til feit mat og her kan hvitvin gjøre en like god jobb som rødvin.

Raske drikketips

Disse tipsene kan også fungere godt til lammegryte.

Rødvin

  • Utviklet vin fra områder som Bordeaux, Cahors, Madiran eller Bandol i Frankrike
  • Utviklet og fatlagret vin som reserva eller gran reserva fra Rioja eller liknende fra Ribeira del Duero, Navarra eller Priorat i Spania
  • Litt utviklet og gjerne fatlagret vin fra Italia, som Chianti, Brunello di Montalcino, Taurasi eller Gattinara.
  • Vin på druen xinomavro fra Hellas eller baga fra Portugal

Hvitvin

  • Fatlagret vin basert på druene chardonnay eller chenin blanc fra California, Sør-Afrika eller Australia
  • Hvitvin lagret helt eller delvis under flor fra Jura
  • Utviklet fatlagret hvit bordeaux fra Frankrike eller hvit rioja fra Spania.
  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt

Øl og sider

  • Klassisk IPA eller pale ale med tydelig preg av malt
  • Red eller amber ale
  • Sider fra England eller Norge
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie i Frankrike

Alkoholfritt

  • Håndverkssider eller IPA uten alkohol
  • Eplemost med eller uten røde bær

Les ogsåDrikke til lammeskank

skål på dekket bord med lammeskank, potetmos og saus.

Les ogsåDrikke til kje med gremolata

Fjøl med stekt kjebog med gremolata